Auto kopen in Duitsland

Jij bent op zoek naar een betaalbare auto en je denkt: Auto kopen Duitsland. Dan denk je correct. Auto's in ons buurland zijn nu eenmaal een stuk goedkoper.

De koop van zo'n Duitse wagen kost wat meer moeite en research maar is razend populair. Wees een van de Nederlanders die een auto importeert uit Duitsland en bespaar jezelf een hoop kosten!

Nieuwe auto kopen in Duitsland of een tweedehands auto kopen in Duitsland, waar het mee begint is de verkoop van jouw oude wagen. Daarvoor kom je bij wijkopenautos.nl, hier kopen wij elk merk binnen 24 uur voor een marktwaardig bedrag!

Online
evaluatie
Verkoopafspraak
maken
Gratis online taxatie van je auto
Kenteken
Vul je kenteken in

Ik weet mijn kenteken niet

Online taxatie van jouw auto

Vrijblijvende taxatie door een expert

Verkoop alleen als jij dat wilt

1. Waarom je auto kopen in Duitsland?

Auto kopen duitsland

Een tweedehands auto kopen in Nederland is natuurlijk gemakkelijk en dichtbij. Toch gaan een hoop mensen jaarlijks de grens over naar Duitsland om daar een goede occasion op de kop te tikken. Vorig jaar zijn er maar liefst 210.000 auto’s geïmporteerd vanuit het land van onze oosterburen. Waarom iedereen dit doet? Omdat het voordeel toch net even meer opweegt tegen alle moeite die je moet doen. Maar wat zijn die voordelen?

Tweedehands auto kopen in Duitsland is goedkoper

Duitsland is het land van de goedkope auto’s. Een auto in Duitsland kopen kan zomaar 30% schelen op de kostprijs. Daarnaast wordt er in Duitsland ook minder BTW gerekend dan in Nederland, bij onze oosterburen betaal je 19% BTW (MwST heet de Duitse BTW). En dat scheelt natuurlijk weer wat geld. Bij aankoop kan het zijn dat ze vragen of je de BTW pas in Nederland wilt betalen. Doe dit nooit, dan betaal je namelijk het Nederlandse percentage van 21%.

Nog een reden voor de hogere prijs van auto’s in Nederland; de bpm. In Nederland worden nieuwe auto’s belast met bpm (Belasting van Personenauto’s en Motorrijtuigen). De reden hiervan is het weren van milieubelastende auto’s. Bpm is een heffing die je moet betalen bij het aanschaffen van een nieuwe auto. Deze heffing wordt berekend over de CO2-uitstoot en de netto nieuwwaarde. Hoe lager de CO2-uitstoot, des te minder bpm je hoeft te betalen. En voor sommige elektrische auto’s geldt zelfs: geen bpm. Nieuwe of tweedehands auto kopen in Duitsland en importeren naar Nederland? Dan betaal je alleen de rest-bpm!

Hoeveel bpm jij moet betalen voor jouw geïmporteerde auto uit Duitsland kun je online op veel sites berekenen. Op de website van de belastingdienst kun je handmatig berekenen wat jij kwijt bent voor jouw import auto.

Auto in Duitsland kopen? Uit een onderzoek van de RDW blijkt dat bij 1 op de 10 auto's de kilometerstand niet klopt. Informeer daarom goed als je van plan bent te importeren en vraag om het onderhoudsboekje, daar staat de kilometerstand bij elke onderhoudsbeurt.

Een luxer uitgeruste tweedehands auto kopen in Duitsland

In ons buurland Duitsland worden auto’s voor minder geld verkocht en Duitsers houden van auto’s. Deze combinatie zorgt ervoor dat er meer luxe uitgevoerde bolides verkocht worden. Je ziet dus veel rijk uitgeruste tweedehands auto’s op de Duitse markt.

Wat ook een voordeel is aan Duitse auto’s, is dat ze vaak goed onderhouden zijn. Duitsers houden van hun auto en zorgen vaak dat deze in topconditie is. Daarnaast is het ook belangrijk. In Duitsland heb je als bestuurder toch echt een probleem als je bij een ongeval betrokken raakt en het onderhoud van jouw auto is niet op orde.

Meer luxe, beter onderhouden en niet te vergeten: een groter aanbod. Want in Nederland rijden er ruim 11 miljoen voertuigen rond. Dat is een hoop natuurlijk maar in Duitsland zijn er zo’n 46 miljoen geregistreerde voertuigen. Dus een tweedehands auto kopen in Duitsland geeft je een hoop keus omdat er zoveel aanbod is. Dat is ook een reden waarom de auto’s goedkoper zijn. Meer aanbod betekent lagere vraagprijzen. Een hoop modellen worden in Nederland niet geleverd. Ben jij dus op zoek naar een speciaal model met een luxe uitvoering? Dan is het slim om even over de grens te kijken en je auto te kopen in Duitsland.

Gratis online taxatie

2. Waar begin je met je auto kopen in Duitsland?

Besluit jij na alles te kijken over de grens voor een leuke wagen, lees je dan goed in. Niet alleen over de afhandeling van het importeren en op naam zetten van de auto maar ook over reële prijzen in Duitsland. Ja, het is vaak een stuk goedkoper maar zorg dat je weet wat een auto kost en geloof niet in dingen die te goed klinken om waar te zijn. Bekijk daarom advertenties en vraag rond in je kennissenkring, misschien is er wel iemand die zich ook bezighoudt met het importeren van auto’s.

Auto in Duitsland kopen begint online

Als Nederlander weet je natuurlijk wel waar je terecht moet als je een tweedehands auto wil kopen in Nederland. Er zijn verschillende sites waar tweedehands auto's worden aangeboden in ons eigen land maar deze zijn ook te vinden in het buitenland. Een auto kopen in Duitsland begint met het zoeken naar een geschikte website. Zoek op termen als Gebrauchtwagen kaufen of zoek gedetailleerder door de plaats erbij te vermelden Gebrauchtwagen in Deutschland kaufen. Op deze manier weet je dat je niet ineens op een website uit Oostenrijk zit.

Naast de reguliere websites waar tweedehands auto’s worden aangeboden zijn er ook andere sites die je kan gebruiken om je auto in Duitsland te kopen. Heb je al eens van Jahreswagen of Werksdienstwagen gehoord? Dat noemen we in Nederland fabrieks occasions. Deze auto’s zijn kort in gebruik geweest van medewerkers van het automerk. Een Jahreswagen koop je voor een zeer aantrekkelijke prijs, lage kilometerstand en zijn vaak tussen 6 en 18 maanden oud. Een Jahreswagen als tweedehands auto kopen in Duitsland is dus een hele goede deal. Auto in Duitsland kopen? Zoek dan zeker ook op deze termen!

Een goede tweedehands auto kopen in Duitsland kost wat tijd en moeite maar nadat jij hebt uitgezocht welke auto je zoekt. Kun je op de websites aan de slag en jouw droom auto kopen in Duitsland! Let wel op: want niet elke website heeft een Nederlandse vertaal optie. Zorg dus dat je iemand naast je hebt zitten die een aardig woordje Duits spreekt.

Wat moet je niet vergeten bij een tweedehands auto kopen in Duitsland

Een auto in Duitsland kopen is natuurlijk helemaal nieuw voor je. Het is een hoop geregel en je wilt niet voor niks naar Duitsland rijden. Zorg dus dat je na het eerste contact vraagt om de volgende papieren:

  • Fahrzeugschein deel 1 en 2 (kentekenbewijs)
  • Onderhoudsboekje
  • Kopie van het Duitse keuringsbewijs

Deze papieren kunnen aantonen dat het om een betrouwbare auto gaat. Als de verkoper aangeeft een van deze papieren niet te hebben dan is het niet verstandig om alsnog deze auto te kopen in Duitsland. Grote kans dat je een auto koopt met bijvoorbeeld een teruggedraaide kilometerteller.

Voelt alles goed en kloppen de papieren? Dan kun je zelf op weg om je tweedehands auto in Duitsland te kopen. Om er zeker van te zijn dat je in Nederland niet voor verrassingen komt te staan als je terugkomt met je nieuwe bak, is het belangrijk dat je zorgt dat je alle documenten krijgt. Je wilt niet ineens te horen krijgen dat je wat mist en je geen Nederlands kenteken kan krijgen. Zorg dus dat je altijd de volgende autopapieren vraagt en mee neemt terug naar Nederland:

  • Fahrzeugschein deel 1 en 2 (kentekenbewijs)
  • CVO, Certificaat Van Overeenstemming
  • Koopovereenkomst
  • Kopie van het Duitse keuringsbewijs.

Alle autopapieren én een goed gevoel? Dan kun je een auto kopen in Duitsland met een goed gevoel afronden.

3. Auto vervoeren naar Nederland

Gefeliciteerd! Je auto kopen in Duitsland is geslaagd. Minder geld uitgegeven voor een ontzettend gave bak. Misschien (waarschijnlijk wel, als we onze oosterburen kennen) is jouw nieuwe auto wel uitgerust met allerlei luxueuze extra’s.

Hoe jij jouw auto naar Nederland krijgt kan via transport of je kan zelf een oplegger huren. Maar voor een particulier die een auto koopt in Duitsland is het vaak voordeliger om zelf in de auto te stappen en terug te rijden naar Nederland. En waarom zou je dat niet doen, Duitsland is dichtbij en je wilt natuurlijk jouw nieuwe wagen wel even uitproberen op de Duitse Autobahn.

Natuurlijk moeten er nog wat dingen gebeuren met jouw auto voordat jij hem echt in gebruik kunt nemen. Zodra je in Nederland bent is het belangrijk dat je naar een RDW keuringsstation gaat. Het is de bedoeling dat je hier jouw auto laat keuren. Dit duurt een aantal dagen en daarna kun je hem weer ophalen. De kosten hiervoor zijn ongeveer €110,- voor de tenaamstelling en het RDW leges. Daarnaast moeten nog kosten gemaakt worden voor het kenteken, deze kosten zijn ongeveer €40-.

Vergeet niks bij de RDW

Hou er wel rekening mee dat auto’s gekocht in Duitsland zonder kenteken komen. En in Nederland mag je helaas niet de weg op zonder kenteken. Dit kan een fikse boete opleveren. Een oplossing hiervoor: Vraag online een eendagskenteken aan bij de RDW, dit kost niets en kan online geregeld worden.

Onverzekerd de weg op? Doe dit niet! Naast dat onverzekerd rondrijden een hoge boete kan opleveren, heb je ook een grandioos probleem als je een ongeluk maakt. Er zijn verzekeraars die ‘eendagskentekens’ verzekeren. Kosten voor zo’n verzekering zijn vaak rond de €50,-. Regel deze korte verzekering ruim op tijd, de verwerking kan wat tijd kosten.

Zonder APK rondrijden betekend onverzekerd rondrijden. Zorg altijd dat je een auto koopt die al gekeurd is, dit scheelt een hoop gedoe. Daarnaast heb je meer zekerheid dat de auto die je koopt goed werkt als hij een keuring heeft. Duitse auto’s met een keuringscertificaat van de DEKRA of van een andere TÜV of HU/AU zijn ook in Nederland geldig.

Belasting aangifte regelen

Zoals eerder vermeld ben je verplicht om de rest-bpm te betalen van jouw nieuwe auto uit Duitsland. Normaliter als je een auto koopt in Nederland dan wordt deze aangifte gedaan door de importeur en deze betaald deze de bpm (het bpm bedrag zit al in de prijs van de auto verrekend). Na de keuring bij de RDW ontvang je een formulier: Formulier t.b.v. bpm-aangifte. Meer over dit formulier kun je ook lezen op de website van de belastingdienst.

Auto kopen in Duitsland, verzekeren in Nederland

Eenmaal op Nederlandse bodem en je hebt alle zaken geregeld. Je bent langs de RDW geweest, bpm netjes geregeld en het kenteken ontvangen. Dan rest je nog een laatste stap voordat jij in jouw auto kunt rijden. De laatste stap is jouw aanwinst verzekeren. Kies een verzekering die bij jouw auto past en zorg dat je niet oververzekerd bent want niemand wil teveel betalen.

4. Eerst verkopen dan kopen

Het is tijd om ook te doen wat vele anderen voor jou deden: een tweedehands auto in Duitsland kopen. Alleen niet te snel want; als jij nog een auto op de oprit hebt staan is het belangrijk dat je deze eerst verkoopt om dubbele kosten te voorkomen. Daarnaast heb je alvast een leuk bedrag vrij om bij jouw nieuwe auto te leggen. Maak via de online kenteken check op wijkopenautos.nl snel een afspraak voor een gratis en vrijblijvende taxatie. Jouw oude auto heb je al binnen 24 uur verkocht en wij regelen de administratieve afhandeling.

Hoe onze klanten onze service beoordelen

Ik ben op de Zonnebaan keurig geholpen. Vriendelijke en hulpvaardige mensen.
Attie d. | Utrecht | Kia Sportage, 2014 18.11.2019
Goed, duidelijk, nuchter.
B.V. T. | Zwolle | Nissan Qashqai, 2017 09.11.2019
Erg vriendelijk geholpen. Gezellig relaxt en fijne prijs gekregen.
Geisje P. | Nijmegen | Daihatsu Cuore, 2009 24.10.2019