Gespreid betalen: Hoe een auto kopen op afbetaling?

Sparen of lenen. Soms heb je even geen keuze: Je hebt een nieuwe auto nodig. Of dit nu is voor woon-werk verkeer of de gezinssamenstelling is veranderd. Soms is een auto kopen op afbetaling dé manier voor jou om toch gebruik te kunnen maken van een auto.

Auto op afbetaling

Nu geen geld, maar toch die mooie auto. Een optie om toch een auto te kunnen betalen is deze te kopen op afbetaling. Een auto op afbetaling gaat hand in hand met hoge rentes. Aan het eind van de afbetalingsperiode ben je meer geld kwijt dan als je de wagen in een keer had gekocht.

Gratis online taxatie

Denk maar na: Je koopt een auto voor €25.000,- met een afbetalingsregeling. Na de aflossingsperiode ben jij misschien 10% meer kwijt. Dat is een bedrag van €2.500,-. In sommige gevallen is nog even doorsparen een verstandigere beslissing.

Hoe werkt ‘auto op afbetaling’? Bij het kopen van een auto op afbetaling wordt het aankoopbedrag of een deel hiervan geleend en gespreid afbetaald. Over deze kosten wordt een percentage aan rente berekend of komen andere kosten bij.

1. Waar koop je een auto op afbetaling?

Auto op afbetaling

Een afbetalingsregeling ga je aan bij de dealer waar jij een wagen wil kopen. Bespreek met de dealer wat de afbetalingsperiode is en hoeveel rente hierover betaalt moet worden. Ga niet met de eerste dealer in zee, doe goed onderzoek en vergelijk alle dealers.

Autodealers hebben vaak deals die heel interessant klinken om de consument over de streep te trekken. Deals zoals een auto kopen op afbetaling zonder rente of 50/50 regelingen. Bij deze deals betaal je vaak aan het begin van de afbetalingsperiode heel weinig, wat aantrekkelijk klinkt. Maar aan het eind ben je nog een groot restbedrag verschuldigd of betaal je verborgen kosten.

Laat je dus niet leiden door mooie deals, maar doe zelf het rekenwerk en kijk wat je aan het eind van de rit betaald voor jouw auto op afbetaling.

Nadelen van een auto kopen op afbetaling

Een auto kopen op afbetaling komt met nadelen. Een voordeel is dat jij nu gebruik kunt maken van een auto en niet hoeft te sparen. Dat kan een uitweg zijn in veel situaties. Hou rekening met de volgende nadelen als jij een auto op afbetaling wil kopen:

  • Bij een auto op afbetaling ben je niet direct eigenaar van de auto. Dat ben je pas nadat je een bepaald percentage van de wagen hebt afgelost. Bij betalingsachterstand kan de auto teruggenomen worden.
  • Een auto kopen op afbetaling bij de dealer kost je vaak relatief veel rente of hoge bijkomende kosten.
  • Bij het afsluiten van een afbetalingsregeling heb je een minder goede onderhandelingspositie. De dealer zal vaak geen korting geven op de nieuwe wagen.
  • Bij het verzuimen van de maandelijkse last wordt er vaak een boete opgelegd.

Alternatief voor een auto kopen op afbetaling

Hoge rentes, geen eigenaar van de auto en geen extra korting op de nieuwe auto. Een auto kopen op afbetaling zonder bank: dat klinkt niet voordelig.

Het afsluiten van een persoonlijke lening bij de bank kan een alternatief zijn op een auto op afbetaling. Doorgaans krijg je bij de bank een minder hoog rentepercentage dat aan het eind van de streep zorgt voor minder kosten. Daarnaast koop jij met een lening van de bank de wagen in één keer. Zorg dat de aflossingsperiode van jouw auto niet langer is dan de levensduur van jouw wagen, anders betaal je nog steeds voor jouw auto als je hem niet meer gebruikt.

Wees met de persoonlijke lening direct eigenaar van de wagen en beslis zelf wat je hiermee doet. Je bent veel vrijer als de wagen echt van jou is. Zo kun je hem verkopen wanneer jij wilt en het restbedrag aflossen. Daarnaast regel jij nu ook een leuke korting op je nieuwe wagen!

2. Een tweedehands auto op afbetaling

Tweedehands auto op afbetaling

Een auto op afbetaling kopen, iets dat bij een dealer vaak wordt gedaan. Meestal wordt er gelijk gedacht aan een nieuwe auto. Wist je dat een occasion op afbetaling ook mogelijk is?

Kun je elke maand honderden euro’s missen en heb je een auto nodig? Ga niet direct voor een nieuwe auto op afbetaling maar kijk ook naar jonge tweedehands auto’s. Omdat in de eerste jaren de afschrijving op auto’s groot is, heb jij hier minder last van bij de aanschaf. Sterker nog: Een auto die slechts een aantal jaren oud is kan zomaar tot 40 procent in de prijs schelen.

Een tweedehands auto kopen op afbetaling kan een goede manier zijn om de maandelijkse kosten nog een beetje omlaag te krijgen. Maar besef wel dat ook een occasion op afbetaling met bepaalde voorwaarden komt. Het nadeel is dat de dealer kan eisen dat jij een all-risk verzekering afsluit voor jouw wagen. Een all-risk verzekering kan aardig in de kosten lopen, zeker als je nog weinig schadevrije jaren op naam hebt staan. Automatisch betaal jij hierdoor een hoog tarief.

3. Een auto op afbetaling zonder BKR toetsing

Auto kopen op afbetaling zonder bkr toetsing

Kies je voor een auto op afbetaling, dan kies je voor een lening. Elke kredietverstrekker is verplicht om melding te maken bij de BKR van een nieuwe lening.

Tevens wordt er bij aanvraag van een auto op afbetaling bij de BKR opgevraagd of jij nog andere leningen hebt lopen en of je altijd tijdig aan je betaling hebt voldaan. Een auto kopen op afbetaling zonder BKR toetsing zal niet mogelijk zijn. Maar heb jij altijd je betalingen op tijd gedaan dan heb je een positieve codering en zal een nieuwe lening afsluiten waarschijnlijk geen problemen opleveren.

Auto kopen op afbetaling met negatief BKR

Heb jij een negatieve BKR-codering? Dan betekent dit dat jij in het verleden of momenteel niet op tijd je leningen betaald. Met een negatieve BKR zullen er niet veel autodealers of kredietverstrekkers jou een lening geven.

Mocht je toch graag een auto op afbetaling willen kopen en een dealer of bank vinden die jou een lening wil geven. Dan kun je er van uit gaan dat de voorwaarden zo zijn aangescherpt dat je ongetwijfeld nog meer betaalt.

Laat je auto nu taxeren:
Vul je kenteken in

Ik weet mijn kenteken niet