Een elektrische auto opladen: Wat moet ik weten?

Naar de benzinepomp, slang aan de auto en tanken maar. Zo werkt het met een auto op reguliere brandstof. Maar we moeten opnieuw leren tanken of beter gezegd: opladen. Want onze elektrische auto opladen vergt andere stappen.

03.06.2019

Elektrische auto opladen
Gratis online taxatie

1. Hoe kun jij jouw elektrische auto opladen?

Niet simpelweg de auto aansluiten aan de pomp en een paar minuten tanken. Het opladen van je elektrische auto werkt anders en wij helpen je door alle stappen heen en beantwoorden elke vraag, zodat jij zonder gedoe jouw elektrische auto ‘voltankt’.

Wat heb je nodig om een elektrische auto op te laden?

 • Laadpaal (Openbare laadpaal/laadpaal thuis)
 • Oplaadkabel
 • Laadpas elektrische auto

2. Waar kun je jouw elektrische auto opladen?

Laadpalen en laadpunten schieten uit de grond. Het is niet heel moeilijk om een plek te vinden waar jij jouw elektrische auto kunt opladen. Op de website van Oplaadpunten.nl vind je een overzicht van laadpalen en laadpunten in Nederland en Europa.

Verschillende soorten laadpalen

 • Laadpaal voor thuis
 • Openbare laadpaal
 • Snellaadpaal

3. Wat is de oplaadtijd van een elektrische auto

De oplaadtijd van jouw elektrische auto hangt af van een aantal punten. Zo is de staat van de batterij belangrijk. Een accu die optimaal werkt zal sneller opladen. Daarnaast heeft ook de laadpaal zelf invloed op de oplaadtijd.

Oplaadtijd elektrische auto thuis

Je kunt je elektrische auto opladen aan een laadpaal voor thuis, maar ook rechtstreeks via het stopcontact. Je elektrische auto opladen via het stopcontact vergt wat voorbereiding.

Opladen elektrische auto via stopcontact

Bij het opladen aan een stopcontact moet je zorgen voor een speciale laadkabel om eventuele kortsluiting en oververhitting te voorkomen. Zorg dat het stopcontact in de buurt zit van de auto, want het is niet verstandig om een verlengsnoer te gebruiken. De oplaadtijd van je elektrische auto aan het stopcontact kan makkelijk 8 uur in beslag nemen.

Elektrische auto thuis opladen via laadpaal

Een elektrische auto thuis opladen aan een laadpaal is ideaal en tevens een stuk veiliger. De oplaadtijd elektrische auto is via een laadpaal tot 8 keer sneller dan via het stopcontact. De oplaadtijd wordt dus beperkt tot 1 tot 4 uur.

Wist je dat: Een elektrische auto opladen gaat snel tot 80%, de laatste 20% kost meer oplaadtijd. Dit gebeurd om de kwaliteit van de accu te behouden en wordt ‘trickle charging/drip charging’ genoemd.

Oplaadtijd elektrische auto openbare laadpaal

Net als een elektrische auto thuis opladen is ook de laadtijd bij een openbare laadpaal tussen de 1 en 4 uur.

De oplaadtijd van een elektrische auto aan een snellader gaat sneller. De oplaadtijd aan een snellader is slechts 20-30 minuten. De snellader laadt je elektrische auto op tot 80% om de accu te beschermen.

Hou er rekening mee dat niet elke elektrische auto kan opladen via een snellader. Hiervoor moet de auto een CCS of een CHAdeMO stekker hebben.

4. Kosten opladen elektrische auto

Het rijden in een elektrische auto is goedkoper dan een brandstofauto. Dat wordt steeds geroepen. Maar heb je enig idee hoeveel stroom een elektrische auto verbruikt? Wij maken een vergelijking voor je.

De gemiddelde kosten voor het het opladen elektrische auto ligt tussen de €0,22 en €0,59 per kWh. Maar het meest reguliere bedrag ligt op €0,35 per kWh voor een reguliere openbare laadpaal. Een snellader kan al snel het dubbele kosten per kWh.

Kosten opladen elektrische auto - Klein tot middel

Bij deze berekening gaan we ervan uit dat er 20.000 km per jaar wordt gereden. En dat we opladen via een reguliere openbare laadpaal.

Benzine auto

 • Verbruik: 5 L per 100 km
 • Literprijs benzine: €1,80
 • Berekening brandstof kosten: (20.000 km : 100 km x 5 L) x €1,80 = €1.800,-

Klein tot middelgrote elektrische auto

 • Verbruik: 16 kWh per 100
 • Prijs per kWh: €0,35 per kWh (openbare laadpaal)
 • Berekening brandstof kosten: (20.000 km : 100 km x 16 kWh) x €0,35 = €1.120,-

Kosten opladen elektrische auto - Grote limousine/SUV

Bij deze berekening gaan we ervan uit dat er 20.000 km per jaar wordt gereden.

Benzine auto

 • Verbruik: 6 L per 100 km
 • Literprijs benzine: €1,80
 • Berekening brandstof kosten: (20.000 km : 100 km x 6 L) x €1,80 = €2.160,-

Grote limousine/SUV elektrische auto

 • Verbruik: 20 kWh per 100
 • Prijs per kWh: €0,35 per kWh (openbare laadpaal)
 • Berekening brandstof kosten: (20.000 km : 100 km x 20 kWh) x €0,35 = €1.400,-

Een elektrische auto opladen kost je gemiddeld 30% minder qua energie dan een variant op benzine. Laad jij jouw elektrische auto thuis op? Dan kun je rekenen op nóg meer kostenbesparing.

Wat kost een laadpaal?

Om het opladen van jouw elektrische auto echt goedkoop te houden raden wij aan om een laadpaal thuis te installeren. Qua kosten zitten er een hoop voordelen aan een je elektrische auto thuis opladen.

 • Betaal slechts het stroomtarief van de stroomleverancier.
 • Geen connectietarief: Extra betalen voor het bezet houden van een laadpaal als de auto al is opgeladen.
 • Geen starttarief

Maar wat kost een laadpaal verder? De aanschafkosten variëren. Je hebt al een laadpaal voor thuis tussen de €595,- en €1.900,-. Natuurlijk verschilt de prijs als je kiest voor een gewone lader of een snellere lader.

Dan krijg je nog te maken met de installatiekosten. Dat gaat je tussen de €450,- en de €950,- kosten.

Is je elektrische auto thuis opladen goedkoper?

Elektrische auto thuis opladen

Een laadpaal elektrische auto kopen is een goede investering. Naast de vrijheid van het laden wanneer jij wil, scheelt het ook in kosten.

Als we rekening houden met het rekenvoorbeeld eerder in dit artikel en er van uit gaan dat we 20.000 km per jaar rijden. Dan haal je uit de kosten die je bespaard door elektrisch te rijden in plaats van op brandstof binnen een jaar een laadpaal voor thuis van €800,- en een dure paal heb je er met twee jaar weer uit. En dan kan het besparen beginnen. De gemiddelde kWh prijs in Nederland staat op ongeveer €0,22.

Je kunt ook een laadpaal voor thuis huren. De kosten hiervoor variëren tussen de €50,- en €70,- per maand. Ook een handige oplossing want zo hang je aan de oplader wanneer jij dat wilt.

Als je je afvraagt 'Wat kost een laadpaal?', dan zeggen wij: Ga op onderzoek uit. Wij raden aan om zeker te kijken want een elektrische auto opladen met een laadpaal voor thuis is een stuk goedkoper.

5. Laadpas elektrische auto

Naar de pomp rijden en betalen werkt niet meer, je moet een laadpas hebben om gebruik te kunnen maken van een laadpaal. Lastig of logisch? Zonder betaalpas of geld kun je tenslotte ook niet tanken.

Een laadpas voor een elektrische auto is tevens een soort beveiliging. Een auto loskoppelen en op jouw kosten stroom tappen dat kan niet. Zonder pas geeft de laadpaal geen stroom.

Laadpas vergelijken

Een abonnement met laadpas kost wel geld. Je betaalt een maandelijks bedrag (€2,95 tot €5,-) of je betaalt een starttarief. Zo’n starttarief zal ongeveer €0,15,- zijn.

Wat wij aanraden is om elke laadpas goed te vergelijken omdat er veel verschillende prijzen zijn. En niet elke laadpas is bruikbaar bij elke laadpaal of je betaalt een extra fee. Met de juiste pas hou je jouw elektrische auto opladen goedkoop.