Subsidie elektrische auto 2019

Nu de eerste elektrische Tesla zijn baantjes door ons ruimtestelsel trekt, kunnen we letterlijk zeggen dat de Engelse uitspraak “the sky is the limit” ook voor e-auto’s geldt. Welke subsidies voor elektrische auto's gelden voor jou, hier op aarde, de planeet die beschermd moet worden door de introductie van zulke duurzame alternatieven?

22.05.2018

Subsidie elektrische auto
Gratis online taxatie

1. De heftige strijd om subsidies voor elektrische auto's

Er is veel te doen om elektrische voertuigen en de verschillende subsidies die hiervoor beschikbaar worden gesteld. Sommigen zien in de verschillende belastingvoordelen en stimulatiemaatregelen een bodemloos gat van belastinggeld.

Anderen verwelkomen dergelijke maatregelen en zien deze als noodzakelijk om de introductie van een echte innovatie op het Nederlandse wegennet mogelijk te maken.

Dat (volledig) elektrische auto’s een steuntje in de rug nodig hebben, is echter wel duidelijk. In een relatief klein land met een fijnmazig wegennetwerk zoals Nederland is het aanleggen van een netwerk van oplaadpalen voor e-voertuigen misschien wel eenvoudiger, alsnog blijkt de verandering zich niet vanzelf te voltrekken.

Daarom stimuleert het Rijk en verschillende gemeentes op allerlei manieren de introductie van deze nieuwe technologie.

In Nederland kun je van zowel het Rijk als lokale gemeentes korting krijgen, bijvoorbeeld als je een ondernemer bent in Den Haag of een auto aanschaft terwijl je in de hoofdstad ingeschreven staat.

Deze stimulatiemaatregelen zijn voornamelijk gericht op het ontlasten van weggebruikers. Ook zijn er verschillende premies beschikbaar die de aanschaf van een elektrisch voertuig aantrekkelijker maken. Deze maatregelen zijn gericht op zowel zakelijke- als privégebruikers.

In het overzicht van wijkopenautos.nl lees je over de financiële voordelen elektrische auto:

2. Subsidies voor elektrische auto’s voor ondernemers

De Nederlandse overheid ziet graag meer elektrische voertuigen op de weg. Helaas is er echter geen algemene aanschafsubsidie voor particulieren. Dit betekent niet dat zakelijke rijders niet alsnog ontzettend kunnen profiteren van de vele (financiële) voordelen van elektrische auto’s.

Hieronder een overzicht van de meest aantrekkelijke subsidies elektrische auto's voor zakelijke bestuurders:

  • Geen of korting op BPM – Deze belasting hangt samen met de vervuilende effecten van brandstofconsumptie. Voor elke nieuwe auto dient BPM betaalt te worden. De hoogte van de belasting is afhankelijk van de CO2-uitstoot. Om de aankoop van elektrische auto’s te stimuleren, heeft de Nederlandse overheid besloten in ieder geval tot 2020 een ontheffingsregeling getroffen voor alle volledig elektrische auto’s.
  • Bijtellingsvoordelen voor (volledig) elektrische auto’s – Gebruik je een auto van de zaak ook voor privédoeleinden (tenminste 500 km per jaar)? Dan betaal je altijd bijtelling bovenop je inkomstenbelasting. Deze bijtelling bedraagt voor alle conventionele auto’s 22% van de cataloguswaarde. Er is echter ook een lager tarief van 4%, die voor alle volledig elektrische auto’s geldt. Vanaf 2019 geldt deze verlaagde belastingregeling tot de eerste €50.000 van de auto.

3. Algemene subsidies voor elektrische auto’s

  • Wegenbelasting – Een van de meest effectieve manieren om het gebruik van elektrische voertuigen te stimuleren is het tegemoet komen van bestuurders van zowel elektrische voertuigen, alsook plug-in hybride auto’s en waterstofauto’s. De uiteindelijke CO2-besparing van plug-in hybride auto’s gerechtvaardigd volgens het Rijk slechts 50% korting op de wegenbelasting. Ook is het goed mogelijk dat dit verder afgebouwd gaat worden. Volledig elektrische auto’s daarentegen betalen helemaal geen wegenbelasting. Dit scheelt per jaar een goede som. Lees ook hoe wegenbelasting berekenen in zijn werk gaat bij andere voertuigen.
  • Lokale subsidies – De luchtkwaliteit in sommige Nederlandse steden is ondertussen erbarmelijk te noemen, met alle negatieve consequenties voor de volksgezondheid van dien. Daarom hebben sommige gemeentes (voornamelijk de grote steden met veel verkeer) het heft in eigen handen genomen. Raadpleeg het beste de website van je lokale gemeente om te kijken of en hoe je in aanmerking kan komen voor een subsidie.

4. Lonen de financiële voordelen elektrische auto?

Subsidie elektrische auto Elektrische voertuigen zijn duurder in de aanschaf en het vinden van een laadpaal of adapter is niet altijd eenvoudig. Veel bestuurders wachten dus nog even af voordat ze de overstap maken. Als je van plan bent om je auto voor vijf jaar te gebruiken, kun je je echter verheugen op aantrekkelijke voordelen. Je betaalt gedurende deze periode geen wegenbelasting of BPM en je kunt ook nog een aantrekkelijke premie ontvangen van je gemeente.

Gemiddelde besparing

De eenmalige korting op de BPM levert je gemiddeld zo’n €4.000 besparing op. Afgezet over vijf jaar is dit €800 per jaar. De wegenbelasting is in Nederland relatief laag (behalve als je diesel rijdt). Je kunt hiervoor de rekenhulp van de Belastingdienst gebruiken.

De kosten zijn ook afhankelijk van de provincie waarin je woont. Uitgaande van een normaal autogewicht kun je rekenen op zo’n €30 per maand, oftewel nogmaals €360 per jaar. Zo spaar je dus €1160 per jaar, of ongeveer €100 per maand. Daarmee kun je je auto elke maand voltanken met stroom, voor zo’n 100 km per dag! (En dan is de besparing op brandstof nog niet meegenomen!)

Conclusie

Natuurlijk hebben elektrische auto’s een heel belangrijk streepje voor op conventionele voertuigen: Je kunt met een gerust hart het gaspedaal intrappen, wetende dat je niet bijdraagt aan de vervuiling van steden en geen CO2 uitstoot.

Daarnaast heeft Elon Musk korte metten gemaakt met het stoffige imago van deze spannende technologie. En wellicht is de jaloerse blik van je buurman of -vrouw ook wel wat waard! Zoek snel uit voor elke subsidie elektrische auto jij in aanmerking komt en doe je voordeel hiermee.