Roadtrip voorbereiden? Gebruik deze handige apps voor onderweg!

Je kiest voor een roadtrip, zodat je geen stress hebt door vliegtijden of treinkaartjes. Maak je reis nóg gemakkelijker en leuker door deze handige apps voor onderweg te downloaden.

18.01.2019

Leuke apps voor onderweg
Gratis online taxatie

Gelukkig bestaan er handige apps voor onderweg die je kunt gebruiken op je smartphone en die je snel een handje helpen op elk gewenst moment van je reis: Van tips voor de beste parkeerplekjes tot de goedkoopste hotels. Vergeet dus naast het olie verversen en het tanken niet om je smartphone op te laden.

1. Android Auto en Apple Carplay

Apps gebruiken op je telefoon kan natuurlijk niet altijd aangezien je jouw ogen op de weg moet houden. Maak veilig en nog gemakkelijker gebruik van alle apps voor onderweg door gebruik te maken van Android Auto of Apple Carplay.

Heeft jouw auto een standaard ondersteuning? Integreer zonder problemen een CarPlay systeem met Pioneer of Alpine. Sluit je telefoon aan, stream muziek en gebruik apps functioneel in het entertainmentsysteem.

Wat is Apple CarPlay?

Wat is Apple CarPlay en hoe werkt Apple CarPlay? Sluit je telefoon in zijn volledigheid aan op jouw entertainmentsysteem. Apple CarPlay werkt volledig met de stem en is vooral gericht op veiligheid.

Apple CarPlay biedt speciale Apple CarPlay apps, te downloaden via de app store. Navigeer je door de app store op zoek naar de leukste apps voor onderweg.

Wat is Android Auto?

Geen Iphone maar een telefoon die draait op een Android systeem? Dan is Android auto het systeem voor jou. Maar hoe werkt Android Auto?

Android Auto maakt het autorijden nog veiliger. Met duidelijke knoppen heb je alle functies van Android Auto binnen handbereik. Geen scherm in de auto om je smartphone op aan te sluiten? Dan kun je ook Android Auto activeren als je jouw smartphone in een houder plaatst.

De belangrijkste functie van Android Auto is vlekkeloze navigatie met Waze Android Auto of Google Maps.

Handige en leuke apps voor onderweg

Apple CarPlay en Android Auto worden vooral gebruikt om het entertainmentsysteem te vervangen en een veilige situatie op de weg te verzorgen. Met een sterke navigatie en al jouw muziek binnen handbereik, heb je je handen vrij om op de weg te letten.

2. Comfortabele reis met deze apps voor onderweg

Een geïmproviseerde reis is natuurlijk een fantastisch idee, maar het is wel zo fijn als je toevallig een app op je smartphone hebt die je helpt te oriënteren en je de snelste route laat zien naar de gewenste bestemming.

Gebruik daarom de ViaMichelin app. Je krijgt suggesties voor de beste stedelijke routes en snelwegen, maar ook advies over goede restaurants en hotels onderweg. Wil je alles graag tot in detail plannen? Met Triplt kun je niet alleen de volledige route plannen, maar bijvoorbeeld ook reserveringen maken voor restaurants en inchecken in hotels.

  ViaMichelin (gratis):

 • Beschikbaar in App Store & Google Play

  TripIt (gratis):

 • Beschikbaar in App Store & Google Play

Bagage: Je vergeet niets meer

Houd je ervan om dagen van tevoren te beginnen met het inpakken van je bagage of doe je het het liefst alles op het laatste moment? Als je tot de tweede categorie behoort, kan je smartphone je een handje helpen.

Handige apps zoals Packing Pro en Packpoint voorzien je van voorbeeldlijsten met wat je allemaal nodig hebt. Ze geven je ook een aantal handige suggesties voor accessoires, waarvan je de neiging hebt om ze te vergeten op als je je koffer inpakt.

  Packing Pro (gratis):

 • Beschikbaar in App Store & Google Play

  Packpoint (gratis):

 • Beschikbaar in App Store & Google Play

Files en boetes: Win tijd en bespaar geld

Elk jaar plan je je vertrek en kies je precies weer die dag en tijd waarop andere bestuurders ook vertrekken. Gevolg: je komt altijd in de file terecht. In plaats van te hopen dat je nu niet in de file terecht komt, kun je natuurlijk ook je smartphone raadplegen.

In Waze heb je een tijdlijn met constante updates waarin gebruikers je attenderen op verkeersopstoppingen, ongelukken en controles. Als je boetes wilt voorkomen is Autovelox! een aanrader. Met deze app rij je altijd onder de snelheidslimiet, omdat je een waarschuwing ontvangt als je over de snelheidslimiet dreigt te gaan.

En natuurlijk ben je wel bekent met Flitsmeister. Krijg naast navigatie ook waarschuwingen als er flitsers staan of als er een ambulance nadert! Ook handig te gebruiken bij Android Auto of Apple CarPlay.

  Waze (gratis):

 • Beschikbaar in App Store & Google Play (Bruikbaar als zowel Waze Android Auto als Waze Apple CarPlay)

  Autovelox! (gratis):

 • Beschikbaar in App Store & Google Play

  Flitsmeister (gratis):

 • Beschikbaar in App Store & Google Play (Bruikbaar als zowel Android Auto Flitsmeister als Flitsmeister Apple CarPlay)

Nooit meer zoeken naar een parkeerplaats

Eenmaal aangekomen op je bestemming, kan de reisduur onnodig worden opgerekt als je geen geluk hebt met het vinden van een parkeerplaats. Daarbij is het ook belangrijk om te weten wat de regelgeving in de stad is waar je zojuist bent aangekomen, zodat je alle aanwijzingen waar je mag parkeren begrijpt.

Parkopedia is een encyclopedie voor parkeren met alle informatie die je nodig hebt: je vindt het dichtstbijzijnde vrije plekje uit een van de 38 miljoen geregistreerde parkeerplaatsen in deze app met geolokalisatie. Blijf je een lange tijd op dezelfde bestemming? Dan kun je de parkeermeter op afstand controleren met EasyPark.

Als je iemand bent die zich niet altijd herinnerd waar hij zijn auto heeft geparkeerd, vergeet dan in ieder geval niet om de handige apps Honk of Find My Car te downloaden.

  Parkopedia (gratis):

 • Beschikbaar in App Store & Google Play

  EasyPark (gratis):

 • Beschikbaar in App Store & Google Play

  Honk (gratis):

 • Beschikbaar in App Store & Google Play

  Find My Car (gratis):

 • Beschikbaar in App Store & Google Play

Hotel, stapelbed of auto: waar ga je slapen?

Heb je geen moeite om een geschikte plek voor je auto te vinden, maar vind je het wel lastig om ter plekke de juiste kamer te boeken in een leuk hotel? Vroeger kon dit leiden tot slapen in je auto. Gelukkig kan je smartphone je nu helpen om de vrijheid te behouden om op het laatste moment een slaapplek te zoeken, zonder het risico te lopen om met een stijve nek wakker te worden in je auto.

Met de handige apps van de grote reserveringswebsites Booking.com en Hotels.com kun je zien hoeveel kamers er op dat moment vrij zijn bij jou in de buurt en kun je direct een kamer boeken. Wil je geld besparen of lijkt slapen in een stapelbed je helemaal het einde? Met de Hostelworld app vind je een oneindig aantal hostels voor een gunstige prijs.

  Booking.com (gratis):

 • Beschikbaar in App Store & Google Play

  Hotels.com (gratis):

 • Beschikbaar in App Store & Google Play

  Hostelworld (gratis):

 • Beschikbaar in App Store & Google Play

Geniet van lekker eten tijdens je roadtrip

Je bent halverwege de reis en je vergaat van de honger. Het slechtste idee op dat moment is om rondjes te gaan rijden in een stad waar je de weg niet kent om een eetgelegenheid te vinden.

Het is zo’n situatie verstandig zijn om eerst snel een blik te werpen op RestaurantFinder. Als je wilt, kun je meteen reserveren. Daarnaast kan TheFork ook uitkomst bieden. Daarop vind je een grote hoeveelheid internationale restaurants. Bovendien laat deze app je de beste restaurants zien waar je van de lokale gastronomie kunt genieten.

  RestaurantFinder (gratis):

 • Beschikbaar in App Store & Google Play

  TheFork (gratis):

 • Beschikbaar in App Store & Google Play

Word je eigen gids

Je hebt de auto geparkeerd, je buik volgegeten en comfortabele schoenen aangetrokken om de stad te verkennen. Waar ga je naartoe? Als je je hele tas niet wilt volproppen met toeristengidsen of gek wilt worden van het zoeken naar het plaatselijke VVV kantoor, heb je met apps als Musement en GetYourGuide een goed en compleet alternatief. Ze geven je de mogelijkheid om entreekaartjes voor musea te boeken, maar ook om je aan te melden voor tours met een gids.

Als je zelf op avontuur wilt gaan, kun je je voordeel doen met adviezen van andere gebruikers. Op die manier kom je bezienswaardigheden tegen die je niet in de conventionele gidsen zult vinden.

  Musement (gratis):

 • Beschikbaar in App Store & Google Play

  GetYourGuide (gratis):

 • Beschikbaar in App Store & Google Play

Reis je met kinderen? Zo vermaak je ze!

Kinderen hebben vaak energie voor tien. Elke mogelijke vorm van hulp tijdens een reis met kinderen is daarom mooi meegenomen. Download een aantal apps voor je smartphone of je tablet die de kinderen bezighouden tijdens de reis.

Met Tozzle kunnen ze zich concentreren door puzzels te maken en raadsels op te lossen. Met de tekensoftware van Kids Paint kunnen ze hun verbeelding de vrije loop laten en de mooiste creaties maken. Als er dringend een plaspauze gemaakt moet worden, dan vind je met Bathroom Scout snel het dichtstbijzijnde toilet.

  Tozzle (gratis):

 • Beschikbaar in App Store & Google Play

  Kids Paint (gratis):

 • Beschikbaar in App Store & Google Play

  Bathroom Scout (gratis):

 • Beschikbaar in App Store & Google Play

Waar is het goedkoopste tankstation?

Met de auto reizen betekent dat je geen vliegtickets hoeft te kopen en geen reserveringen hoeft te maken voor de trein. Maar je hebt uiteraard wel brandstofkosten.

Wil je het maximale op deze kostenpost besparen? De app benzine-Jip laat je razendsnel zien bij welk tankstation je het voordeligst tankt. Je ziet het prijsverschil per tankbeurt in euro en deze app wijst je ook nog eens de weg naar het tankstation.

Als je wilt besparen, kun je ook overwegen om andere passagiers te laten meerijden. Als je de handige app gebruikt van BlaBlaCar kun je medereizigers vinden waarmee je de kosten van de benzine en eventuele tolwegen kunt delen. Als je geluk hebt kun je ook nog een leuk gesprek aanknopen tijdens de reis.

  benzine-Jip (gratis):

 • Beschikbaar in App Store & Google Play

  BlaBlaCar (gratis):

 • Beschikbaar in App Store & Google Play

Verhoog je veiligheid op de weg

Helaas bestaan er situaties die je onmogelijk kunt voorkomen tijdens je reis. Als je een ongeval hebt op de snelweg kunnen een aantal apps op je telefoon je problemen besparen of zelfs je leven redden.

A.s.r. Rij Veilig schakelt alle afleidende functionaliteiten van je smartphone uit als je harder rijdt dan 15 km/u. Het behoort tot de offline apps voor onderweg. SoSmart wordt automatisch geactiveerd als je een ongeval hebt gehad en waarschuwt de lokale reddingsdiensten. iCar Black Box activeert zich ook als je een ongeval hebt, maar het doel van deze app is om, zoals een zwarte doos van een vliegtuig, alle omstandigheden en data van het ongeval te registreren. Denk hierbij aan de coördinaten van de locatie en de snelheid die je reed. Daarnaast gaat de camera van je smartphone aan om opnames te maken van het hele voorval.

  a.s.r. Rij veilig (gratis):

 • Beschikbaar in App Store & Google Play

  SoSmart (gratis):

 • Beschikbaar in App Store & Google Play

  iCar Black Box (gratis):

 • Beschikbaar in App Store & Google Play

Bewaar elke herinnering aan je reis

Ben je iemand die graag mooie foto’s maakt van z’n belevenissen? Als de camera van je smartphone niet de meeste geavanceerde is, maar je toch een paar leuke kiekjes wilt maken, heb je een aantal apps die je kunnen helpen.

Pro HDR zorgt ervoor dat je meer controle te krijgt over de belichting en de focus. Indien je foto’s maakt met echt slechte belichting condities, dan is LongExpo je beste vriend. Verder kun je met DMD Panorama je eigen collectie panoramafoto’s maken en ze geografisch indelen.

  Pro HDR (€1,51 / €2,29):

 • Beschikbaar in App Store & Google Play

  LongExpo (gratis):

 • Beschikbaar in App Store & Google Play

  DMD Panorama (gratis):

 • Beschikbaar in App Store & Google Play

Met deze handige apps voor onderweg kom je niet voor verassingen te staan en haal je het beste uit je trip. Wil je wat bestemmingen ter inspiratie? Doe dan je voordeel met ons artikel over de Top 10 bestemmingen. Op naar een onvergetelijke reis!