Wat kost een autoverzekering?

Een nieuwe auto gekocht? Dat betekent een nieuwe autoverzekering! Maar wat kost een autoverzekering en hoe komen deze kosten tot stand?

Wat kost een autoverzekering

Wat een autoverzekering kost is voor iedereen verschillend en wat jij betaalt per maand staat in verhouding met het risico dat de verzekeraar loopt. Op basis van welke factoren de kosten worden berekend is voor iedereen hetzelfde, alleen het eindbedrag is anders.

Gratis online taxatie

Op de vraag ‘Wat kost een autoverzekering ongeveer’, doe je aanvraag bij de verzekering. Deze kan op basis van jouw persoonlijke gegevens de kosten autoverzekering geven.

1. Hoe komen de kosten autoverzekering tot stand?

De kosten autoverzekering bestaan uit de volgende onderdelen:

 • Premie voor de dekking en aanvullende verzekering
 • Poliskosten
 • Administratiekosten
 • Assurantiebelasting (21%)

Wat de hoogte van jouw premie bepaald zijn een aantal verschillende factoren:

 • Soort dekking: Een WA verzekering is het goedkoopst. Je bent dan ook alleen verzekerd tegen schade die je bij een ander veroorzaakt. De premie stijgt naarmate je een hogere dekking kiest.
 • Aanvullende verzekeringen: Een aanvulling op je verzekering zorgt voor meer zekerheid. Aanvullende verzekeringen zijn niet verplicht maar verhogen je premie wel.
 • Leeftijd: Bestuurders met minder rijervaring betalen meer premie. Over het algemeen is dit tot en met 24 jaar, maar sommige verzekeraars houden een leeftijd van 30 aan.
 • Woonplaats: In steden en plaatsen waar meer kans is op schade is de premie hoger.
 • Schadevrije jaren: Heb jij een hoop schadevrije jaren? Dan kun je een leuke korting op je premie verwachten.
 • Soort auto: Een auto met veel PK of een zware auto kost je ook vaak meer dan een licht model.
 • Aantal kilometers: Op basis van het jaarlijks aantal gereden kilometers dat je opgeeft wordt de hoogte van de premie bijgesteld.

2. Wat kost een autoverzekering per maand

Wat kost een autoverzekering per maand

Om erachter te komen wat de kosten van een autoverzekering per maand zijn, kun je online prijsvergelijk autoverzekering doen. Meerdere websites bieden een handige vergelijkingstool aan die je inzicht geven in de maandelijkse of jaarlijkse kosten.

Bespaar geld door je autoverzekering jaarlijks te betalen in plaats van maandelijks.

Vaak zijn de gemiddelde autoverzekering kosten tussen de €40,- en €80,- per maand. Maar eigenlijk is dit nog heel onduidelijk als we praten over de prijs autoverzekering. Wat kost een autoverzekering per maand verschilt per persoon.

Prijsvergelijk autoverzekering

De verschillen tussen de kosten autoverzekering WA en een WA Casco verzekering zijn niet groot. Als je je afvraagt 'wat kost een All risk autoverzekering?': Een stuk meer, aanvankelijk van het verzekerde voertuig. De All risk autoverzekering dekt je dan ook tegen vrijwel alle schades, logisch dat je hier ook meer voor betaalt.

Ga na welke dekking jouw auto nodig heeft. Onthoudt dat bijvoorbeeld een stadsauto van 10 jaar oud vaak genoeg heeft aan een WA verzekering, maar dat geldt niet voor een dure sport occasion. Verzeker de auto altijd naar waarde.

Om de kosten van je autoverzekering zo laag mogelijk te houden is het heel belangrijk een goed prijsvergelijk autoverzekering te doen. Elke verzekeraar hanteert eigen regels en deze kunnen sterk verschillen, dus vergelijk goed wat kost een autoverzekering bij verzekeraar X en bij verzekeraar B.

Daarom raden wij ook het volgende aan: Als je een autoverzekering hebt gevonden, jaarlijks te blijven vergelijken om zo altijd de minste kosten te betalen.

Laat je auto nu taxeren:
Vul je kenteken in

Ik weet mijn kenteken niet