Onmisbare items in de auto

Of je nu op vakantie gaat of elke dag heen en weer forenst, sommige accessoires maken elke rit prettiger. wijkopenautos.nl presenteert dé tien onmisbare items voor in jouw bolide, die het autorijden handiger, slimmer, comfortabeler of gewoon leuker maken.

16.11.2018

Onmisbare items auto
Gratis online taxatie

1. Onmisbare items voor elke auto

De meeste Nederlandse automobilisten genieten van het autorijden, al kan het in ons goed georganiseerde, vlakke en kleine land ook snel saai worden. We krijgen weliswaar maar zelden te maken met urenlange ritten over saaie snelwegen waar helemaal niks gebeurt.

De meeste Nederlanders rijden zelden meer dan anderhalf uur van of naar werk, toch kunnen verschillende hebbedingetjes en technologische gadgets het rijden leuker of veiliger maken. Iedereen heeft zo z’n eigen uitrusting voor onderweg. In dit artikel vind je de top 10 van de Nederlandse automobilist, plus nog een paar handige tips voor kids.

 1. Bekleding voor de chauffeursstoel
  Auto’s zijn ondertussen veel comfortabeler dan ze in de jaren ’80 of ’90 waren. De stoelen zijn gemaakt van hoogwaardigere materialen met ergonomische vormen.

  Alsnog kiezen veel Nederlanders ervoor om hun rit nog prettiger te maken met een kussentje, rugsteun of andere handigheden voor de chauffeursstoel. Er zijn zeer hoogwaardige modellen beschikbaar, waarmee je kan helpen voorkomen dat je rugpijn krijgt als je toch al de hele dag op kantoor zit. Zorg er wel voor dat het de rijveiligheid niet in het geding brengt. Stel dus je stoel daarna opnieuw in.

 2. Telefoon-/navigatiehouder
  Navigeren en telefoneren tijdens het rijden is levensgevaarlijk. Toch is het handig om de routebeschrijving goed te kunnen zien, zodat je van tevoren kunt anticiperen op de volgende afslag of rotonde.

  Daarom kiezen veel automobilisten ervoor om een telefoon- of navigatiehouder met zuignap aan te schaffen. Deze zijn online beschikbaar voor vrijwel alle populaire modellen en bieden prettigere navigatie in je vierwieler. Je kunt ze overal aan de voorruit bevestigen, zodat ze goed zichtbaar maar niet in het zicht hangen.

 3. Water-/thermosfles
  Nee, het is niet bepaald hip of trendy. Maar toch misschien wel de meest geliefde reisbegeleider van alle Nederlanders. Goed voor het milieu en jezelf, want juist in de droge lucht van een auto kun je nogal eens uitdrogen en vergeet je regelmatig een slok te nemen.

  Een verse pot koffie of thee zetten en vervolgens meenemen in de auto scheelt ook veel geld en plasticafval – je hoeft geen snelle ‘coffee to go’ meer op te pikken. Nog een speciale tip: heb je ‘s ochtends altijd haast? Vul dan alvast je koffiezetapparaat met koffie en water de voorgaande avond. Aanzetten, tandenpoetsen, thermosfles vullen en de auto in springen!

 4. Neksteun / dekentje
  Neem je de auto naar je vakantiebestemming? Dan wissel je vaak af achter het stuur. Elke twee uur moet je minstens een kwartiertje pauzeren, maar als je afwisselt kun je direct doorrijden.

  Hoe ontspan je nu maximaal op de bijrijdersstoel? Neem een opblaasbaar nekkussentje mee en een dekentje. Een tukje van vijfentwintig minuten is ideaal, dan word je ook niet groggy wakker. Dus vraag vooral de chauffeur even om je tijdig te wekken, zodat jij weer fris bent voor de Autoroute du Soleil!

 5. Hoorspelen/podcasts/taalcursussen
  Het is weliswaar niet echt een accessoire, maar toch bieden hoorspelen en podcasts prettig tijdverdrijf tijdens het rijden. Ook kunnen ze ervoor zorgen dat je veiliger onderweg bent. Vooral op de snelweg is verveling gevaarlijk.

  Hoorspelen of -boeken houden je alert. Zorg er natuurlijk wel voor dat je niet afgeleid raakt. Als je graag je tijd achter het stuur nuttig besteed, kun je de verloren momenten gebruiken om een taal te leren. Luister naar buitenlandse muziek of koop of download een heuse taalcursus.

 6. Luchtverfrisser
  De lucht in auto’s is vaak vrij droog. Daarnaast ruiken auto’s vaak een beetje muffig als je ze niet bijna wekelijks schoonmaakt.

  Het klassieke dennenboompje onder de achteruitkijkspiegel verspreid een aangename lucht. De modernere variant kun je in je sigarettenaansteker pluggen voor een intensievere geur. Online kun je vrijwel elke geur terugvinden. Ontspan na een drukke dag met lavendel of pep jezelf ’s ochtends op met de geur van versgebakken brood!

 7. Thermobox
  Plan je een dagje naar het strand of ga je op uitje met vrienden. Neem dan een kleine thermobox mee. Sommige kun je vullen met ijspacks om je drankjes gedurende langere tijd koel te houden. Anderen hebben een ingebouwde accu die je vooraf op kan laden. Er zijn zelfs modellen beschikbaar die werken via de sigarettenaansteker van je auto.

  Kies in dit geval een box met een lange kabel, die je veilig achterin kunt stellen om tijdens het rijden te gebruiken. Eenmaal aangekomen? Vergeet dan niet altijd de kabel eruit te trekken, anders sta je later met een lege accu langs de weg.

 8. Zonnebril/handschoenen
  Er zijn weinig automobilisten die in de zomer graag zonder zonnebril rijden. Fabrikanten hebben er zelfs een speciaal vakje voor bedacht in de spiegel boven de stoel. Handschoenen zijn niet meer bijzonder in de mode tijdens het rijden, ondanks het feit dat er zelfs een speciaal kastje naar vernoemd is waar je van alles in kan stouwen.

  Rijden met handschoenen is niet alleen stijlvol, het is bij oudere automodellen (zonder stuurverwarming) in de winter bijzonder prettig. Mooie klassieke modellen zonder veel vulling zijn ideaal!

 9. Kruiswoordpuzzel
  Het is gezond om na langere periodes van monotoon autorijden af en toe je hersenen even in te spannen. Ook tijdens het rijden kan een beetje afleiding zelfs je concentratie verhogen. Neem een boekje met kruiswoordpuzzels mee en doe wat denkyoga bij het tankstation.

  Als je een bijrijder hebt, kunnen jullie samen proberen op de antwoorden te komen. Dit type hersenactiviteit is ideaal tijdens het rijden, omdat het je andere zintuigen die je nodig hebt om op het verkeer te letten niet stoort.

 10. Toiletpapier / zakdoekjes
  De laatste tip is weliswaar niet het meest glamoureuze item op deze lijst, maar desalniettemin bijzonder handig, vooral als je in het buitenland onderweg bent. Vaak is het toiletpapier in toiletten langs de weg op, of niet bepaald hygiënisch. Dan ben je blij als je zelf een noodvoorraadje hebt liggen.

2. Hou de kids bezig! Een paar leuke tips…

Alle bovenstaande accessoires zijn handig, nuttig of zelfs veilig. Maar toch zullen de meeste Nederlanders met kinderen liever zonder een neksteuntje onderweg zijn als zonder een iPad voor de kinderen, volgeladen met Disneyfilms. Wij hebben ook nog wat andere tips op een rijtje gezet voor je.

Sport, spel en ravotten

Kinderen houden van beweging. Neem dus vooral ook een voetbal of frisbee mee om lekker even te sporten op een parkeerplaats of bij het tankstation. Regelmatig pauzeren is sowieso altijd een goed idee. Een wandeling maken of even naar de speeltuin gaan maakt het voor kinderen allemaal ook een stuk draaglijker om uren onderweg te zijn.

Ook sommige wegrestaurants hebben een kinderhoek, waar de kleinen veilig en ver weg van het verkeer even stoom af kunnen blazen. Je kunt van tevoren je route zo plannen, dat de kids in ieder geval alle vier uur even wat leuks kunnen doen. Dan hebben ze altijd wat om naar uit te kijken.

Spraakspelletjes

Natuurlijk kun je je koter voor de iPad parkeren. Maar je kunt de tijd onderweg gebruiken om iets leuks en leerzaams samen te doen. Kinderen vinden het altijd leuk om dingen te leren, dus waarom gebruik je de tijd onderweg niet om samen de taal te leren van het land waar je doorheen rijdt?

Zet de radio aan, en elke keer dat iemand een woord herkent, krijgt diegene een punt. Een van de spelers mag in een woordenboek opzoeken of het ook daadwerkelijk correct was.

Fidgetspinner, vingerskateboard, etc.

Bewegelijke kinderhandjes willen iets hebben om te doen. Kinderen kunnen heerlijk hun energie kwijt met een hebbedingetje. Daarnaast zijn er veel verschillende fidgetspinners, vingerskateboards en andere spullen beschikbaar die de motoriek van je kind stimuleren. Ze zullen er weliswaar niet uren aan stuk mee zoet zijn, maar zie het eerder als een noodgreep die je altijd achter de hand kunt houden.

Cd met kindermuziek

Vaak vinden kinderen autorijden niet zo leuk, omdat ze niet zoveel controle hebben. De ideale manier om de kinderen bezig te houden, maar tegelijkertijd ook niet teveel afgeleid te zijn, is om samen liedjes te zingen.

Kies een van de favoriete cd’s van je kinderen uit zodra ze zich echt gaan vervelen, en blèr samen mee. Onze geheime tip? Het “Klein Orkest” doet het altijd goed, met teksten waar zowel kinderen als hun ouders van kunnen genieten.