Back to the future en de DeLorean

De 'Back to the future' trilogie geniet onder filmfans uit de hele wereld een cultstatus en de citaten en avonturen van Marty McFly en Doc Brown zijn een onderdeel van de populaire cultuur geworden.

19.10.2015

Delorean tijdmachine
Gratis online taxatie

Momenteel is de film actueler dan ooit, omdat Marty in het tweede deel vanuit 1985 naar onze huidige tijd reist. 21 oktober wordt daarom wereldwijd als ‘Marty McFly Welcome Day’ gevierd. Je hebt het evenement vast wel voorbij zien komen op je Facebook-timeline. Hoeveel overeenkomsten heeft de film, die bijna 30 jaar geleden in de bioscoop draaide, eigenlijk met onze huidige realiteit? En hoe werd de destijds nog vrijwel onbekende DeLorean DMC-12 een tijdmachine én een cultauto?

1. De DeLorean tijdmachine

Original DeLorean
Foto: “DeLorean” by allen watkin unter CC BY 2.0, via Flickr

De originele DeLorean DMC-12 werd van 1981 tot 1982 in Noord-Ierland geproduceerd door de DeLorean Motor Company. De DeLorean was niet de beste sportwagen die destijds op de markt was, in tegendeel: door tijdgebrek tijdens het productieproces werden een aantal kleine mankementen aan de auto genegeerd. Daar kwam nog bij dat de auto een vermogen had van slechts 132 pk. In 1982 ging het bedrijf bankroet na verduistering van investeringen. Bovendien werd oprichter John DeLorean na een mislukte cocaïnedeal gearresteerd. Veel van de in totaal 9.200 geproduceerde DMC-12s stonden toen nog in de fabriekshallen. Dit was een van de redenen waarom regisseur Robert Zemeckis en producent Steven Spielberg voor DeLorean als tijdmachine op vier wielen kozen. Ook beschikte de auto over een futuristische uitstraling door de vleugeldeuren en de carrosserie van ongelakt roestvrij staal.

DeLorean binnenkant
Foto: “Back to the Future Part 1 - DeLorian Time machine - Interior Shots” by Mooshuu unter CC BY-SA 2.0, via Flickr

In het eerste deel van de trilogie bouwt de wetenschapper Dr. Emmett Brown zijn DeLorean DMC-12 om tot een tijdmachine en reist vervolgens met de 17-jarige Marty McFly door 130 jaar geschiedenis van de Californische stad Hill Valley. In de auto kunnen de precieze datum en tijd van de bestemming worden ingegeven. Marty en Doc tijdreizen op deze manier tussen hun eigen tijd en 1855, 1955 en 2015. Om te kunnen reizen in de tijd moet de DeLorean een snelheid van 88 mijl per uur rijden. De DeLorean kon weliswaar een snelheid van 125 mijl per uur halen, maar op grond van Amerikaanse regelgeving gaf de kilometerteller een maximale snelheid van 85 mijl per uur aan. Daarom kon de snelheid die behaald moest worden om te tijdreizen helemaal niet aangegeven worden door de kilometerteller!

2. Visionaire uitvindingen: 2015 in film en realiteit

Niet alleen vliegende auto’s behoorden tot de toekomstvisie van Robert Zemeckis en Steven Spielberg. Zij spiegelden ons een 2015 voor waarin het weerbericht tot op de seconde precies voorspeld kan worden, sneakers van Nike zelfstrikkende veters hebben en jassen zich aanpassen aan de lengte van de drager en binnen seconden vanzelf opdrogen. Welke elementen uit de film zijn op zijn minst gedeeltelijk realiteit geworden en welke blijven vooralsnog je reinste fantasie?

Nikes en hoverboard
Foto: “Pyke(Marty Mcfly) - Back to the Future” by Ricardo 清介 八木 unter CC BY 2.0, via Flickr
Mr. Fusion
Foto: “Mr. Fusion” (Detail) by Phil Parker unter CC BY 2.0, via Flickr
Jaws
Foto: “Jaws” (Detail) by Kevin Dooley unter CC
BY 2.0
, via Flickr
 1. Nike Sneakers met power-laces: sportschoenen met zelfstrikkende veters waren een langgekoesterde droom van de fans. In 2011 bracht Nike een op de filmschoen gebaseerd model uit. Helaas moet je bij deze schoenen nog steeds zelf je veters strikken.
 2. Hoverboards: zwevende skateboards zijn nog steeds een droombeeld. Toch zijn er vergelijkbare skateboards ontwikkeld. Een zweefeffect kan echter alleen bereikt worden door gebruik van een specifieke ondergrond. Ook zijn er wakeboards die door een enorme waterstraal omhoog gedrukt worden en zo als hoverboard functioneren.
 3. Gigantische flatscreens die meerdere programma’s tegelijkertijd laten zien: deze flatscreens vind je tegenwoordig in de meeste woonkamers. Zes programma’s tegelijk kijken, zoals in de film, zal waarschijnlijk geen dagelijkse gewoonte worden, maar er zijn tegenwoordig tv’s die 16 kanalen tegelijk kunnen weergeven.
 4. 'Mr. Fusion': zelf thuis energie produceren met een machine is nog niet echt mogelijk. Je hebt tegenwoordig wel vergelijkbare uitvindingen, zoals de biobatterij.
 5. Vliegende auto's: het is mogelijk om online een tot een tijdmachine omgebouwde DeLorean te kopen of je eigen DeLorean voor een bedrag vanaf 30.000 euro te laten ombouwen. Wellicht overbodig om te vermelden: de auto kan daarna nog steeds niet vliegen.
 6. Videobellen: via internet kun je een videogesprek met iemand voeren die zich aan de andere kant van de wereld bevindt. Waarschijnlijk wil alleen niet iedereen zijn eigen leidinggevende op een groot scherm in de woonkamer zien, zoals Marty.
 7. Hydrator: deze machine die op een magnetron lijkt en die binnen een paar seconden een miniatuurpizza bakt en laat opzwellen tot normale grootte, laat nog wel een tijdje op zich wachten.
 8. 'Jaws 19': de door Steven Spielberg begonnen reeks Jaws bleef bij slechts vier delen, maar onlangs publiceerde Universal Pictures vanwege de 21ste oktober een korte trailer voor ‘Jaws 19’: 'this time it's really personal, Marty!'

3. Grappige feiten & achtergronden

Back to the future titel
 • In een van de eerste draaiboeken stond dat er geen auto, maar een koelkast voor de tijdreis gebruikt zou worden. Regisseur Robert Zemeckis en producent Steven Spielberg waren echter bang dat jonge kijkers op het idee zouden komen om zelf in koelkasten te klimmen en ingesloten zouden worden
 • Uiteindelijk was de hoofdreden om een DeLorean als tijdmachine te gebruiken, omdat de auto als UFO kon doorgaan door zijn futuristische uiterlijk.
 • De directeur van de Universal Pictures stelde voor om de titel van het eerste deel in ‘Spaceman from Pluto’ te veranderen, omdat hij van mening was dat een filmtitel met het woord ‘toekomst’ geen succes kon hebben
 • Het eerste deel van de trilogie heeft een open einde, wat ideaal was voor een vervolg. Desondanks was dit helemaal niet gepland, maar na het ongelooflijke succes van deel één aan de bioscoopkassa’s kon een vervolg niet uitblijven.
 • Pepsi, een sponsor van het tweede deel, brengt nu naar aanleiding van Marty McFly Welcome Day’ een flesje uit met hetzelfde design als in de film. De ‘Pepsi Perfect’ is helaas alleen verkrijgbaar in de Verenigde Staten in een gelimiteerde oplage van 6.500. De prijs is, heel toepasselijk, 20,15 dollar.