10 elektrische auto's met de grootste actieradius

Met de komst van elektrische auto’s is het een nieuw fenomeen: Range anxiety. De angst om stil komen te staan zonder elektrische brandstof op een plek waar je niet kunt opladen. Daarom helpen wij je met een top 10 elektrische auto's met de grootste actieradius en handige tips om de actieradius te vergroten!

27.05.2019

Actieradius elektrische auto
Gratis online taxatie

Range Anxiety is in principe een hele logische angst. Gelukkig wordt de actieradius elektrische auto snel groter, maar als we het werkelijke bereik vergelijken met de door de fabrikant opgegeven actieradius komen wij niet als winnaars uit de bus.

Soms valt het bereik van een elektrische auto erg tegen. Hoe ver kom je werkelijk met een volle accu en is deze actieradius genoeg voor jou?

Wat is actieradius?
De actieradius (ook het bereik genoemd) is de afstand die door een voertuig wordt afgelegd zonder tussentijds via een externe bron brandstof/energie bij te laden.

1. Actieradius elektrische auto

De daadwerkelijke actieradius elektrische auto wordt bepaald door de capaciteit van de batterij (kWh) in combinatie met de rijstijl, rij snelheid, voertuig (model en zuinigheid) en het weer.

Fabrieksopgave: De maximale actieradius elektrische auto

In de fabrieksopgave wordt het bereik van de elektrische auto aangegeven. In de praktijk wijkt de actieradius af van wat de fabrikant opgeeft. Onder andere flink gas geven, koud weer en andere zaken hebben invloed op de actieradius.

We berekenen wereldwijd de actieradius met de Worldwide Harmonised Light Vehicle Test Procedure (WLTP), maar er is kritiek op deze test omdat hier extra functies als airconditioning standaard uitgeschakeld zijn.

2. De (11) beste tips voor een grotere actieradius

De beste tips om de actieradius elektrische auto te vergroten:

 1. Een grote accu met veel kWh betekent meer actieradius
 2. Kies een zuinig model
 3. Een lichte auto verbruikt minder energie
 4. Ga voor een aerodynamisch model met minder luchtweerstand
 5. Cruise control of een stabiel tempo. Net als een auto op brandstof verbruikt een elektrische auto meer als hij hard rijdt of onregelmatige tempo’s aan houdt. Wij raden een tempo van 100 km/u aan voor de grootste actieradius.
 6. De lithium-ion batterij functioneert het beste tussen 15 en 25 graden. In de winter zorgt dit gemiddeld voor een actieradius verlies van 30% en in de zomer bij veel hitte kan je ook actieradius verliezen.
 7. Gebruik een warmtepomp om de auto te verwarmen. In tegenstelling tot een auto op brandstof wordt de motor van een elektrische auto niet zo warm en kan deze de auto niet opwarmen. Dat gebeurd elektrisch als je geen warmtepomp hebt en dat kost je bereik.
 8. Controleer de bandenspanning, bij minder tractie wordt het verbruik hoger.
 9. Schakel stroomverbruikers uit. Moet de airco of stoelverwarming nu echt aan?
 10. Vermijd extra gewicht en haal overbodige spullen uit de auto.
 11. Door te rijden door de stad en door te remmen wordt de accu weer opgeladen, krijg meer bereik terwijl je rijdt.

3. Werkelijke actieradius elektrische auto

In de fabrieksopgave wordt altijd de actieradius elektrische auto aangegeven in de stad, de snelweg en gecombineerd. Omdat in elke situatie het bereik sterk kan verschillen.

 • Actieradius elektrische auto - stad:
  Men gaat slechts uit van een rit binnen de bebouwde kom. Een lage gemiddelde snelheid, maar veel remmen en optrekken dat zorgt voor meer bereik.
 • Actieradius elektrische auto - snelweg:
  Men gaat uit van een rit op de snelweg. Dat betekent geen N-wegen, geen stadsverkeer en een constante snelheid.
 • Actieradius elektrische auto - gecombineerd:
  Men gaat uit van een gecombineerde rit met stadsverkeer, N-wegen en autosnelwegen.

EVDB Real Range - Voor de werkelijke actieradius elektrische auto

Om een nog beter beeld te geven van de werkelijke actieradius van elektrische auto’s heeft de EVDB (EV Database) het Real Range model ontwikkeld. Dit model maakt gebruik van een grote hoeveelheid parameters. Deze maken het mogelijk om invloeden van weer, snelheid en gebruik van elektronica mee te rekenen.

4. Top 10 elektrische auto’s met de grootste actieradius

Om je te helpen hebben wij een top 10 samengesteld met elektrische auto’s met de grootste actieradius.

Tesla Model S Long Range (Tesla Model S Performance, Tesla Model S Ludicrous Performance, Tesla Model S Standard Range, Tesla Model 3 Standard Range Plus)

 • EVDB Real Range: 525 km (510 km, 510 km, 415 km, 370 km)
 • WLTP Normering: 610 km (590 km, 590 km, 450 km, 415 km)

Tesla Model 3 Long Range RWD (Tesla Model 3 Long Range Dual Motor, Tesla Model 3 Long Range Performance)

 • 485 km (475 km, 450 km)
 • 600 km (560 km, 530 km)

Tesla Model X Long Range (Tesla Model X Performance, Tesla Model X Ludicrous Performance, Tesla Model X Standard Range)

 • 460 km (445 km, 445 km, 355 km)
 • 505 km (485 km, 485 km, 375 km)

Hyundai Kona Electric 64 kWh

 • 400 km
 • 449 km

Jaguar I-Pace

 • 380 km
 • 470 km

Kia e-Niro 64 kWh

 • 375 km
 • 455 km

Audi e-tron 55 quattro

 • 360 km
 • 417 km

Mercedes EQC 400 4MATIC

 • 355 km
 • 417 km

Nissan Leaf e+

 • 350 km
 • 385 km

Opel Ampera-e

 • 345 km
 • 380 km

Een groot deel van de top 10 auto's met de grootste actieradius bestaat uit Tesla's. De actieradius van Tesla Model S komt als winnaar uit de bus. De actieradius van Tesla auto's wordt gezien als een van de grootste bij elektrische auto's.

Dit en de komende jaren verwachten we dan ook een hoop nieuwe elektrische modellen met een grotere actieradius. Van Tesla weten we dat zij in 2021 met de Tesla Roadster komen. De actieradius van de Tesla Roadster is maar liefst 970 km (EVDB Real Range).

Het bereik elektrische auto groeit met een snel tempo. Daarom verwachten we in 2020 ook een nieuwe elektrische auto van Volkswagen met een flinke actieradius. De Volkswagen ID.3 Long Range gaat een actieradius elektrische auto hebben van 475 km (EVDB Real Range)

De actieradius elektrische auto hangt nauw samen met wat voor accu je hebt. Meer lezen over de ontwikkeling en productie van accu's? Lees dan ons artikel over de Accu van elektrische auto's.