Hoe financier je een nieuwe auto? 6 manieren om dit te doen

Overweeg jij om een nieuwe auto te nemen? Maar ben je er nog niet zeker van hoe je deze moet financieren? De meeste mensen kiezen ervoor om hun auto te financieren. Dus als jij je af vraagt: 'Hoe betaal je een auto?'. Dan kan je een nieuwe auto financieren via de volgende 6 manieren. Welke methode past het beste bij jou?

Hoe financier je een nieuwe auto

De een spaart jaren voor een nieuwe auto en een ander die sluit een lening af. Elke manier van nieuwe auto financieren komt met voor- en nadelen.

Gratis online taxatie

1. Hoe financier je een nieuwe auto met een persoonlijke lening?

Dit is de meeste gebruikelijke manier om een nieuwe auto te financieren en het wordt vaak aangeboden door banken en financiële instelling. Je krijgt alleen een lening wanneer je kunt aantonen dat je een goede kredietwaardigheid hebt en dat je het geld op tijd terugbetaalt. De rente en totale kosten kunnen sterk verschillen tussen verschillende instellingen, waardoor de aanschaf van de auto duurder kan zijn.

Onthoud dat de instelling zal vragen om andere bezittingen waarmee de lening veilig wordt gesteld. Met de lening breng je de andere bezittingen misschien in gevaar.

 • Voordeel: De rente is vaak lager dan bij leasen en je bent direct eigenaar van de auto.
 • Nadeel: Het kan langer duren voordat je een persoonlijke lening hebt afgesloten bij de bank.

2. Hoe financier je een nieuwe auto door te lenen van vrienden of familieleden?

Een andere manier om je nieuwe auto te financieren is door een lening te nemen van een vriend, familielid of een kennis in plaats van een instelling. In dat geval is het belangrijk om de lening tot in detail te bespreken en alles op papier vast te laten leggen, zodat toekomstige discussies worden voorkomen.

 • Voordeel: Je krijgt niet te maken met financiële instellingen en je hebt de mogelijkheid om flexibel terug te betalen. Afhankelijk van de relatie die je hebt met de persoon die jou geld leent is de rente lager of je betaalt zelfs helemaal geen rente.
 • Nadeel: Je brengt de relatie of vriendschap in gevaar.

3. Hoe financier je een nieuwe auto met een huurkoopovereenkomst

Deze methode van financiering bestaat in feite uit het betalen in termijnen. Je tekent een contract bij de dealer (lokaal of internationaal) waarin je akkoord gaat dat je een auto koopt over een bepaalde periode.

Ondertussen ben je in staat om gebruik te maken van de auto en betaal je een vast maandelijks bedrag totdat het bedrag is voldaan. Je bent de geregistreerde gebruiker en verantwoordelijk voor het onderhoud en de verzekering, maar de dealer is de wettelijke eigenaar tot de laatste betaling. Daarna zal de auto in zijn geheel van jou zijn.

 • Voordeel: De dealer biedt dit direct aan, het is eenvoudig en snel te regelen, de betalingen zijn flexibel en normalerwijs is de borg laag.
 • Nadeel: Uiteindelijk betaal je vaak meer vanwege de hoge rente, welke op zichzelf ook een nadeel is. De andere kant van flexibele financiering is dat je vaak niet de mogelijkheid heeft om de auto voor een ander model te verwisselen.

4. Hoe financier je een nieuwe auto met een flexibele financiering?

Sommige automerken bieden de mogelijkheid aan om flexibel te betalen. Dit is vergelijkbaar met het vorige argument alleen wel met een paar verschillen. In tegenstelling met de vorige methode kun je zelf beslissen of je de auto behoudt of terugbrengt zonder enige verplichtingen of hem in te ruilen voor een ander model van hetzelfde merk en het verschil te betalen.

Je kunt overleggen over korting voor het nieuwe model. Deze optie wordt normaal gesproken alleen aangeboden voor specifieke modellen van het merk en niet voor alle beschikbare auto’s.

 • Voordeel: Aan het eind van het contract kun je nog van gedachten veranderen over welke auto je wilt hebben. Je hebt het vertrouwen van een grote autofabrikant.
 • Nadeel: De voorwaarden in het contract zijn vaak minder flexibel om over te onderhandelen dan bij een huurkoopovereenkomst.

5. Hoe financier je een nieuwe auto door te leasen?

Als je eraan denkt om je nieuwe auto te leasen dan betaal je een maandelijks bedrag aan de dealer om gebruik te maken van de auto. De enige vereiste is dat de kilometerstand niet over een bepaalde waarde heen mag komen. Aan het einde van het contract moet het voertuig worden teruggebracht naar de dealer of kan deze worden gekocht voor de restwaarde (niet alle dealers bieden deze optie aan).

 • Voordeel: Je hoeft je geen zorgen te maken over de afschrijving van de auto en je kunt gemakkelijk overgaan op een ander model.
 • Nadeel: De totale kosten kunnen hoog zijn vanwege de vele inbegrepen services en je moet wellicht betalen wanneer de kilometerstand over de limiet heen gaat.

6. Hoe financier je een nieuwe auto door te sparen?

Je hoeft niet betrokken te raken met een financiële deal wanneer je al wat geld hebt gespaard, geld hebt geërfd of een oude auto hebt om te verkopen. Ook andere spullen die je kunt verkopen kun je gebruiken om de nieuwe auto mee te financieren. Tot slot kan de onwaarschijnlijke, maar mooie situatie waarbij jij de loterij wint ook voordoen. In dat geval heb jij waarschijnlijk genoeg geld om het voertuig van te betalen.

 • Voordeel: Je betaalt geen rente of bent niet afhankelijk van iemand anders.
 • Nadeel: Het duurt langer voordat je een auto hebt.

Tot slot hoeft een nieuwe auto financieren niet te veel moeite te kosten. Er is een alternatief voor iedere behoefte, levensstijl en portemonnee. Verkoop dus nu je oude auto en neem een nieuwe! Je kunt beginnen door te ontdekken hoeveel je voor je huidige auto krijgt.

Laat je auto nu taxeren:
Vul je kenteken in

Ik weet mijn kenteken niet