Welke vorm van tweedehands auto leasen past bij mij?

Een auto kopen of leasen? En wat is dan handig om te doen: kiezen voor een nieuwe of een tweedehands auto leasen? In dit artikel vertelt wijkopenautos.nl meer over het leasen van een gebruikte auto.

05.11.2018

tweedehands auto leasen
Gratis online taxatie

Leaseauto’s roepen al snel een bepaald beeld op. Zakenmensen in grote BMW’s die voor hun werk elke dag vele honderden kilometers rijden. Dit beeld is gelukkig al een tijdje volledig verouderd. Tegenwoordig kun je zelfs occasions privé leasen.

Daarnaast kun je ook via je bedrijf een tweedehands-leaseauto, een lease-occasion krijgen. Als je vervolgens meer dan een bepaald aantal kilometers in zo’n auto rijdt, biedt dit aantrekkelijke fiscale voordelen. Er zijn heel wat opties beschikbaar, die allemaal bepaalde nadelen en voordelen met zich meebrengen.

1. Wat houdt leasen precies in?

Een woning kun je kopen of huren, dan spreekt men van een koop- of een huurwoning. Een auto kan ook gekocht of gehuurd worden. Indien deze verhuur voor een langere periode is, dan spreekt men van leaseauto. Het enige verschil tussen een leaseauto en een koopauto ligt dus in principe bij wie de eigenaar is.

De eigenaar van een leaseauto is meestal het leasebedrijf. Deze leaset een auto vervolgens aan een bedrijf, in het geval van zakelijk leasen, of aan een privépersoon, in het geval van private leasen. Dit zijn twee volledig verschillende vormen van leasen, waar ook volledig andere voorwaarden aan vastzitten.

Leaseauto’s zijn meestal nieuwe auto’s. Dit voornamelijk vanwege het intensieve gebruik, waardoor onderhoud dus op den duur een belangrijke rol speelt. Daarnaast bieden nieuwe auto’s vaak meer comfort, zekerheid en een bepaald representatief uiterlijk. Dit zijn allemaal belangrijke pluspunten voor de meeste bedrijven.

Tegenwoordig zijn er echter steeds meer mensen die ook privé liever een leaseauto hebben. Dit biedt vaak meer vrijheid en zekerheid, al zijn er wel hogere kosten aan verbonden. Een tweedehands leaseauto daarentegen krijg je vaak al tegen een aantrekkelijk tarief. Daarom kiezen steeds meer mensen ervoor om een wat ouder model te leasen en vervolgens voordeel te hebben van lagere tarieven of lagere bijtelling.

2. Zakelijk leasen vs. private lease

De meest voorkomende vorm van leasen is de zakelijke lease. Een werknemer krijgt van een werkgever een auto ter beschikking gesteld om vervolgens (voornamelijk) zakelijk mee te rijden. De werkgever leaset hiertoe een auto van een leasebedrijf of autodealer. Voor een werknemer kan het aantrekkelijk zijn om de auto ook privé te gebruiken.

Zodra een werknemer meer dan 500 kilometer per jaar rijdt in een leasevoertuig, neemt de belastingdienst aan dat een auto ook privé gebruikt wordt. Dit heeft gevolgen voor de belastingaangifte van de werknemer. Die dient nu een bepaald percentage van de fiscale waarde van de auto op te tellen bij zijn of haar salaris. Het percentage van deze bijtelling is afhankelijk van de CO2-uitstoot en ligt normaal gesproken bij 22%.

Een private leaseauto wordt door een privépersoon direct van een dealer of leasemaatschappij geleased. In dit geval is de auto dus uitsluitend voor privégebruik. Dientengevolge moet de werknemer de auto dus ook zelf betalen, anders is er sprake van belastingontduiking van loon in natura.

Er komt veel kijken bij het bereken van de kosten van een leaseplan. Dit hangt af van het type auto dat je kiest, het aantal kilometers dan je van plan bent te rijden, de looptijd en opzegtermijn, het type brandstof en soms ook de CO2-uitstoot van de auto.

Nieuw of occasion?

Occasions bieden altijd voordelen, of je nu zakelijk of privé rijdt en leaset. Eerst belichten we even de verschillende redenen waarom je absoluut een tweedehands lease auto zou moeten rijden. Daarna kijken we naar een paar nadelen van lease-occasions.

Voordelen van een zakelijke occasion

Een zakelijke occasion is altijd goedkoper dan een gelijkwaardige zakelijke lease van een nieuwe auto. Dit is natuurlijk goed nieuws voor je baas, maar ook voor jou. Als je je auto ook privé gebruikt, zal de fiscale waarde van een occasion lager uitvallen dan van een nieuwe auto. Dit betekent dus ook dat het bedrag dat je aan bijtelling kwijt bent naar beneden gaat. En dat betekent uiteindelijk lagere kosten voor jou.

Ook voor ZZP’ers is een zakelijke occasion erg aantrekkelijk. Je hebt een lagere kostenpost maar kunt alsnog een goede, degelijke auto voor zowel je zakelijke trips alsook de snelle rit naar de supermarkt voor je naar huis gaat gebruiken. Omdat je de aanschafkosten (zonder bijtelling) van je belasting af kan trekken, rijd je dus soms een stuk goedkoper dan als je alle zakelijke ritten ook met je privéauto af zou leggen.

Voordelen van een private occasion

Bij private leasing is er geen zakelijke tussenpartner. Je leaset dus direct van een dealer of leasebedrijf. Het is dus logisch dat je bij een private lease van een occasion minder betaalt dan voor een nieuwe auto. Maar bijzonder aantrekkelijk zijn de vaste lasten. Veel kopers van occasions maken zich zorgen om de onderhoudskosten van hun nieuwe tweedehands-bolide, die soms flink op kunnen lopen.

Wil je een occasion, maar daarnaast ook vaste kosten zonder verassingen en ook nog eens een degelijke verzekering, schadevrije jaren opbouwen, een garagegarantie en andere voordelen? Overweeg dan absoluut je volgende tweedehands te leasen. Bij de meeste leaseproviders kun je uit het leasecontract stappen bij bijzondere omstandigheden. Denk hierbij aan sterfgevallen, echtscheidingen of ook het stoppen van je baan.

Nadelen van occasions leasen

Zakelijke occasions zijn met name aantrekkelijk als je niet de hele dag achter het stuur zit. Gebruikte auto’s hebben natuurlijk ook gebruikssporen. En als je zakelijk onderweg bent, is het allerlaatste wat je wil met pech langs de weg staan. Daarnaast staat een nieuwe auto vaak wat netter en bieden bijvoorbeeld nieuwe veringen meer comfort als je urenlang onderweg bent.

Als je privé een occasion leaset is het aanbod vaak wat lager. Daarnaast betaal je een aardige som per maand voor een auto die wellicht niet bijzonder comfortabel rijdt of de modernste snufjes biedt. Een occasion kopen en afschrijven is natuurlijk goedkoper, maar dan moet je wel hopen dat je niet teveel schade aan je auto krijgt. Het is dus vooral een vraag van hoeveel zekerheid je graag hebt.

Een leaseplan opzeggen kan flink in de kosten lopen. Soms kan je een contract helemaal niet afkopen en dien je dus de volledige termijn in een keer af te betalen. In andere gevallen betaal je vaak minstens een jaar. Dit hangt ook af van de looptijd.

Shortleasen

Een relatief onbekende variant van leasen is de zogenaamde shortlease. Een shortlease is een flexibel leasecontract dat altijd, of in ieder geval met een relatief korte opzegtermijn, opgezegd kan worden. De prijs per maand is wellicht hoger, maar hiervoor krijg je ook veel voordelen. Je hebt de absolute zekerheid van een lease en de absolute vrijheid van een flexibel contract.

3. Wat is nu de beste leaseauto voor mij?

Welk leaseplan past het meest bij jouw wensen? Dat ligt aan welke van de drie typen autorijders je bent.

  • Type 1: De (zakelijke) veelrijder
    Rijd je de hele dag door naar klanten? Voor jou is een lease-occasion niet zo aantrekkelijk. Een auto moet optimaal betrouwbaar en comfortabel zijn en er daarnaast erg representatief uitzien. Een nieuwe leaseauto is waarschijnlijk de beste keuze. Als je naast zakelijk ook vaak privé rijdt en je niet per sé het nieuwste model hoeft te hebben, kun je zeker overwegen om via de zaak een occasion te nemen. Je betaalt dan minder bijtelling en hebt alsnog alle voordelen van een leaseauto (je baas betaalt het gros van de kosten!).
  • Type 2: De “uurtje per dag” automobilist
    Of je nu zakelijk of privé rijdt, indien je niet teveel kilometers maakt is een occasion leasen een goede keuze. Als je niet zoveel rijdt is je leasecontract sowieso goedkoper, en daarnaast heb je de zekerheid van onderhoud en verzekering al bij de polis inbegrepen. Je kunt van tevoren waarschijnlijk aardig goed het gereden aantal kilometers inschatten en dus het juiste leaseplan voor jou vinden, om ook nog eens een aantrekkelijke prijs eruit te slepen.
  • Type 3: De “ik maak weleens een ritje” bestuurder
    Weet je zeker dat je wel wil leasen? Leasen loont zich eigenlijk pas vanaf een bepaald aantal kilometers. Als je slechts af en toe rijdt kun je overwegen om een occasion te kopen. Als je weinig rijdt gaat de afschrijving van je auto minder snel, heb je lager onderhoud en is het dus minder zinnig om te leasen. Ga je een tijdje wat meer rijden? Overweeg dan een shortlease!

Welk leaseplan jij dan ook kiest, het is altijd belangrijk om goed in gesprek te gaan met de lease maatschappij.