Auto in termijnen betalen - Hoe doe je dat?

Het gespreid betalen van een auto wordt steeds normaler. Meer instellingen bieden een krediet aan zodat jij je droomauto kunt aanschaffen. Maar geld lenen in de vorm van in termijnen betalen komt niet zonder risico.

Auto in termijnen betalen

wijkopenautos.nl licht je in over de risico's en vertelt je over deals die vaak mooier klinken dan ze in werkelijk zijn. Wil jij jouw auto in termijnen betalen? Lees dan snel verder.

Gratis online taxatie

1. Een auto in termijnen betalen? Waarom?

De aanschaf van een auto kan jou in een klap al je spaargeld kosten of je hebt nog niet genoeg gespaard voor een nieuwe bak, maar hem toch echt nodig! Toch kom je in aanmerking voor een auto. Je kunt het bedrag van de auto vaak in termijnen betalen.

Dit kan een goede uitkomst zijn als je niet in een keer geld kunt uitgeven. Hou er wel rekening mee dat je aan het eind van de streep meer geld kwijt bent als je een auto in termijnen betalen gaat. Dat heeft te maken met de extra rente of bijkomende kosten die je over de leenperiode extra betaald.

Wat is een auto in termijnen betalen? Bij het kopen in termijnen wordt het aankoopbedrag over meerdere maanden verspreid. Over het maandelijkse bedrag wordt nog rente betaald.

2. Waar kun je een auto in termijnen betalen?

Vaak kun je bij de dealer jouw auto betalen in termijnen, op deze manier hoef je niet direct over het hele bedrag te beschikken. De dealer heeft vaak verschillende deals waarmee jij de wagen gespreid kunt betalen. Zo bieden dealers vaak een 50/50 regeling of kun jij een auto kopen tegen 0% rente. Allemaal mooie deals om autokopers toch over de streep te trekken als ze niet genoeg geld in de knip hebben. Hieronder zie je een aantal verschillende deals die vaak genoemd worden bij de dealer als je een auto wil kopen en in termijnen betalen wil:

  • 50/50 regeling: Bij de 50/50 deal betaal je nu de eerste helft van de wagen en de andere helft pas over een jaar of in termijnen. In hoeveel termijnen jij de tweede helft gaat betalen kun je in veel gevallen afspreken met de verkoper.
    Soms zegt de dealer zelfs dat je het tweede deel terugbetaald zonder rente. Een auto in termijnen betalen zonder rente, kan dat wel? Het antwoord is: Rentevrij betekent niet automatisch kostenvrij. Je betaalt geen extra rente, maar let wel op: Mogelijk zijn er nog verborgen kosten of zit je met een restbedrag aan het eind.
  • Ballooncontract: Let ook op als de dealer een deal heeft waarbij je maandelijks een heel laag bedrag betaald. Deze deals worden ‘ballooncontracten’ genoemd. Aan het begin betaal je weinig, maar aan het eind van de leenperiode zit je met een hoge restschuld.
  • Klassieke autolening: Een auto betalen in termijnen hoeft geen onduidelijkheden te hebben. Bij een klassieke lening bespreek je met de dealer de afbetalingsperiode en betaal je maandelijks een deel hiervan + rente. Je blijft in dit geval niet achter met een restbedrag.

Maandelijkse afbetaling niet meer kunnen betalen

Bekijken wat er gebeurd als je de maandelijkse kosten niet meer kunt betalen is even belangrijk als uitzoeken wat je per maand betaald. Zo kan het zijn dat de auto zelf het onderpand is voor de lening en dat de dealer de auto kan terugvorderen als jij niet voldoet aan de maandelijkse aflossing.

Vaak is er een vaste regel, maar in overleg kan dit verschillen. Laat dit goed vastleggen in het contract. De vaste regel zegt meestal dat: Wanneer de koper nog geen 40% van het totale bedrag heeft afbetaald kan de auto in beslag genomen worden door de dealer. Deze regeling wordt eigendomsvoorbehoud genoemd en moet worden opgenomen in de algemene voorwaarden van het contract.

3. Een auto in termijnen betalen zonder BKR of met?

Auto in termijnen betalen zonder BKR

Bij elke lening die je afsluit is een kredietverstrekker verplicht om melding te maken bij het BKR (Bureau Krediet Registratie). Betaal jij altijd al jouw leningen op tijd, dan heb je een positieve BKR-codering. Betaal jij niet op tijd? Dan zal je moeilijk een auto in termijnen kunnen betalen.

Wil jij een auto in termijnen betalen zonder BKR, dat is geen probleem. Mits je alle andere documenten op orde hebt (inkomstenbewijzen etc.). Heb je geen BKR-codering dan heb je ook geen lening op je naam staan. Wel een oude lening op je naam, dan hoeft dat niet direct een probleem te zijn. Je kunt een auto in termijnen betalen als je een positieve BKR-codering hebt.

Heb jij een negatieve BKR? Kans dat niet veel dealers jou de auto in termijnen laten betalen. Het risico voor de dealer is te groot. Het risico voor jou is tevens ook te groot. Vind je toch een dealer die je een lening wil geven? Kijk dan goed naar de voorwaarden, deze kunnen veel minder soepel zijn en je kan met een nog groter restbedrag komen te zitten of je betaalt aanzienlijk meer rente.

4. Tweedehands auto in termijnen betalen

Bespaar jezelf kosten en ga niet voor een nieuwe bak. Een vrij nieuwe tweedehands auto gaat nog jaren mee en de aanschaf is een stuk lager. Daarnaast zijn de maandlasten ook lager in vergelijking met een nieuwe wagen. Dat heeft te maken met de afschrijving die minder snel gaat.

Natuurlijk kun je bij de dealer ook een occasion in termijnen betalen. Een lager aankoopbedrag betekent uiteraard een lagere lening. Positief voor jou, want aan het eind van de streep betaal je minder.

Laat je auto nu taxeren:
Vul je kenteken in

Ik weet mijn kenteken niet