Stimulansen voor elektrisch rijden

Nu de eerste elektrische Tesla zijn baantjes door ons ruimtestelsel trekt, kunnen we letterlijk zeggen dat de Engelse uitspraak “the sky’s the limit” ook voor e-auto’s geldt. Maar wat zijn de voordelen voor jou, hier op aarde, de planeet die beschermd moet worden door de introductie van zulke duurzame alternatieven?

22.05.2018

stimulasen elektrisch rijden

De heftige strijd om subsidies

Er is veel te doen om elektrische voertuigen en de verschillende subsidies die hiervoor beschikbaar worden gesteld. Sommigen zien in de verschillende belastingvoordelen en stimulatiemaatregelen een bodemloos gat van belastinggeld. Anderen verwelkomen dergelijke maatregelen en zien deze als noodzakelijk om de introductie van een echte innovatie op het Nederlandse wegennet mogelijk te maken.

Dat (volledig) elektrische auto’s een steuntje in de rug nodig hebben, is echter wel duidelijk. In een relatief klein land met een fijnmazig wegennetwerk zoals Nederland is het aanleggen van een netwerk van oplaadpalen voor e-voertuigen misschien wel eenvoudiger, alsnog blijkt de verandering zich niet vanzelf te voltrekken. Daarom stimuleert het Rijk en verschillende gemeentes op allerlei manieren de introductie van deze nieuwe technologie.

In Nederland kun je van zowel het Rijk als lokale gemeentes korting krijgen, bijvoorbeeld als je een ondernemer bent in Den Haag of een auto aanschaft terwijl je in de hoofdstad ingeschreven staat.

Deze stimulatiemaatregelen zijn voornamelijk gericht op het ontlasten van weggebruikers. Ook zijn er verschillende premies beschikbaar die de aanschaf van een elektrisch voertuig aantrekkelijker maken. Deze maatregelen zijn gericht op zowel zakelijke- als privégebruikers. wijkopenautos.nl heeft het volgende handige overzicht samengesteld voor je!

Subsidies voor elektrische auto’s voor ondernemers

De Nederlandse overheid ziet graag meer elektrische voertuigen op de weg. Helaas is er echter geen algemene aanschafsubsidie voor particulieren. Dit betekent niet dat zakelijke rijders niet alsnog ontzettend kunnen profiteren van de vele aantrekkelijke voordelen van elektrische auto’s. Hieronder vind je een overzicht van de meest aantrekkelijke steuntjes in de rug voor zakelijke bestuurders.

  • Geen aanschafbelasting (bpm) – Heb je nog nooit van de aanschafbelasting gehoord? Dat is niet zo gek, in de volksmond spreekt men dan ook liever van de slurptaks. Zoals de naam al doet vermoeden hangt deze belasting samen met de vervuilende effecten van brandstofconsumptie. Voor elke nieuwe auto dient bpm betaalt te worden. De hoogte van de belasting is afhankelijk van de CO2-uitstoot. Om de aankoop van elektrische auto’s te stimuleren, heeft de Nederlandse overheid besloten in ieder geval tot 2020 een ontheffingsregeling getroffen voor alle volledig elektrische auto’s. Dat komt dus goed uit, want zonder een aanschafsubsidie zijn elektrische auto’s vaak al prijzig genoeg.
  • Bijtellingsvoordelen voor (volledig) elektrische auto’s –- Gebruik je een auto van de zaak ook voor privédoeleinden (tenminste 500 km per jaar)? Dan betaal je altijd bijtelling bovenop je inkomstenbelasting. Deze bijtelling bedraagt voor alle conventionele auto’s 22% van de cataloguswaarde. Er is echter ook een lager tarief van 4%, die voor alle volledig elektrische auto’s geldt. Voor 2018 valt de volledige auto nog onder deze verlaagde belastingregeling bijtellingsregeling, vanaf 2019 wordt dit echter beperkt tot de eerste €50.000. Over alles wat daarboven valt, betaal je dus wel het volle pond.

Algemene subsidies voor elektrische auto’s

  • Wegenbelasting – Een woord waarop weinig Nederlanders zich verheugen kunnen. Dit weet het Rijk maar al te goed, dus een van de meest effectieve manieren om het gebruik van elektrische voertuigen te stimuleren is het tegenmoet komen van bestuurders van zowel elektrische voertuigen, alsook plug-in hybride auto’s en waterstofauto’s (al zijn daar maar weinig van onderweg). De uiteindelijke CO2-besparing van plug-in hybride auto’s gerechtvaardigd volgens het Rijk slechts 50% korting op de wegenbelasting. Ook is het goed mogelijk dat dit verder afgebouwd gaat worden. Volledig elektrische auto’s daarentegen betalen helemaal geen wegenbelasting. Dit scheelt per jaar een goede som, die je weer af kan strepen tegen de hogere afschrijving van elektrische voertuigen. Lees ook hoe wegenbelasting berekenen in zijn werk gaat bij andere voertuigen.
  • Lokale subsidies – De luchtkwaliteit in sommige Nederlandse steden is ondertussen erbarmelijk te noemen, met alle negatieve consequenties voor de volksgezondheid van dien. Daarom hebben sommige gemeentes (voornamelijk de grote steden met veel verkeer) het heft in eigen handen genomen. Raadpleeg het beste de website van je lokale gemeente om te kijken of en hoe je in aanmerking kan komen voor een subsidie of belastingvoordelen.

Loont de aanschaf van een elektrisch voertuig zich nu eigenlijk?

Elektrische voertuigen zijn duurder in de aanschaf en het vinden van een laadpaal of adapter is niet altijd eenvoudig. Veel bestuurders wachten dus nog even af voordat ze de overstap maken. Als je van plan bent om je auto voor vijf jaar te gebruiken, kun je je echter verheugen op aantrekkelijke voordelen. Je betaalt gedurende deze periode geen wegenbelasting of slurptaks en je kunt ook nog een aantrekkelijke premie ontvangen van je gemeente.

De eenmalige korting op de slurptaks levert je gemiddeld zo’n €4.000 besparing op. Afgezet over vijf jaar is dit dus €800 per jaar. De wegenbelasting is in Nederland relatief laag (behalve als je diesel rijdt). Je kunt hiervoor de rekenhulp van de Belastingdienst gebruiken. De kosten zijn ook afhankelijk van de provincie waarin je woont. Uitgaande van een normaal autogewicht kun je rekenen op zo’n €30 per maand, oftewel nogmaals €360 per jaar. Zo spaar je dus €1160 per jaar, of ongeveer €100 per maand. Daarmee kun je je auto elke maand voltanken met stroom, voor zo’n 100 km per dag! (En dan is de besparing op brandstof nog niet meegenomen!)

Conclusie

Natuurlijk hebben elektrische auto’s een heel belangrijk streepje voor op conventionele voertuigen: je kunt met een gerust hart het gaspedaal intrappen, wetende dat je niet bijdraagt aan de vervuiling van steden en geen CO2 uitstoot. Daarnaast heeft Elon Musk zeer geschikt korte metten gemaakt met het stoffige imago van deze spannende technologie. En wellicht is de jaloerse blik van je buurman of -vrouw ook wel wat waard!

Lees ook: 7 tips voor de aanschaf van een tweedehands elektrische auto.

Onze diensten