Hoe verzeker je een auto met grijs kenteken?

Zakelijke auto's moeten anders worden verzekerd dan particuliere wagens. In dit artikel van wijkopenautos.nl lees je meer over het verzekeren van een auto met een grijs kenteken.

Grijs kenteken auto

Of je nou een bedrijfsbus verzekeren gaat, een gewone bus of jouw bestelwaren verzekeren wilt: Een voertuig met een grijs kenteken wordt vaak intensiever gebruikt en moet daar ook naar verzekerd worden. Een grijs kenteken privé verzekeren dat mag vaak niet, daarvoor heb je een autoverzekering grijs kenteken nodig.

Gratis online taxatie

1. Een auto met grijs kenteken verzekeren

Het verzekeren van een grijs kenteken auto komt met andere regels dan een particuliere autoverzekering. Maar wat betekent een grijs kenteken en wanneer heeft een auto deze?

Wat is een grijs kenteken auto?
Een auto met grijs kenteken is een bedrijfswagen. Als de bedrijfswagen voldoet aan verschillende eisen die gesteld zijn door de Belastingdienst, dan mag het een ‘grijs kenteken’ dragen. Grijs is het kenteken vandaag de dag niet meer. Een grijs kenteken auto is nu te herkennen aan een B of V als eerste letter op het kenteken.

Een auto met een grijs kenteken heeft voor ondernemers een aantal voordelen:

  • Je betaalt minder MRB (Motorrijtuigenbelasting) en je hebt vrijstelling van de BPM (Belasting van personenauto’s en motorrijwielen).

Maar men gaat ervan uit dat een bedrijfswagen veel intensiever wordt gebruikt dan een wagen die voor privé doeleinden wordt gebruikt. Dat zorgt voor meer risico en daarom is er verschil tussen een auto met grijs kenteken verzekeren en een particuliere auto.

2. Een grijs kenteken verzekeren

Ben jij ZZP’er of heb jij je eigen bedrijf en wil jij jouw bedrijfsbus verzekeren? Dan kan dat bijvoorbeeld met een bestelautoverzekering. Wees goed verzekerd, want als ondernemer ben je vaak erg afhankelijk van uw bedrijfswagen.

De volgende voertuigen vallen in de categorie grijs kenteken auto’s die recht hebben op een verzekering voor grijs kenteken:

  • Grote bestelwagen
  • Bestelwagen met dubbele cabine
  • Bestelwagen met open aanhanger, enkele cabine en XTR Cab
  • Bestelwagen met verhoogd dak
  • Middelgrote bestelwagen zonder verhoogd dak

Is jouw bedrijfsauto zwaarder dan 3.500 kilo? Dan valt hij onder de categorie vrachtwagens en heb je een aparte vrachtwagen verzekering nodig.

3. Goedkope autoverzekering grijs kenteken

Goedkope autoverzekering grijs kenteken auto

Een goedkope verzekering voor een grijs kenteken auto krijg je door te vergelijken. Online vergelijk je welke verzekering het goedkoopst is en welke alles dekt dat jij belangrijk vindt.

Heb je meerdere auto’s met een grijs kenteken? Dan kun je kijken of collectief verzekeren interessant is. Verzeker je complete wagenpark (groot of klein) bij een verzekeraar. Elke auto wordt als unieke wagen bekeken en er wordt een passende verzekering gevonden. Door collectief te verzekeren bespaar je geld.

Wat ook voordelig is aan een auto met grijs kenteken verzekeren, is dat de wagen niet is ingericht voor privé gebruik en het vervoer van passagiers. Daarnaast is de nieuwwaarde van dit soort voertuigen lager en dat maakt ook de premie van de verzekering minder hoog.

4. Grijs kenteken privé verzekeren of zakelijk?

Een bestelwagen verzekeren met een particuliere verzekering is mogelijk. Of dit verstandig is? Dat is niet altijd het geval. Niet elke verzekeraar accepteert een particuliere verzekering bij een bestelwagen die zowel privé als zakelijk wordt gebruikt.

Als jij jouw bestelwagen met grijs kenteken voor het grootste deel zakelijk gebruikt, is het verstandig een zakelijke autoverzekering af te sluiten en geen grijs kenteken privé te verzekeren.

Grijs kenteken auto privé gebruiken

Een verzekering voor een zakelijke wagen dekt ook een deel van de privé ritten. Jaarlijks mag je tot 500 km privé ritten maken. Maak jij meer ritten? Dan moet je hier bijtelling over betalen. Hou een rittenadministratie bij of betaal een vast percentage voor jouw grijs kenteken auto.

Laat je auto nu taxeren:
Vul je kenteken in

Ik weet mijn kenteken niet