Wat te doen bij vuurwerkschade aan je auto

Bijgewerkt op 03-01-2020 - Nieuwjaar is een dag van vreugde en blijdschap. De oliebollen en glazen champagne gaan rond en tot laat in de nacht genieten we van het mooie vuurwerk waarmee we het nieuwe jaar in knallen. Helaas gaat niet iedereen het nieuwe jaar prettig in. Vuurwerk zorgt ieder jaar voor circa 15 miljoen euro schade aan auto’s en woningen. Hoe jij jouw auto beschermt tegen alle knallen en klappen, dat zocht wijkopenautos.nl uit.

03.01.2020

vuurwerkschade auto
Gratis online taxatie

1. Kosten vuurwerkschade aan auto’s

Jaarlijks ontstaat er veel schade aan particuliere auto’s en woningen. Zo doet 'Verbond van Verzekeraars' jaarlijks een onderzoek naar de schadekosten. De onderstaande tabel geeft de schadekosten van de laatste 10 jaarwisselingen.

De jaarwisseling Hoogte kosten
2019 - 2020 € 15-20 miljoen (eerste prognose)
2018 - 2019 € 15-20 miljoen
2017 - 2018 € 10-12 miljoen
2016 - 2017 € 13 miljoen
2015 - 2016 € 14,3 miljoen
2014 - 2015 € 12,5 miljoen
2013 - 2014 € 12,9 miljoen
2012 - 2013 € 13,5 miljoen
2011 - 2012 € 15,4 miljoen
2010 - 2011 € 20,7 miljoen
2009 - 2010 € 11,3 miljoen
2008 - 2009 € 18,9 miljoen
2007 - 2008 € 24,3 miljoen

Veel voorkomende schades tijdens oud en nieuw

 • Kruitschade
 • Krassen en lakschade door vallende vuurwerk resten
 • Vandalisme
 • Schade door carbidschieten

Jaarlijks wordt er ruim 70 miljoen euro aan (legaal) vuurwerk afgeschoten. Niet te vergeten al het illegale vuurwerk wat juist de meeste schade veroorzaakt. Tussen al dit siervuurwerk zitten veel vuurpijlen die de lucht in worden geschoten en alles wat de lucht ingaat komt ook weer naar beneden.

Kruitschade op de auto is daarom het vaakst te zien. Wanneer het vuurwerk uit de lucht valt is het vaak nog niet volledig verbrand. Als het eenmaal op het dak van de auto beland en het trekt in de lak dan laat het zwarte stippen achter. Naast de kruitschade veroorzaken de stokken van de vuurpijlen ook flinke schade. Deze stokken, die met een flinke snelheid naar beneden komen veroorzaken deuken en lakschade.

Naast vuurwerkschade die kan komen door neerkomend vuurwerk en kruit. Is het ook goed mogelijk dat jouw auto het slachtoffer wordt van vandalisme. Soms wordt er vuurwerk bij auto's naar binnen gegooid en met veel illegaal vuurwerk in het spel is dit niet zonder risico's. Met oud en nieuw komt het vaker dan eens voor dat er een auto in de brand vliegt. Tijdens jaarwisseling van 2017/2018 waren er zo'n 200 autobranden. En een brandende auto daar zit niemand op te wachten, en zeker niet als het jouw auto is die het middelpunt van het vreugdevuur vormt.

Een typisch Nederlandse trend is carbidschieten. Carbid valt officieel niet onder vuurwerk en mag daarom al overdag worden afgeschoten. Carbid wordt nat gemaakt en in een melkbus gestopt. Door dit vervolgens aan te steken schiet de dop van de melkbus eraf en ontstaat er een knal. Vaak wordt carbidschieten in een weiland gedaan, maar het is niet ongewoon dat er mensen tussen zitten die dit in een woonwijk doen met alle gevolgen van dien voor (geparkeerde) auto’s. We hoeven niet uit te leggen wat er met een auto gebeurt wanneer er een dop van de melkbus met volle snelheid tegenaan vliegt. Door de harde knallen en trillingen kunnen ramen zelfs schade oplopen.

2. Wordt vuurwerkschade vergoed?

Ga jij het nieuwe jaar op een slechte manier in en kom je erachter dat je vuurwerkschade hebt opgelopen aan je auto? Dat is erg vervelend. Bij kleine schade, zoals zwarte stippen van het kruit, probeer je allereerst om dit zelf weg te poetsen. Doe dit voorzichtig met wat water en een speciale zeep voor je auto. Lukt dit niet? Stop dan en zorg dat het niet erger wordt. Stel jezelf de vraag of de verzekering dit vergoedt.

Of de schadekosten worden vergoed hangt van de verzekering af en of de schade met opzet is toegebracht. Wees dus voorzichtig met vuurwerkschade, als u het zelf erger maakt bij het schoonmaken dan kan het zijn dat de verzekering het niet meer vergoedt.

Is er geen sprake van opzet bij de schade? Dan ben je verzekerd in het geval van een WA-verzekering, een beperkte verzekering en all risk verzekering. Bij brandschade heeft het geen invloed op je no-claimkorting. Lakschade daarentegen wordt alleen vergoed voor auto’s met een all-risk verzekering en ruitschade door vuurwerk wordt vergoed bij een beperkte cascoverzekering.

Helaas vindt er tijdens en rond de jaarwisseling ook veel vandalisme plaats. Wanneer er opzettelijk schade aan wordt gericht met vuurwerk dan zijn de regels rond de verzekeringen anders. Schade door opzettelijkheid wordt namelijk alleen vergoed indien je all risk bent verzekerd. Ook heeft dit gevolgen voor je no-claimkorting.

Weet je wie de daders zijn? Dan kun je deze personen verantwoordelijk stellen van de schade en blijft de no-claimkorting intact. Gebeurt het toch dat je schade oploopt en ben je WA of beperkt verzekerd? Dan is het mogelijk om de schade zien te verhalen d.m.v. een rechtsbijstandverzekering.

Onderstaand is een tabel te vinden geven we een tabel weer waarin is te zien wanneer de verzekering vuurwerkschade dekt.

WA-verzekering

 • Wel tegen brandschade
 • Niet tegen ruitschade
 • Niet tegen lakschade

Beperkt casco

 • Wel tegen brandschade
 • Wel tegen ruitschade
 • Niet tegen lakschade

All risk

 • Wel tegen brandschade
 • Wel tegen ruitschade
 • Wel tegen lakschade

* Let op: de gegevens in deze tabel zijn alleen van toepassing wanneer er geen sprake is van opzettelijke schade.

3. Hoe voorkom ik vuurwerkschade?

Het heeft geen zin om te vertrouwen op je verzekering en er vanuit gaan dat het wel goed komt. In vrijwel alle gevallen, hoe je ook bent verzekerd, wordt je er nooit beter van wanneer je schade aan je auto hebt dat veroorzaakt wordt door vuurwerk. Daarom is vuurwerkschade voorkomen beter dan genezen. Onderstaand hebben we een lijst met tips waarmee je de kans op vuurwerkschade aan je auto beperkt.

  Tips om schade door vuurwerk te voorkomen:

 • Heb je een garage? Zet je auto binnen.
 • Geen garage? Koop een passende hoes voor je auto. Dit voorkomt dat het kruit in de lak trekt.
 • Was je auto voor de jaarwisseling. Door extra was te gebruiken, kun je ervoor zorgen dat de kruitresten minder snel in de lak trekken.
 • De was kan ook worden gebruikt voor ruiten en andere delen van de auto.
 • Indien mogelijk parkeer je auto bij iemand die op een veiligere plek woont of beschikt over een extra garage tijdens de jaarwisseling of voor een aantal dagen.

4. Strenger beleid op vuurwerk

Omdat vuurwerk niet door iedere Nederlanders wordt gezien als positief en er veel Nederlanders zijn die het als overlast ervaren, heeft de overheid de laatste jaren steeds meer gedaan om de overlast terug te dringen. Zo hebben gemeenten op dit moment zelf de vrijheid om te kiezen waar het wel of niet is toegestaan om vuurwerk af te steken.

Daarnaast is het nog maar 3 dagen per jaar toegestaan om vuurwerken te kopen en te verkopen: op 29, 30 en 31 december. Ook zijn er specifieke tijden waarop er in de avond mag worden begonnen met vuurwerk afsteken en waarop er moet worden gestopt. Of een strenger beleid daadwerkelijk helpt om vandalisme en ongelukken te voorkomen verschillen de meningen over.

Een fijne en veilige jaarwisseling gewenst namens iedereen van wijkopenautos.nl!