Autoverzekering beginnend bestuurder

Als je net je rijbewijs op zak hebt, maar nog geen ervaring, dan wordt je gezien als een beginnend bestuurder. Een autoverzekering beginnend bestuurder afsluiten is vaak duurder dan een autoverzekering voor iemand die al jaren rijdt.

Autoverzekering beginnend bestuurder

Voor een verzekeringsmaatschappij zijn beginnende bestuurders een groter risico dan ervaren mobilisten. Zij hebben zich vaak al bewezen door een aantal schadevrije jaren opgebouwd te hebben. De premie voor een autoverzekering voor beginners is dan ook een stuk hoger. Hoe de kosten worden opgebouwd en hoe jij toch een goedkope autoverzekering voor beginners kunt vinden leggen wij je uit.

Gratis online taxatie

1. Goedkope autoverzekering beginnend bestuurder

Wanneer ben je beginnend bestuurder? Voornamelijk denken we bij beginnende bestuurders aan jongeren en studenten. Niet alleen deze leeftijdsgroepen vallen onder beginnende bestuurders. De volgende groepen vallen ook onder de beginnende bestuurders: Mensen die net hun rijbewijs hebben en geen ervaring én mensen die een buitenlands rijbewijs voor een Nederlands exemplaar hebben geruild. Deze groepen vormen een groter risico op de wegen en zijn ook een groter risico voor verzekeringsmaatschappijen.

Strengere regels bij een beginners rijbewijs

Iedereen die net een rijbewijs heeft gehaald is dus een beginnend bestuurder. Hoe lang je beginnend bestuurder bent is 5 of 7 jaar. Deze jaren heb je een beginners rijbewijs: Een gewoon rijbewijs, maar dan met een strafpuntensysteem. In de eerste jaren krijg je strafpunten voor ernstige overtredingen in het verkeer. Dit is ingevoerd om een gevaarlijke rijstijl bij beginners te verminderen.

Strafpunten

Bij het krijgen van 2 strafpunten op je rijbewijs moet je deze inleveren bij de politie. Je wordt dan verplicht mee te doen aan een rijvaardigheidsonderzoek van de CBR. Bij het niet behalen van deze test is je rijbewijs niet geldig meer en moet je een nieuw examen doen. Een strafpunt krijg je wanneer:

  • Bij bumperkleven terwijl je harder dan 80 km/u rijdt
  • Ernstige snelheidsovertredingen
  • Weggebruikers verhinderen of gevaarlijke situaties veroorzaken
  • Veroorzaken van schade
  • Veroorzaken van een ernstig ongeluk

Niet alleen krijg je strafpunten, ook de alcohollimieten zijn strenger. Het toegestane promillage voor een beginnend bestuurder is 0,2 ‰. Bij een ervaren bestuurder is dit 0,5 ‰.

Als beginnend bestuurder behoor je tot de risicogroep voor verzekeraars. Een goedkope autoverzekering voor beginnende bestuurders vinden wordt een zoektocht waarin het belangrijk is veel te vergelijken.

2. Hoe krijg je een goedkope autoverzekering beginnend bestuurder?

Verzekeringsmaatschappijen hanteren allemaal hun eigen eisen. Daarom is de beste tip vergelijken om een goedkope autoverzekering voor beginners te krijgen.

Kies de juiste autoverzekering voor beginners

Goed vergelijken en oriënteren. Welke verzekering past er bij jouw auto en welke dekking vind je belangrijk.

Ga jij een nieuwe auto verzekeren of heb jij een occasion gekocht? Het is belangrijk om na te gaan wat de waarde is. Kies je voor een WA verzekering, dan ben je slechts verzekerd tegen schade die je aan andere voertuigen aanbrengt. Bij een WA Casco verzekering komt hier ook onder andere ruitschade, diefstal en schade als gevolg van storm en brand. Bij een All risk verzekering ben je vrijwel overal tegen verzekerd.

Vaak is een WA verzekering genoeg voor een auto van 10 jaar of ouder en een WA Casco is voldoende voor een auto tussen de 6 en 10 jaar oud. Nieuwe auto verzekeren? Dan raden wij aan om te gaan voor een All risk autoverzekering.

Strengere eisen voor een autoverzekering beginnend bestuurder

Ben jij een beginnend bestuurder omdat je jong bent? Of omdat je net pas je rijbewijs hebt gehaald? Dat verschilt nog al. Sommige verzekeraars accepteren jongeren niet of onder bepaalde voorwaarden. Zo wordt je tot en met je 24e levensjaar gezien als een risico en betaal je een grote toeslag voor je autoverzekering.

Sommige autoverzekeringen bieden beginnende bestuurders een ‘rijstijlpolis’. Hiermee kun je geld besparen. Bij zo’n rijstijlpolis geef je de verzekering wel inzicht in je persoonlijke gegevens. Door middel van een app of een speciaal apparaatje ingebouwd in je auto kan de verzekeraar zien wat jouw rijstijl is. Rij jij vaak te hard? Dan kun je rekenen op minder of geen korting.

Als beginnend bestuurder heb je vanwege verschillende redenen een hogere polis dan andere automobilisten. De eerste reden is: Je valt in een risicogroep. De verzekeraar dekt zichzelf in door jou meer te laten betalen. De tweede reden is: Je hebt nog geen schadevrije jaren opgebouwd. Schadevrije jaren geven je een korting op je premie.

Als je als beginnend bestuurder een goedkope autoverzekering wil afsluiten zijn er ook een aantal knelpunten. Je moet namelijk rekening houden met het soort auto dat je wilt verzekeren. Een auto met veel PK kun je als beginnend bestuurder niet overal even makkelijk verzekeren. Dure en snelle auto’s vormen wederom een risico. Niet elke verzekeraar accepteert je aanvraag of zij vragen een hoge premie! Voor een goedkope autoverzekering voor beginnende bestuurders kies je een zo licht mogelijke auto.

Laat je auto nu taxeren:
Vul je kenteken in

Ik weet mijn kenteken niet