Wat is en waar vind ik de meldcode van mijn auto?

De meldcode van je auto is een unieke 4-cijferige code die je beslist nodig hebt voor het afsluiten van je verzekering. Weet jij niet waar deze meldcode van je auto moet opzoeken of wat de meldcode van is? Lees dan snel verder.

31.10.2019

meldcode auto chassisnummer

Bij de aanschaf van een nieuwe auto komen nogal wat formaliteiten kijken voordat je daadwerkelijk de weg op mag. Een daarvan is de autoverzekering afsluiten. Essentieel, want zonder verzekering mag jij de weg niet op. Verzekeraars vragen hierbij om de meldcode van jouw auto. Geen idee wat deze is of waar je hem vindt? Wij helpen je.

1. Wat is een meldcode auto?

De meldcode van je auto is een code van vier cijfers, deze is essentieel bij het afsluiten of opzeggen van een verzekering. Het is een identificatienummer dat uniek is voor jouw auto.

Andere aanduidingen voor de meldcode zijn chassisnummer of framenummer. Of simpel gezegd: de identificatiecode. Maar eigenlijk is de meldcode slechts een deel van al deze benamingen.

2. Waar vind ik de meldcode van mijn auto?

Je kunt de meldcode auto opzoeken via je kentekenbewijs of het chassisnummer. De laatste vier cijfers van het chassisnummer vormen de meldcode van je auto.

Naast deze twee manieren zijn er nog meer manieren om achter deze code te komen.

Kan de meldcode van een auto veranderen? De meldcode kan niet veranderen. Deze is aan jouw auto gekoppeld en is voor elk voertuig uniek.

Hoe kun je de meldcode auto opzoeken?

Als je de meldcode auto kwijt bent of deze wil opzoeken dan zijn er verschillende manieren om achter de meldcode van je auto te komen. Via de volgende manieren kom jij snel weer aan de meldcode.

  • Zoek het chassisnummer op. Deze is onder andere in de motorkap of het portier gegraveerd. Het chassisnummer bestaat uit 17 cijfers, de laatste 4 hiervan vormen de meldcode van je auto.
  • De meldcode van je auto kun je ook opvragen via de RDW. Nadat je auto is geregistreerd kun je op de website van de RDW inloggen met je DigiD en de meldcode van je auto opvragen.
  • De meldcode staat ook op het tenaamstellingsverslag. Dit heb je ontvangen toen je de auto hebt gekocht.
  • Na inschrijving krijg je van de RDW je kentekenbewijs. De meldcode van je auto staat ook op het kentekenbewijs deel 1B of jouw kentekencard.
meldcode auto chassisnummer

De meldcode van je auto opzoeken aan de hand van het chassisnummer

3. Kun je zonder meldcode een auto verzekeren?

Bij het afsluiten van een autoverzekering wordt altijd om de meldcode gevraagd. Heb je deze code hiervoor echt nodig of kun je en auto verzekeren zonder?

De auto meldcode is verplicht bij het opzeggen of afsluiten van je auto verzekering. Deze meldcode is uniek en jouw verzekeraar geeft de meldcode van je auto door aan de RDW.

De RDW heeft de verantwoordelijkheid alle gegevens over auto’s juist te verzamelen. Aan de hand van de meldcode van je auto kan de RDW registreren dat jouw auto verzekerd is. Hiermee voorkom je een boete.

4. Wat doen als je de meldcode auto kwijt bent?

Zonder de meldcode van je auto kun je geen verzekering afsluiten en dat betekent dat je niet de weg op kunt.

Ben je nog niet in het bezit van het nieuwe kentekenbewijs, dan zijn er nog andere manieren om de meldcode van je auto te vinden. Ga op zoek naar het chassisnummer of vraag de meldcode op via de website van de RDW.

Heb jij je auto net tweedehands gekocht? Dan kun je ook contact opnemen met de oude verkoper. Als deze het oude kentekenbewijs nog heeft, kan de meldcode van je auto hier ook gevonden worden.