Op welke subsidie elektrische auto heb jij recht?

We willen wel overstappen, maar de kosten voor een elektrische auto zijn nog altijd dusdanig hoog en de actieradius soms laag. Om ons over de streep te trekken zijn er subsidies vanuit de overheid en gemeenten waar we aanspraak op kunnen maken bij het kopen van een elektrische auto.

20.05.2019

Subsidie elektrische auto
Gratis online taxatie

Niet alleen profiteren van subsidies voor elektrische auto’s en andere belastingvoordelen, maar ook besparen op brandstofkosten en geheel CO2 neutraal kilometers maken. wijkopenautos heeft voor je gekeken welke subsidies je kunt krijgen voor een elektrische auto.

1. Subsidie elektrische auto - Overheid

Naast subsidie elektrische auto probeert de overheid elektrisch rijden ook te stimuleren door subsidies te geven voor innovaties op het gebied van elektrische technologie.

Subsidie elektrische auto 2019

De volgende overheidssubsidies elektrische auto zijn in 2019 van kracht en daar kun jij van profiteren:

Bpm elektrische auto

Bpm betekent Belasting voor Personenauto’s en Motorrijtuigen en het dient door iedereen betaalt te worden die in Nederland een nieuwe auto, motor of bestelwagen aanschaft.

Deze subsidie elektrische auto zorgt ervoor dat je geen bpm betaalt voor een elektrische auto. Een elektrische auto stoot geen CO2 uit en daardoor is hij vrijgesteld van bpm.

MRB elektrische auto

MRB betekent Motorrijtuigenbelasting en wordt ook wegenbelasting genoemd. Deze belasting wordt door iedereen in Nederland betaalt die een voertuig bezit jonger dan 40 jaar.

Deze subsidie elektrische auto geeft je vrijstelling van MRB. Deze subsidie blijft in ieder geval tot en met 2020 ongewijzigd.

Subsidie elektrische auto - ondernemer

Elektrische rijden in het zakelijk leven wordt goed gesubsidieerd. De volgende subsidies kun je krijgen voor een elektrische auto:

Milieu-investeringsaftrek en de Willekeurige afschrijving milieu-investeringen

Als ondernemer kun je investeren in elektrische auto’s of auto’s op waterstof. Dat kan met de subsidie MIA of de Vamil. Dit geeft onder andere ook recht op een subsidie laadpaal voor een elektrische auto.

  • Milieu-investeringsaftrek (MIA): Deze investeringsaftrek kan oplopen tot 36% (van het bedrag dat wordt geïnvesteerd).
  • Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil): Hiermee kunnen 75% van de investeringskosten worden afgeschreven. Dat geeft u een liquiditeits- en rentevoordeel.

Bijtelling elektrische auto

De fiscale voordelen voor een elektrische auto gelden ook als je jouw zakelijke elektrische wagen privé wil gebruiken. Tot 500 kilometer hoef je dit niet te doen. Ga je hier overheen? Dan moet je bijtelling betalen.

De bijtelling die je betaald wordt berekend over de CO2 uitstoot van een auto. Er zijn 2 categorieën: 4% als je 0 g/km CO2 uitstoot en 22% als je meer dan 0 uitstoot.

Dat betekent dat je voor jouw elektrische auto slechts 4% bijtelling betaalt! Maar er zitten een paar haken en ogen aan. Deze 4% geldt slechts tot een cataloguswaarde van €50.000,-. Een dure Tesla betaald daardoor 4% over de eerste €50.000,- en 22% over het restbedrag.

Minder belasting betalen bij een laadpaal

Normaliter valt de eerste 10.000 kWh stroom die wordt geleverd aan elektrische auto’s in de eerste schijf van de energiebelasting. Maar deze is tijdelijk verlaagd naar de tweede schijf als tegemoetkoming.

2. Subsidie elektrische auto - Gemeenten

Er zijn niet alleen fiscale voordelen voor elektrische auto’s die worden aangeboden door de overheid. Ook gemeenten doen op hun beurt een duit in het zakje. Ook zij bieden verschillende subsidies en proberen de aanschaf van een elektrische auto te motiveren.

Wil jij zeker weten welke subsidies voor elektrische auto’s jouw gemeente biedt? Dan raden wij aan nog even de website van jouw gemeente te raadplegen of te bellen. Daarnaast geldt voor een aantal subsidies elektrische auto: OP = OP. Het budget voor deze subsidies is niet oneindig.

Subsidie elektrische auto Amsterdam

Rijd jij veel zakelijke kilometers in de stad? Dan is er een subsidie bij aanschaf van een elektrische auto (cijfers zijn voor 2019):

  • Elektrische personenauto: €5.000,-
  • Elektrische bestelauto: €5.000,-
  • Elektrische taxi: €5.001,- (max. 5 per onderneming)
  • Elektrische vrachtwagen/bus: 20% van de aanschafwaarde (tot max. €40.000,-.)

Extra subsidie elektrische auto (OP = OP)

Deze extra subsidieregeling geldt als minimaal 3 keer per week de stad in moet en je een nieuwe elektrische bestelauto aanschaft. Je krijgt hiervoor €5.500,- en deze subsidie komt bovenop de vorige subsidie voor een elektrische bestelauto.

Den haag subsidie elektrische auto

In Den Haag geldt er een subsidie als je ‘one way’ elektrische deelauto’s aanbiedt of in de toekomst wil aanbieden. Hiermee kun je overal in de stad parkeren en deze subsidie kun je aanvragen tot 1 juni 2021.

Subsidie laadpaal voor een elektrische auto

Subsidie laadpaal elektrische auto

Niet elke gemeente biedt een subsidie voor de aanschaf van een elektrische auto. Wel kun je in veel gemeenten een gratis laadpaal aanvragen voor een openbare plek.

Er zijn 62 gemeenten in Brabant en Limburg die een gratis openbare laadpaal kunnen aanvragen. Dit kan via een aanvraagformulier op Nuon. Ook in Den Bosch is deze mogelijkheid er. Wederom biedt nuon een aanvraagformulier.

Elektrisch rijden wordt ook in Eindhoven, Overijssel en Gelderland gestimuleerd. Zij vinden dat er overal binnen een straal van 300 meter een elektrische auto opgeladen moet kunnen worden. De aanvraag van zo’n laadpaal is volledig gratis en kan via de site van Allego. Deze partner is verantwoordelijk voor de laadpalen en je vind het aanvraagformulier hier.

Een laadpaal op 300 meter van je huis is ook wat Zoetermeer voor haar inwoners wil. Interesse in een laadpaal dichtbij huis dien je hier in.

Via MRA-Elektrisch, een samenwerkingsproject tussen de provincies Noord-Holland, Flevoland en Utrecht, kunnen inwoners van wel 66 gemeenten een gratis openbare laadpaal aanvragen.

Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH) maakt het ook mogelijk om in 18 omliggende gemeenten een aanvraag voor een laadpaal te doen. Een aanvraag doe je via de website van Laadpaalnodig.nl.

Ook in Utrecht is er de mogelijkheid om een aanvraag te doen voor een laadpaal via de website van 030 laadpaal.

Wil jij genieten van de fiscale voordelen elektrische auto in 2019? Ga dan op zoek naar een leuke elektrische bak en haal je voordeel uit de subsidie elektrische auto!