Hoe kan ik roest van mijn auto verwijderen?

Auto roest is onze vijand als we te maken krijgen met vochtige periodes, strooizout en kleine krassen. Al deze dingen veroorzaken en versnellen auto roest. Lees hoe je het best zelf roest kan verwijderen van je auto.

21.01.2020

Roest verwijderen auto

Roest kan helaas flinke schade veroorzaken als deze niet wordt behandelt. Zie jij een roestplek? Verwijder deze zo snel mogelijk voordat die kleine plek een gat wordt!

1. Hoe ontstaat roest aan je auto?

Wordt je auto blootgesteld aan zuurstof en water kan het ijzer gaan oxideren. Zodra het zuurstof en ijzer atomair hechten ontstaat er ijzeroxide (roest). Water versnelt het oxidatie proces en dan met name zoutwater.

Wat versnelt roest aan je auto?

 • Toegang tot onbeschermd metaal door slijtage of schade
 • Zuurstof
 • Water of vocht
 • Zout door pekel of wonen in een kustgebied

2. Hoe kan ik het best roest verwijderen van mijn auto?

Het is belangrijk om beginnende kleine roestplekken op de auto snel te behandelen voordat deze meer schade veroorzaken. Vaak kun je zelf roest verwijderen.

Afhankelijk van de locatie en de diepte, kun je de roest verwijderen op de volgende manier:

 1. Bepaal de locatie en de grootte van de roestplek. Bepaal waar de roest zit en kijk in hoeverre de auto is aangetast. Hoe bepaal je de staat van de auto roest? Druk met een schroevendraaier of ander gereedschap tegen de roestplek, hierdoor krijg je duidelijkheid of het metaal compleet is doorgeroest of dat de roestplek oppervlakkig is.
 2. Verwijder oppervlakkige roest met een staalborstel en schuurpapier. Belangrijk is dat je het ijzer tot ongeveer 3 cm buiten de roestplek schuurt.
 3. Resten verwijderen met roestverwijderaar. Krijg je niet alles weg met schuurpapier? Gebruik dan een roestverwijderaar om de laatste roest te verwijderen.
 4. De auto plamuren. Maak gebruik van autoplamuur of polyesterplamuur. Aanvankelijk van de diepte van de roest moet dit meerdere keren. Na elke uitharding is het belangrijk dat je de laag zacht opschuurt.
 5. Gebruik een anti-roest primer. Behandel de oppervlakte met een anti-roest primer. Deze bescherming gaat nieuwe roestvorming tegen en zorgt dat de nieuwe lak beter hecht aan de auto.
 6. Anti-roest primer ontvetten en schuren. Wacht tot de primer helemaal hard geworden is. Schuur deze glad met zeer fijn schuurpapier en ontvet hem om de lak optimaal voor te bereiden op het aanbrengen van de kleur.
 7. Lak overspuiten. Spuit de aangetaste lak over met de juiste kleur. Het kleurnummer van je lak vind je op het registratieplaatje in de auto. Breng de nieuwe autolak aan in dunne lagen met een afstand van ongeveer 30 cm, zo voorkom je dat de lak druipt.
 8. Aflakken met een blanke lak. Door een blanke lak te gebruiken zorg je voor een gelijkmatige glans en een langdurige bescherming van de lak.

Zit de roest op de dragende delen van je auto of is de plek compleet doorgeroest? Laat de roestplekken dan behandelen door een garage.

3. Hoe kun je roest voorkomen?

Roest voorkomen

Voorkomen is beter dan genezen. En dat geldt zeker ook voor roest op je auto. Wat kun jij doen om roest te voorkomen?

Bobbels of blaasjes onder je lak? Dit is een teken van beginnende roest op je auto.

 • Controleer de auto tijdig op roest. Wielkasten zijn gevoelig voor roest. Door de auto goed schoon te houden voorkom je dat vuil en vocht de lak aantast. Plekken waar onderdelen langs elkaar wrijven zijn ook gevoelig voor roest. Vergeet de onderkant niet te controleren, vooral in de winter. Vocht en strooizout zijn de basis voor roestvorming!
 • Wassen en waxen. Regelmatig je auto wassen voorkomt roest. Zorg daarna voor een goede waxlaag. Deze beschermt de lak en zorgt dat er minder zuurstof en vocht bij het ijzer kan komen. Benieuwd naar de beste tips om je auto schoon te krijgen? Lees dan ons artikel: auto wassen.
 • Schade repareren. Voorkom roest op je auto door beschadigingen direct te repareren. Door rond te rijden met schade en krassen geef je vocht en vuil de kans diep in het ijzer te dringen.
 • Auto ontvochtigen. Door vocht ontstaat roest, dat kan ook gebeuren in de binnenkant van de auto. Voorkom roest in het interieur van de auto en gebruik een auto-ontvochtiger of vochtvreters.
 • Anti-roest behandeling. Na verloop van tijd worden bepaalde delen van de auto gevoeliger voor roest. Roest voorkomen is beter dan roest verwijderen, daarom raden wij aan een anti-roest behandeling te doen. Vooral de onderkant van de auto en delen waar je slecht bij kan zijn hier gebaat bij.

Roest op je auto is vervelende schade die er niet alleen lelijk uit ziet, maar ook de waarde van je auto omlaag haalt. Onderhoud je auto goed om roest te voorkomen en je auto in een optimale staat te behouden!