De zuinigste tweedehands auto's van dit moment

Wil je een zuinige auto kopen? Waar let je dan op? Wij vertellen je welke auto's het zuinigst zijn. Voor tips, de verkoop of de aankoop kom je nu naar wijkopenautos.nl!

08.01.2019

zuinige auto kopen
Gratis online taxatie

In de toekomst rijden we allemaal elektrisch. Dat is niet alleen beter voor het milieu, maar ook gunstiger voor je portemonnee. Wie thuis of op het werk de mogelijkheid heeft om zijn auto op te laden, is met rijden op stroom zonder meer goedkoper uit.

Vanwege de hoge aanschafprijs van een elektrische auto zullen de meesten onder ons voorlopig nog in een gewone benzine- of dieselauto rondrijden. Ondanks de fluctuerende brandstofprijzen hoeft dat geen nadeel te zijn, want er zijn genoeg tweedehands modellen met een laag verbruik. De verbruikcijfers hieronder zijn gebaseerd op data van Spritmonitor.de.

  • Een goedkope zuinige tweedehands auto kopen? Kijk dan even bij het aanbod van wijkopenautos.nl!. Hier vind je een groot aanbod van zuinige kleine auto's tot SUV's. Een zuinige auto kopen begint natuurlijk bij wijkopenautos.nl!

Volkswagen Lupo 3L (fabrieksopgave 3 l/100 km, praktijkverbruik 3,6 l/100 km)

Op zoek naar een zuinige auto? Dan is deze kleine kilometervreter een goede optie. De Volkswagen Lupo 3L dankt zijn naam aan het feit dat je op één liter diesel maar liefst 33,3 kilometer ver komt. Dat komt neer op een verbruik van zo’n 3 liter per 100 kilometer.

Dat de Lupo 3L zuinig is, dankt hij niet alleen aan de 1.191 cc grote driecilinder turbodieselmotor, maar ook aan het lage gewicht van 803 kilogram. Omdat onder meer de motorkap, portieren, spatborden en achterklep van aluminium zijn gemaakt, is hij 152 kilogram lichter dan de normale Lupo. Ook de ruiten, stoelen en het stuur zijn extra licht gemaakt.

Aanvankelijk kostte de Volkswagen Lupo 3L circa 19.000 euro, maar inmiddels zijn gebruikte exemplaren voor een fractie van dat bedrag aan te schaffen.

Audi A2 (fabrieksopgave 3,2 l/100 km, praktijkverbruik 3,6 l/100 km)

Een andere zuinige diesel is de in 2000 geïntroduceerde Audi A2. De vijfdeurs hatchback werd ontwikkeld om zo licht en zuinig mogelijk te zijn. Dat komt mede door het chassis van aluminium en de lage luchtweerstand.

De dieselvariant (met dezelfde motor als de Lupo 3L) heeft daardoor een verbruik van ongeveer 3 liter per 100 kilometer. Ter vergelijking: de benzineversie verbruikt tussen de 4 en 5 liter brandstof.

Sportief weggedrag hoef je van de Audi A2 niet te verwachten, maar de opvallend gestylede bolide is wel gunstig voor je portemonnee. Omdat het gewicht laag is (minder dan 900 kilogram), betaal je bovendien weinig wegenbelasting.

Suzuki Celerio (fabrieksopgave 3,6 l/100 km, praktijkverbruik 4,7 l/100 km)

Met een fabrieksopgave van 4,3 l/100km en een praktijkverbruik van 4,7 l/100km is de Suzuki Celerio de zuinigste auto die puur op benzine rijdt. Het model werd in 2015 geïntroduceerd en is in feite de opvolger van de Suzuki Alto.

Net als zijn voorganger is de Celerio compact en betaalbaar. Het is een typische stadsauto, die desondanks best wat binnenruimte en comfort biedt. Dankzij het lage gewicht van circa 780 kilogram ben je bovendien weinig geld kwijt aan wegenbelasting.

Toyota Prius (fabrieksopgave 3,3 l/100 km, praktijkverbruik 3,9 l/100 km)

In een lijstje met de zuinigste gebruikte auto’s mag de Toyota Prius natuurlijk niet ontbreken. Deze betaalbare en zuinige Japanner is al ruim twee decennia in productie en wereldwijd miljoenen keren verkocht.

De eerste generatie noteerde nog een verbruik van 1 op 20, terwijl bij de vierde generatie 1 op 30 haalbaar is. Dat is te danken aan de hybride techniek die - bij de laatste generatie - een 1.8 liter benzinemotor (98 pk) combineert met een 72 pk elektromotor voor een laag verbruik. Deze middenklasser is daardoor zuiniger dan veel kleinere stadsauto’s.

De plugin-hybride versie van de Prius kan zo’n 20 kilometer volledig elektrisch rijden, wat hem nog een stukje zuiniger maakt. Wel is dit model duurder dan de normale Prius.

Meer zuinige tweedehands auto’s

Zeker in het A-segment zijn er veel zuinige occasions die helpen om geld aan de pomp te besparen. Denk bijvoorbeeld aan de Peugeot 107, Citroen C1 en Toyota Aygo, die technisch identiek zijn en een gemiddeld praktijkverbruik van 5,2 l/100km noteren. Andere zuinige opties zijn de Seat Mii, Skoda Citigo en de Daihatsu Cuore, die voor 100 kilometer zo’n 5,2 liter brandstof nodig hebben.

Je kunt ook besparen door te gaan voor een zuinige tweedehands hybride auto als de Toyota Yaris Hybrid (4,8 l/100km), Auris Hybrid (5,3 l/100km) of Hyundai IONIQ (4,8 l/100km). Houd er wel rekening mee dat deze modellen door het accupakket zwaarder wegen, en daardoor duurder in de wegenbelasting zijn.