Carport of garage – wat is de beste manier om je auto te stallen?

Wil je verzekeren dat je auto zijn waarde behoudt? Zorg dan voor een overdekte parkeerplek. Wat is nu eigenlijk de beste optie – een carport of een garage?

26.04.2018

Carport of garage
Gratis online taxatie

1. Waarom zou ik een overdekte parkeerplek zoeken?

Er is eigenlijk geen discussie over mogelijk: het is altijd raadzaam om je auto in een carport of een garage te parkeren. Wil je lang plezier hebben van je auto? Zorg dan voor een overdekt plekje. Geen enkel seizoen is ‘goed’ voor je geparkeerde auto. In de zomer wordt je auto te warm, waardoor je de eerste kilometers van de rit zwetend achter het stuur zit. UV-straling en pollen zijn daarnaast schadelijk voor je lak. In de winter kan je niet achter het stuur kruipen voordat je je ramen ijsvrij gemaakt hebt. Ook zorgt regen voor corrosie, hetgeen ook de waarde van je auto aantast.

Nog meer goede argumenten voor een garage

Een overdekte parkeerplek beschermt je auto tegen meer dan alleen de elementen. Zo verminder je de kans op:

 • vandalisme
 • marterschade
 • diefstal

Dieselrijders hebben het nog veel moeilijker gedurende de koude maanden. Als het kwik onder de nul komt verdikt diesel, kan het filter verstoppen en is het ook nog goed mogelijk dat je langs de kant van de weg staat met een verstopte motor. Om deze situaties te voorkomen is een garage bijzonder handig. De luxe van een garage is niet alleen voor woningbezitters weggelegd. Als je zelf geen garage hebt, kunt je altijd een plekje huren in een ondergrondse garage of ergens anders een garagebox vinden.

2. Wil je een garage of carport bouwen? Hier moet je op letten

Voordat je begint met de bouw van een garage of carport, moet je mogelijkerwijs eerst een bouwvergunning aanvragen – zoals bij elk bouwproject. Het is ook mogelijk om een carport vergunningsvrij te bouwen, hier gelden echter bepaalde regels voor die je het beste bij de gemeente na kunt vragen. Ben je van plan om een overdekte parkeerplek te laten bouwen door een aannemer? Dan kan de architect of aannemer mogelijkerwijs de vergunning aanvragen. Daarnaast moet je natuurlijk ook rekening houden met je buren. Als je zelf niet genoeg ruimte hebt, moet je misschien tot aan de afgrenzing van het perceel van je buren bouwen. In dit geval dienen zij ook in te stemmen met je plannen.

Hoeveel ruimte heb ik voor een carport nodig?

Het is natuurlijk belangrijk hoe groot de overdekte parkeerplek uiteindelijk moet zijn. Wil je slechts één auto parkeren, of wil je eigenlijk ook een plek bouwen voor je tweede auto? Er zijn carports met of zonder open zijkanten. Indien je een middenklasse-auto wil parkeren, gelden de volgende vuistregels: zorg voor minstens 3 meter breedte, een SUV-auto heeft minstens 3½ meter nodig. Voor de lengte van de auto is het verstandig wat extra ruimte in te plannen. De carport moet langer dan 5 meter zijn. Zo kun je een wat langere auto parkeren indien nodig.

Hoeveel ruimte heb ik voor een garage nodig?

Voor garages geldt eigenlijk hetzelfde. De standaardafmetingen voor een garage bedragen een breedte van 3 meter en een lengte van 6 meter. Veel huiseigenaren plannen een beetje extra ruimte omdat ze hun garage ook graag als werk- of hobbyruimte gebruiken. Denk bij voorbaat ook alvast na over het parkeren, een paar centimeter kan veel verschil maken. Natuurlijk is uiteindelijk ook de hoogte van de auto van groot belang bij het plannen van een overdekte parkeerplek. Voor de hoogte is 2 meter wel het minimum.

3. Hoe duur is de bouw van een carport of garage?

Of je nou een garage of carport bouwt, uiteindelijk moet je eerst nadenken over het kostenplaatje. Dit kan pas nadat je besluit of je het zelf wil bouwen of wil laten bouwen. Carports kun je meestal zelf wel in elkaar klussen. Garages worden vaak aangeboden als geprefabriceerde modellen die je direct bij de fabrikant kunt bestellen. Simpele, kleine garages zijn vanaf 1500 euro te verkrijgen. Daarnaast moet je ook nog bedenken dat er extra kosten bij komen kijken indien je de garage ook voor andere doeleinden wil gebruiken.

Ook het isoleren van de garage en het aanleggen van stroomkabels of stopcontacten voor elektrische auto’s kan duur uitvallen. Elektrische auto’s kunnen weliswaar opgeladen worden via een normale huishoud stekker maar dan duurt het ook langer voordat ze volledig opgeladen worden. Als je een privé-laadstation aanlegt, kun je jouw elektrische bolide tot wel 10 keer sneller opladen.

Het goedkopere alternatief voor het bouwen van een carport of garage

Carport zelf bouwen

Er zijn verschillende carport-modellen. Ook de materiaalkeuze speelt een rol. Een houten-carport, zonder zijkanten, is uiteraard een stop goedkoper dan een garage. Dan moet je wel op de koop toe nemen dat deze minder bescherming biedt. Carports hoeven ook niet gemetseld te worden, normaliter bestaan ze uit geprefabriceerde onderdelen. Als je geld wil besparen en op z’n minst geen twee linkerhanden hebt, kun je een carport-bouwpakket aanschaffen. Dit zijn vaak eenvoudige, vrijstaande carports zonder zijkanten. Bouwpakketten zijn al vanaf 350 euro te vinden in de bouwmarkt.

Denk altijd eerst over de kosten na!

Of je nu voor een carport of een garage kiest, de kosten zullen hoger uitvallen als je luxere of grotere modellen op het oog hebt. Hier speelt de plafondhoogte ook een rol. Ben je van plan een grotere auto, of zelfs een woonmobiel te stallen? Dan heb je natuurlijk ook de ruimte nodig. Een hoger plafond is ook meteen duurder. Wil je zonnepanelen op het dak installeren om een beetje stroom op te wekken? Dan ben je ook direct een goede som kwijt.

Parkeer je je auto regelmatig in een garage of carport? Dan kun je tot wel 5 procent korting krijgen op je autoverzekeringspremie. Als je in aanmerking wil komen voor deze garagekorting moet de auto ’s nachts echter wel altijd onder een dak geparkeerd worden.

4. Moderne en duurzame design trends voor carports en garages

Carport

Ook bij carports en garages zijn er verschillende trendy en duurzame design mogelijkheden. Groene daken worden bijvoorbeeld steeds populairder. Het groene dak is niet alleen charmant, het is ook nog nuttig. Het beschermt de bouwmaterialen van je carport of garage tegen schadelijke weersomstandigheden in de zomer en winter. Ook isoleert de afgesloten garage zo beter. Daarnaast is het ook nog eens goed voor het milieu; met een groen dak creëer je levensruimte voor dieren, verbeter je het directe klimaat en de plantengroei filter fijnstof uit de lucht.

Energie opwekken met zonnepanelen op het garagedak

Zonne-energie biedt een uitstekende mogelijkheid om energie op te wekken met je garage. Nu dien je enkel nog te kiezen of je een zonnewarmte- of een fotovoltaïsche-installatie aan wil leggen voor je garagedak. Je kunt mogelijkerwijs ook in aanmerking komen voor een subsidie. Een zonnewarmte installatie is compacter en levert warmte voor je eigen huis. Met een fotovoltaïsche-installatie kun je ook nog extra verdienen door de opgewekte stroom terug te leveren aan het lokale stroomnet.

Nog een alternatief: solarcarports

Als je toch liever een carport hebt, is het misschien de moeite waard om een solarcarport te bouwen. Deze bieden dezelfde voordelen als garages met een fotovoltaïsche-installatie en nemen minder ruimte in beslag. Daarnaast zijn de zonnemodules in het dak geïntegreerd en hoef je deze niet nogmaals te monteren. Je kunt ook zelfbouwpakketen vinden als je het aandurft de carport zelf aan te leggen. Nog een voordeel: veel solarcarports hebben hun eigen laadstation geïntegreerd. Zo kun je je elektrische auto effectief opladen met de stroom die je zelf opwekt.

5. Conclusie: een overdekte parkeerplek loont zich altijd, op de lange termijn

Een garage biedt optimale bescherming tegen allerlei weersinvloeden en houdt ongewenste gasten, zoals marters en boeven, buiten de deur. Garages zijn aanzienlijk duurder in aanschaf dan carports en nemen meer ruimte in beslag. Vooral als je de garage ook nog als werk- of hobbygarage wil gebruiken.

Carports zijn een betere optie voor een bescheiden budget en bieden eigenlijk altijd wel genoeg ruimte. Indien gewenst kun je ook nog een paar extra zijwanden bouwen voor betere bescherming tegen weersinvloeden.

Carports en garages bieden de volgende voordelen:

Beschermt tegen regen

 • Carport:
 • Garage:

UV-bescherming

 • Carport:
 • Garage:

Beschermt tegen pollen

 • Carport:
 • Garage:

Geen verijsde voorruiten

 • Carport:
 • Garage:

Beschermt tegen marters

 • Carport:
 • Garage:

Zorgt ervoor dat de motor van dieselvoertuigen niet verstopt raakt

 • Carport:
 • Garage:

Betrouwbare bescherming tegen diefstal

 • Carport:
 • Garage:

Mogelijke garagekorting op je autoverzekering

 • Carport:
 • Garage:

Kan je zelf in elkaar zetten

 • Carport:
 • Garage:

Uiteindelijk moet je zelf de keuze maken tussen een carport en een garage, en wat je nu echt nodig hebt. Het meest schadelijk voor je auto, is en blijft het parkeren zonder overkapping.