Cabriodak reinigen

Het cabriodak, en dan voornamelijk de softtop, wordt na verloop van tijd vies. In Nederland is het weer niet altijd even lekker en daardoor krijgt jouw softtop dak veel te verduren. Regen, zon en vuil hebben allen invloed en het is daarom belangrijk goed je cabriodak te reinigen.

13.11.2019

Cabriodak reinigen

Om je cabriodak juist te reinigen en zo lang mogelijk mooi te houden hebben wij uitgezocht wat de beste en meest duurzame methode is om het dak vrij te krijgen van algen en vuil.

1. Je cabriodak reinigen volgens de beste methode

Het cabriodak schoonmaken kan op twee manieren. Je kunt het cabriodak impregneren of slechts reinigen met groene zeep. Wat is de beste en meest duurzame methode?

Wij raden aan: Het cabriodak reinigen met groene zeep. Een duurzame en goedkope methode om de softtop goed schoon te maken.

Cabriodak reinigen met groene zeep

Het cabriodak reinigen kan gedaan worden met slechts een zachte borstel, groene zeep en lauwwarm water.

Hoe reinig je de softtop met groene zeep?
Meng eerst de groene zeep met het water. Smeer het cabriodak hier goed mee in (doe dit niet te hard) en laat het een aantal uren intrekken of een nacht. Spoel daarna de kap grondig schoon, gebruik genoeg water en zorg dat er geen zeep achterblijft.

Pas op met zon tijdens het reinigen. Zorg dat de cabrio op een zonvrije plek staat terwijl de zeep/water mix intrekt. Omdat het intrekken van de zeep veel tijd in beslag neemt raden wij aan dicht laat in de avond te doen zodat je het cabriodak in de ochtend kunt reinigen.

Het cabriodak reinigen doe je een aantal keer per jaar. Doe het ook niet te vaak, want dit is niet goed voor de softtop.

Het cabriodak impregneren

Wij raden af het cabriodak te impregneren, dit doordat deze chemische behandeling meer kwaad doet dan goed.

Waarom raden wij je cabriodak impregneren af?
Bij het impregneren van de softtop zou je ervoor moeten zorgen dat deze langer schoon blijft en beter wordt behouden. Echter doordat het vaak een sterk middel is verouderd de softtop sneller en kan de kleur vervagen.

2. Hoe de ruiten van het cabriodak reinigen?

Cabriodak ruiten

Het cabriodak heeft glazen ruiten of plastic ruiten. Hoe kun je deze het beste reinigen zonder deze te beschadigen?

Glazen ruiten reinigen

Reinig de ruiten met water en een milde glasreiniger of schoonmaakmiddelen op waterbasis. Wees voorzichtig en gebruik een zachte doek. Veeg alleen met de richting van koperbanen mee, want deze achterruitverwarming kan makkelijk beschadigd worden.

Plastic ruiten reinigen

Voordat je de plastic ruiten van het cabriodak gaat reinigen zorg je dat al het zand eraf is gespoeld, dit kan voor krassen zorgen. Gebruik voor het schoonmaken van de plastic ruit een groene zeep, water en een zachte doek. Maak nooit schoon met ronddraaiende bewegingen, maar van links naar rechts of boven naar beneden. En vermijdt schuurmiddelen of harde borstels!

3. Do’s and don’ts bij het cabriodak schoonmaken en onderhouden

De softtop van een cabrio moet je voorzichtig en op de juiste manier reinigen en onderhouden, maar wat is de juiste manier?

Do

  • Om het cabriodak zo schoon mogelijk te houden is het verstandig om de cabrio niet onder bomen te parkeren of in de volle zon.
  • Zorg dat je het cabriodak uitklapt als je deze parkeert. Ook als deze in de garage staat. Hierdoor blijft het dak goed in vorm en kreukvrij.

Dont

  • Gebruik bij het schoonmaken van het cabriodak geen heet water, ontvettende of bleekmiddelen, (hars)cleaners en oplosmiddelen.
  • Probeer het cabriodak niet in te klappen als deze nat is, hierdoor ontstaan weerplekken en groeien algen sneller.
  • Ga niet met je cabrio door de wasstraat. Borstels en schoonmaakmiddelen kunnen het cabriodak beschadigen. Pas vooral op met wax, dit is heel slecht voor jouw cabriokap.

Je cabriodak reinigen op de juiste manier zorgt ervoor dat deze langer meegaat. Een nieuw cabriodak kost je tussen de €1000,- en de €2000,-. Kosten die je kunt en liever wilt voorkomen!

Wil jij jouw cabrio verkopen of een nieuwe cabrio kopen? Dan ben je ook welkom bij wijkopenautos.nl.