Auto kopen in Duitsland? Hier moet je op letten

Een auto kopen in Duitsland is behoorlijk populair. Er zijn voordelen, maar er zijn ook een aantal zaken waarop je moet letten.

Gratis online taxatie van je auto
Kenteken
Vul je kenteken in

Ik weet mijn kenteken niet

Een van de grote voordelen is bijvoorbeeld de relatief lage prijs. Die maakt het reisje naar Duitsland vaak meer dan waard. Maar sommige details zijn net wat anders geregeld, zoals de belasting.

Ook is het handig om te weten hoe je naar auto's in Duitsland moet zoeken. Zoektermen die hier gebruikelijk zijn zoals 'occasion' worden daar niet gebruikt. Ontdek welke termen wel worden gebruikt.

Eerst nog van je oude auto af? Dat kan snel, veilig en gratis bij wijkopenautos.nl. Doorloop onze online waardebepaling en verkoop al binnen 24 uur!

Gratis een gegarandeerde prijs online

Altijd een vestiging
dichtbij

Verkoop al binnen
24 uur

1. Auto kopen in Duitsland - Waar op letten?

Occasions Duitsland

Een tweedehands wagen aanschaffen in Nederland is natuurlijk gemakkelijk en dichtbij. Toch wordt een Duitse auto importeren over de grens elk jaar weer populairder! Een auto kopen in Duitsland? Wij vertellen je waar je op moet letten!

Wij importeren jaarlijks ruim 275.000 auto's, 60% hiervan komt uit Duitsland. Waarom? Omdat het voordeel toch net wat meer opweegt tegen alle moeite die je moet doen. Maar wat zijn die voordelen?

 • Auto's uit Duitsland zijn vaak goedkoper
 • Auto's uit Duitsland zijn vaak luxer uitgerust
 • Auto's uit Duitsland zijn goed onderhouden
 • Het aanbod Duitse auto's is groter

Tweedehands auto kopen in Duitsland goedkoper?

Duitsland is het land van de betaalbare auto’s. Naast minder kosten zijn ze in ons buurland ook vaak rijkelijk uitgerust met opties en accessoires.

Ook wordt er in Duitsland minder BTW gerekend dan in Nederland. Bij onze buren betaal je 19% BTW (MwST heet de Duitse BTW).

Betaal de BTW in Duitsland
Bij aankoop kan het zijn dat ze vragen of je de BTW pas in Nederland wilt betalen. Doe dit nooit, dan betaal je namelijk het Nederlandse percentage van 21%.

Een Duitse occasion over de grens halen kan zomaar een paar duizend euro schelen. Maar begin hier natuurlijk niet zomaar aan. Zorg dat je goed uitzoekt wat alles kost zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Een luxer uitgeruste tweedehands auto kopen in Duitsland

De lage kosten voor een auto in combinatie met de liefde die Duitsers voor auto’s hebben zorgt voor de verkoop van meer luxe uitgevoerde bolides.

Duitse auto’s worden goed onderhouden

Een Duitse wagen import heeft meerdere voordelen. Ook het onderhoud is vaak tip top in orde. Dat komt onder andere omdat Duitsers erg trots zijn op hun bolides en daardoor goed onderhoud plegen.

In Duitsland heb je daarnaast ook een probleem als je bij een ongeval bent betrokken, en het onderhoud van je wagen niet op orde blijkt.

Groot aanbod Duitse auto’s

Meer luxe, beter onderhouden en niet te vergeten: een groter aanbod.

In Nederland rijden er ruim 7,6 miljoen personenauto's rond. Dat is een hoop maar in Duitsland zijn er zo’n 46 miljoen geregistreerde voertuigen.

Een tweedehands auto kopen in Duitsland geef je een hoop keus omdat er zoveel aanbod is. Dat is ook een reden waarom de auto’s goedkoper zijn. Meer aanbod betekent lagere vraagprijzen.

Een hoop modellen worden in Nederland niet geleverd. Ben je dus op zoek naar een speciaal model met een luxe uitvoering? Dan is het slim om even over de grens te kijken en je auto te importeren vanuit Duitsland.

Een tweedehands voertuig is volgens de Europese Wetgeving een auto met minstens 6.000 kilometer op de teller en de levering minstens 6 maanden plaatsvindt na eerste gebruik.

2. Auto kopen in Duitsland - hoe werkt dat?

Nieuwe of occasion aanschaffen in Duitsland? Ga nooit zonder voorbereiding te werk!

 • Lees je in over reële prijzen in Duitsland. Dingen die te mooi klinken om waar te zijn zullen dat waarschijnlijk ook zijn.
 • Hou rekening met een taalbarrière. Spreek je zelf geen Duits? Vraag hulp aan iemand die dat wel doet.
 • Ken de administratieve stappen die je moet nemen bij een auto importeren uit Duitsland.
 • Hou rekening met een andere manier van verkopen en onderhandelen.

Ken je iemand die vaker auto’s importeert uit Duitsland? Of zich bezig houdt met het importeren van auto’s in het algemeen? Doe hier je voordeel mee!

Tweedehands of nieuwe auto kopen in Duitsland?

Hoeveel BTW je moet betalen ligt eraan of je een tweedehands auto in Duitsland koopt of een nieuwe auto in Duitsland koopt.

Als je een nieuwe auto importeert vanuit Duitsland betaal je de BTW die in Nederland geldt. Dat is 21% in plaats van 19%.

Koop je een tweedehands wagen van een autodealer in Duitsland? Dan betaal je de prijs en de BTW geldig in Duitsland (19%).

Ga je een auto kopen in Duitsland van particulier? Dan betaal je uiteraard geen BTW.

Gratis online taxatie

3. Hoe vind je de beste Duitse autosites?

De zoektocht begint online

In Nederland spreekt het voor zich waar je terecht kunt voor een nieuwe auto, maar waar begint de auto import bij voor een Duitse bolide?

De juiste site en zoektermen

Een auto kopen in Duitsland begint met het zoeken naar een geschikte website en het gebruiken van de juiste zoektermen.

Zoek op termen als Gebrauchtwagen kaufen of zoek gedetailleerder door de plaats erbij te vermelden Gebrauchtwagen in Deutschland kaufen. Op deze manier weet je dat je niet ineens op een website uit Oostenrijk zit.

Naast de reguliere websites waar tweedehands auto’s worden aangeboden zijn er ook andere Duitse autosites die je kunt gebruiken om Duitse occasions aan te schaffen.

Heb je al eens van Jahreswagen of Werksdienstwagen gehoord? Dat noemen we in Nederland fabrieksoccasions.

Wat is een Jahreswagen of Werksdienstwagen?
Deze auto’s zijn kort in gebruik geweest van medewerkers van het automerk. Een Jahreswagen koop je voor een zeer aantrekkelijke prijs, lage kilometerstand en zijn vaak tussen 6 en 18 maanden oud.

Een goede tweedehands wagen in Duitsland vinden kost wat tijd en moeite maar nadat je hebt uitgezocht welke auto je wilt. Kun je op de websites aan de slag en je droomwagen aanschaffen!

4. Een auto kopen in Duitsland met welke papieren?

Een wagen uit Duitsland importeren is natuurlijk helemaal nieuw voor je. Het is een hoop geregel en je wil niet voor niks naar Duitsland rijden.

Vraag daarom na het eerste contact om de volgende papieren:

 • Fahrzeugschein deel 1 en 2 (kentekenbewijs)
 • Onderhoudsboekje
 • Kopie van het Duitse keuringsbewijs

Deze papieren kunnen aantonen dat het om een betrouwbaar voertuig gaat. Als de verkoper aangeeft een van deze papieren niet te hebben dan is het niet verstandig om alsnog deze auto te halen in Duitsland. Grote kans dat je een wagen koopt met bijvoorbeeld een teruggedraaide kilometerteller.

Voelt alles goed en kloppen de papieren? Dan kun je zelf op weg om je auto in Duitsland op te halen.

Wagen op naam zetten met de volgende papieren

Als je papieren mist is het mogelijk dat je jouw wagen niet op je naam kunt zetten in Nederland. Zorg dus dat je altijd de volgende autopapieren vraagt en mee neemt terug naar Nederland:

 • Fahrzeugschein deel 1 en 2 (kentekenbewijs)
 • CVO, Certificaat Van Overeenstemming
 • Koopovereenkomst
 • Kopie van het Duitse keuringsbewijs.

Alle autopapieren én een goed gevoel? Dan kun je de import met een goed gevoel afronden.

5. Auto importeren naar Nederland

Auto importeren van Duitsland - documenten

Zodra je aankoop is geslaagd kun je beginnen met de import van je nieuwe auto naar Nederland. Wij leggen je uit hoe dat kan.

Hoe kun je jouw wagen importeren uit Duitsland naar Nederland?

 • Via transport
 • Oplegger huren
 • Zelf rijden

Een auto importeren van Duitsland kan gedaan worden via een transportbedrijf of je kunt zelf een oplegger huren om de wagen mee te vervoeren.

De kosten die een transportbedrijf rekent lopen al snel op tot boven de €500,-. Maar dan wordt je Duitse occasion wel verzekerd verstuurd.

Een Duitse auto aanschaffen en hier niet zelf mee naar huis rijden? Duitsland is dichtbij en je wilt natuurlijk je nieuwe wagen wel even uitproberen op de Duitse Autobahn.

Auto in Duitsland kopen?
Uit een onderzoek van de RDW blijkt dat bij 1 op de 10 voertuigen de kilometerstand niet klopt. Informeer daarom goed als je van plan bent te importeren en vraag om het onderhoudsboekje, daar staat de kilometerstand bij elke onderhoudsbeurt.

Naar de RDW voor een keuring

Zodra je in Nederland bent is het belangrijk dat je naar een RDW keuringsstation gaat. Het is de bedoeling dat je hier jouw wagen laat keuren. Dit duurt een aantal dagen en daarna kun je hem weer ophalen.

De kosten hiervoor zijn ongeveer €110,- voor de tenaamstelling en het RDW leges. Daarnaast moeten nog kosten gemaakt worden voor het kenteken, deze kosten zijn ongeveer €40-.

Voertuigen gekocht in Duitsland komen zonder kenteken komen. Daarom mag je er in Nederland niet direct de weg mee op. Een oplossing hiervoor: Vraag online een eendagskenteken aan bij de RDW, dit kost niets en kan online geregeld worden.

Bij het importeren van een wagen is het belangrijk dat je de volgende papieren mee neemt:

 • Aankoopfactuur inclusief chassisnummer en de prijs
 • Inschrijvingsbewijs/ kentekenbewijs

Auto kopen in Duitsland, verzekeren in Nederland

Onverzekerd de weg op? Doe dit niet! Naast dat onverzekerd rondrijden een hoge boete kan opleveren, heb je ook een grandioos probleem als je een ongeluk maakt.

Er zijn verzekeraars die ‘eendagskentekens’ verzekeren. Kosten voor zo’n verzekering zijn vaak rond de €50,-. Regel deze korte verzekering ruim op tijd, de verwerking kan wat tijd kosten.

Zonder APK rondrijden betekend onverzekerd rondrijden. Zorg altijd dat je een wagen koopt die al gekeurd is, dit scheelt een hoop gedoe. Daarnaast heb je meer zekerheid dat de wagen die je koopt goed werkt als hij een keuring heeft.

Duitse auto’s met een keuringscertificaat van de DEKRA of van een andere TÜV of HU/AU zijn ook in Nederland geldig.

Belasting aangifte regelen

Je bent verplicht om de rest-BPM te betalen van jouw nieuwe auto uit Duitsland. Normaliter wordt in Nederland deze aangifte gedaan door de importeur en deze betaald deze de BPM. Na de keuring bij de RDW ontvang je een formulier: Formulier t.b.v. BPM-aangifte.

Lees meer over de belastingaangifte op de website van de Belastingdienst.

6. Auto kopen in Duitsland - De makkelijkste manier

Een auto kopen in Duitsland komt met een hoop gedoe. Daarvoor heb je niet altijd tijd. Hoe krijg je dan toch die ene Duitse occasion die hier niet te krijgen is? wijkopenautos.nl heeft de oplossing:

wijkopenautos.nl is onderdeel van een internationaal netwerk. Hierdoor kunnen wij jou de beste Duitse occasions (en auto's uit andere Europese landen) aanbieden zonder dat jij daar zelf werk voor hoeft te verrichten!

Verkopen voordat je die nieuwe aanschaft

Het is tijd om ook te doen wat vele anderen voor jou deden: een tweedehands auto in Duitsland kopen. Alleen niet te snel want; als jij nog een auto op de oprit hebt staan is het belangrijk dat je deze eerst verkoopt om dubbele kosten te voorkomen.

Daarnaast heb je alvast een leuk bedrag vrij om bij jouw nieuwe auto te leggen. Maak via de online kenteken check op wijkopenautos.nl snel een afspraak voor een kosteloze en vrijblijvende taxatie. Jouw oude wagen heb je al binnen 24 uur verkocht en wij regelen de administratieve afhandeling.

Doe simpel en snel de online waardebepaling en ontvang een gegarandeerde prijs voor je voertuig. Voor deze prijs kun je direct verkopen. Maak dan gemakkelijk een inleverafspraak bij een vestiging in de buurt.

Hoe onze klanten onze service beoordelen