Makkelijk en uitstootvrij: Waterstof tanken in Nederland

Waterstof tanken is het nieuwe alternatief voor andere brandstoffen. Mensen hebben het 'water' gezien, want er komen steeds meer waterstof tankstations bij in Nederland. Waar vind jij een waterstof tankstation en op welke plekken zijn er plannen om waterstof aan te bieden? wijkopenautos.nl zet de bestaande en toekomstige waterstof tankstations in een handige kaart.

20.05.2019

Waterstof tanken
Gratis online taxatie

Rijden op waterstof komt steeds dichterbij met het snel groeiende netwerk van waterstof tankstations. Er wordt flink geïnvesteerd in een toekomst waarin we nóg schoner kunnen rijden.

Hoewel rijden op waterstof nog in de kinderschoenen lijkt te staan omdat er nog zo weinig automerken een waterstof auto op de markt zetten, is dit in de praktijk niet waar. Het lange wachten op een goede waterstof auto heeft ervoor gezorgt dat de huidig uitgebrachte modellen al gebruik maken van een goed ontwikkelde brandstofceltechnologie.

Zowel een voordeel als een nadeel bij het rijden op waterstof: Waar kan ik waterstof tanken?

Waterstof tanken is zo gebeurd, je staat slechts enkele minuten aan de pomp, zoals we gewend zijn bij benzine en diesel. Geen uren wachten op het opladen van een accu. Tevens rijd je gemakkelijk 600 km met een volle tank waterstof. Dat is al snel meer dan zijn broer die met elektriciteit wordt opgeladen. Maar waar kun je waterstof tanken in Nederland?

1. Waterstof tanken Nederland - Waar vind je een waterstof tankstation?

Rijden op waterstof betekent waterstof tanken. We weten dat waterstof helaas nog niet overal uit de pomp vloeit, maar waar kun je inmiddels wel waterstof tanken in Nederland?

Het aantal waterstof tankstations in Nederland groeit met een hoog tempo.

Momenteel zijn er in Nederland slechts 5 waterstof tankstations. Deze kun je vinden in Rhoon, Arnhem, Delfzijl, Helmond en sinds april dit jaar heeft ook Den Haag een waterstoftankstation.

Ontwikkelingen gaan snel en ook de uitbreiding van waterstof tankstations. Er worden druk plannen gemaakt voor uitbreiding in andere steden zodat je daar ook waterstof tanken kunt. Onder andere de Amsterdam, Breda, Pesse, Rotterdam Airport, Utrecht en de stad Groningen gaan in de nabije toekomst worden voorzien van een waterstoftankstation.

2. Kosten waterstof tanken

Waterstof tanken moet natuurlijk wel betaalbaar zijn om haalbaar te zijn. We willen graag ons steentje bijdragen aan het milieu, maar als we dat teveel in de portemonnee gaan voelen werkt dat demotiverend.

Waterstof wordt niet overal aangeboden en daardoor is de prijs voor waterstof tanken nog relatief hoog.

Er wordt verwacht dat de prijs waterstof ongeveer €9,95 gaat kosten voor een kilogram (waterstof tanken doe je per kilo in plaats van per liter). Dat komt uit op een prijs van €0,100 per km. Dat maakt rijden op waterstof goedkoper dan benzine, hier kost de gemiddelde kilometer €0,129.

3. Waterstof tanken Duitsland

Duitsland zet al veel eerder in op waterstof dan Nederland. Het netwerk van waterstof tankstations is in Duitsland een stuk groter dan in Nederland.

Wil jij waterstof tanken in Duitsland, dan moet je wel weten waar dit kan. Misschien is het wel gunstig om snel even de grens over te schieten om waterstof te tanken. En voor een trip over de grens is het ook belangrijk om te weten welke route je veilig kunt nemen.

Momenteel telt Duitsland alweer ruim 60 openbare waterstof tankstations en er komen er in snel tempo meer.

Wij hebben een handige kaart waar je kunt zien waar je een waterstof tankstation kunt vinden tijdens je trip naar Duitsland:

4. Is waterstof tanken de toekomst?

Er zijn veel mensen die geen toekomst zien in waterstof, maar er zijn ook een hele hoop mensen die juist investeren in deze brandstof. Zij zijn juist overtuigd dat waterstof tanken in de toekomst de norm wordt.

Waterstof is zuinig, stoot niets uit en er zijn steeds meer manieren om het op een schone manier te maken. Wetend dat er een hoop waterstof tankstations bij komen begint het misschien te kriebelen: Jij wilt ook rijden op waterstof. Lees in ons artikel 'waterstof auto kopen' alles dat je moet weten over de aanschaf van een waterstof voertuig.