Autoverzekering geweigerd? Wat nu?

In sommige gevallen wordt een autoverzekering geweigerd. Wil jij weten waarom jouw verzekeringsmaatschappij jou geen verzekering wil geven en wat jij hieraan kunt doen? Lees dan snel verder.

Autoverzekering geweigerd

1. Help! Mijn autoverzekering is geweigerd!

Het kan meerdere redenen hebben als een verzekeringsmaatschappij jouw aanvraag weigert. Het kan komen omdat het risico te groot is vanwege het soort auto, maar het kan ook andere redenen hebben.

Gratis online taxatie

Redenen waarom een verzekeraar je kan weigeren:

  • Soort auto: Bepaalde modellen worden vaak en makkelijk gestolen. Voor een verzekeraar is het risico te groot om jou een verzekering te geven.
  • Individuele situatie: Ben jij erg jong of beginnend bestuurder en wil jij een dure auto verzekeren. Ook dit is een risico voor verzekeraars dat ze liever niet willen lopen.

Naast deze redenen zijn er ook andere persoonlijke redenen waarom een verzekeraar je kan weigeren:

  • Autoverzekering wanbetaler: Heb jij een verleden waarin jij vaak niet op tijd je autoverzekering hebt betaald? Dan heeft de verzekeraar een goede reden om jou te weigeren.
  • Strafblad: Ook vanwege het hebben van een strafblad kun je geweigerd worden.
  • Ontzegging van rijbevoegdheid: Heb jij momenteel of in het verleden een ontzegging van rijbevoegdheid? Dan vorm je een risico voor de verzekeraar en kan hij een autoverzekering weigeren.

2. Geen autoverzekering na wanbetaling

Autoverzekering na wanbetalingAls je jouw autoverzekering niet betaald, dan kan een nieuwe verzekeraar je weigeren. Wanbetaling is een van de meest genoemde redenen dat een verzekering geweigerd wordt.

Heb jij een enkele keer jouw autoverzekering te laat betaald, dan zal je vaak nog wel geaccepteerd worden bij een nieuwe verzekeraar. Een oplossing vanuit verzekeraars is jou niet meer de mogelijkheid geven om maandelijks de premie te betalen, maar per kwartaal. Hiermee willen de verzekeraars voorkomen dat zij maandelijks betalingsherinneringen moeten sturen, dit kost hen namelijk tijd en geld.

Zwarte lijst autoverzekering

Heb jij fraude gepleegd bij je verzekeraar, dan kom je op de zwarte lijst van Stichting CIS (Stichting Centraal Informatie Systeem) en kan een autoverzekering geweigerd worden. De volgende acties zorgen voor zo'n zwarte lijst registratie:

  • Maluspositie: Je hebt een maluspositie als je een negatief aantal schadevrije jaren hebt.
  • Ontzegging van rijbevoegdheid: Mag je geen voertuig meer besturen, dan sta je ook op de zwarte lijst autoverzekering.
  • Wanbetaling autoverzekering: Autoverzekering niet betaald? Dan wordt je ook geregistreerd.
  • Misbruik: Je bent afspraken niet nagekomen of je hebt op een andere manier fraude gepleegd bij je verzekeraar.
  • Onverzekerde auto: Je hebt schade veroorzaakt in een onverzekerde auto.

Een registratie op de zwarte lijst autoverzekering blijft in de meeste gevallen 5 jaar geldig. Bij Stichting CIS kun je navragen waarom je op de zwarte lijst staat en zij kunnen een correctieverzoek indienen bij jouw verzekeringsmaatschappij.

Autoverzekering afsluiten na wanbetaling

Voor wanbetalers is het moeilijk om een autoverzekering te krijgen, maar niet onmogelijk. Een goedkope autoverzekering voor wanbetalers kun je waarschijnlijk vergeten. Aangezien er weinig verzekeraars zijn die het risico willen nemen en jou een verzekering willen geven, zullen de verzekeraars die dit risico wel willen nemen een hogere premie vragen.

Laat je auto nu taxeren:
Vul je kenteken in

Ik weet mijn kenteken niet