Een auto financieren doe je zo!

Een auto financieren door een lening af te sluiten, wordt steeds gemakkelijker. Maar toch roept het vragen op, want hoe zat het ook al weer met de BKR?

Auto financieren

Bij wijkopenautos.nl vertellen we je hoe het in zijn werk gaat als je een nieuwe auto of een occasion financieren wil en waar je op moet letten bij het afsluiten van een autofinanciering.

Gratis online taxatie

1. Wat betekent auto financieren?

Auto financieren houdt in dat je een lening bij de bank of dealer afsluit waardoor je die nieuwe auto kunt veroorloven. Je lost maandelijks een bedrag inclusief rente af aan de financieringsmaatschappij. Bij het financieren auto maakt het niet uit of je een nieuwe of een tweedehands auto kopen wilt.

Er zijn verschillende leningen met verschillende voorwaarden. Bij sommige auto financieringen is het voertuig niet gelijk van jou, maar pas na volledige aflossing van de lening. In deze gevallen kun je de wagen alleen verkopen als je toestemming hebt van de financieringsmaatschappij.

Doe eerst goed onderzoek voordat je ergens een autofinanciering afsluit.

Waar laat je de auto financieren?

Een auto laat je financieren via:

  • Een bank
  • De autodealer

Verschil: De voorwaarden die de financieringsmaatschappijen aanbieden.

Veel dealers bieden fifty-fifty regelingen aan, waarbij je de helft van het aankoopbedrag pas over 2 jaar betaald. Of laten zij de maandelijkse aflossing laag lijken, maar zit je aan het eind met een restbedrag. Laat je niet leiden door mooie beloften en sla het autofinanciering vergelijken niet over!

TIP: Banken en autodealers hanteren verschillende rentepercentages betreft financiering auto. Een verschil in rente op een bedrag van 25.000 kan een flink verschil maken. Doe onderzoek naar de verschillende financieringen voor de beste rente.

2. Auto financieren met BKR codering

Bij het financieren van een auto is het van belang dat je goed voor onderzoek doet en op de hoogte bent van alle regels en voorwaarden.

Wat is het BKR? Het BKR (Bureau Krediet Registratie) registreert elke verstrekte lening. Hier is dus zichtbaar of/hoeveel jij leent en of er betalingsachterstanden zijn.

Het is wettelijk verplicht om als kredietverstrekker aan het BKR te melden wanneer zij een lening verstrekken en aan wie. Betekent dat dan dat je geen lening meer kunt afsluiten voor een auto? Nee. Als jij altijd netjes aan je betalingsverplichtingen hebt voldaan dan is een auto financieren met BKR codering geen probleem.

Je auto financieren met negatieve BKR registratie - kan dat wel?

Heb jij echter niet aan je betalingsverplichtingen voldaan, dan kan het zijn dat je een BKR codering hebt. Een auto financieren met een negatieve BKR codering wordt moeilijker dan zonder BKR.

Toch zijn er een aantal kredietverstrekkers die toch een auto financieren zonder BKR toetsing. Heb jij een bank of autodealer gevonden die akkoord gaat met een auto financieren zonder BKR toetsing? Dan is het wijs om dit alsnog even te vergelijken bij andere dealers.

Occasion financieren particulier

Occasion financieren? Geen probleem! Het werkt hetzelfde als het afsluiten van een reguliere autofinanciering. Betaal een bedrag per maand en zorg dat die gave occasion voor jou is. Een occasion financieren zonder BKR? Je begrijpt natuurlijk dat dit geen probleem is.

Vaak zijn er wel eisen bij een occasion financieren. Zo wordt je soms verplicht tot het afsluiten van een All-risk verzekering.

3. Is de goedkoopste autofinanciering de beste keus?

We zijn allemaal op zoek naar de goedkoopste autofinanciering. Deze krijg je alleen door autofinanciering vergelijken. Rentepercentages kunnen verschillen van 0,65% procent op jaarbasis oplopend tot meer dan 10%.

Kies niet zonder na te denken voor het laagste percentage, maar kijk verder. Kijk naar eventuele aanbetalingen, restbedragen en verborgen kosten.

Vraag offertes op bij kredietverstrekkers of maak gebruik van een online simulatie zodat je de maandelijkse kosten van jouw autofinanciering berekenen kan.

Een auto financieren tegen 0% rente? Breng jezelf niet in financiële problemen omdat iets goedkoper lijkt dan het is. Zo kan het zijn bij een auto financieren zonder rente dat het ‘voorschot’ kan oplopen tot 30% van de nieuwprijs of zijn er verborgen kosten.

Hou er rekening mee dat geld lenen, geld kost. Een auto financieren kost je geld en goedkoop auto financieren is iets wat eigenlijk niet bestaat.

4. Een auto met financiering verkopen

Een auto met financiering verkopen

Het aanschaffen van een auto met financiering is een goede manier om een auto te bekostigen, maar wat als door gezinsuitbreiding de wagen te klein is en je nog niet klaar bent met aflossen?

Een wagen kopen met autofinanciering is een stuk eenvoudiger dan een voertuig verkopen met autofinanciering. Bij auto financieren staat de wagen niet altijd op jouw naam en als particulier moet je eerst toestemming hebben van de bank of dealer. Bovendien moet je in één keer het resterende bedrag aflossen. Een autofinanciering kan het auto verkopen lastig maken.

Gelukkig maken wij het verkopen met financiering een stuk gemakkelijker. Bij wijkopenautos.nl verkoop je de wagen zonder problemen. Hoe? Onze experts vertellen jou na taxatie de verkoopopties voor jouw auto. Wij regelen het papierwerk en de financiering van jouw wagen.

TIP: Pas op een financiering auto is niet gratis!
Laat je jouw auto financieren en sluit je een financiering auto af dan betaal je per maand rente aan de bank of autodealer. Uiteindelijk ben je meer geld kwijt aan een auto financiering dan als je de wagen in een keer koopt zonder financiering auto.

Veelgestelde vragen over auto financiering

Q: Welke autofinanciering past bij mij?

A: Welke autofinanciering bij jou past, hangt af van jouw persoonlijke situatie en jouw persoonlijke wensen.

Een autofinanciering vergelijken is belangrijk. Wat zijn de voorwaarden van de financiering? Wat is het maandbedrag plus rente wat je moet aflossen? En is de lening geschikt voor wat je wilt aanschaffen? Contact verschillende banken en verzekeraars en vraag een offerte aan. Kies niet direct voor de laagste rente maar zoek uit welk krediet bij jouw persoonlijke situatie past.


Q: Wat heb ik nodig bij auto financieren?

A: Bij het lenen van geld voor jouw auto wil de kredietverstrekker een aantal documenten zien. Deze documenten zijn zowel voor een nieuwe auto als voor een occasion financieren hetzelfde:

  • Geldig paspoort of identificatiebewijs
  • Overzicht van bestaande leningen
  • Salarisstrook of bron van inkomsten
  • Bewijs eventuele andere inkomsten
  • Extra informatie; spaarrekeningen, fondsen e.d.

Samen met deze documenten en de gegevens van de BKR wordt er besloten om jouw aanvraag goed te keuren of af te keuren.


Q: Kan ik een auto met financiering verkopen?

A: Een wagen met auto financiering verkopen is mogelijk, maar er zijn beperkingen. Een auto met financiering verkopen betekent dan dat het resterende bedrag en de rente nog steeds afgelost moet worden.

Bij wijkopenautos.nl kun je de auto tijdens het afbetalen verkopen. Wij bieden je een mooi bedrag voor het voertuig en daarmee is de lening afgelost en hou je wellicht nog een mooi bedrag over. Dus kom langs voor een taxatie!


Q: Regelt wijkopenautos.nl de afbetaling van de auto financiering?

A: Wij betalen de auto financiering af mits het bod gelijk of hoger is dan het restbedrag. Is dit het geval? Mooi! Dan is je auto financiering volledig afbetaald. Is dit niet het geval? Dan kun je het resterende bedrag bijbetalen en is alsnog de auto financiering afgelost. wijkopenautos.nl regelt al het papierwerk omtrent de auto financiering.

Laat je auto nu taxeren:
Vul je kenteken in

Ik weet mijn kenteken niet