Auto kopen België

Als je op zoek bent naar een betaalbare auto en hiervoor wil je best wat meer moeite doen dan is een auto kopen in België misschien iets voor jou.

Gratis online taxatie van je auto
Kenteken
Vul je kenteken in

Ik weet mijn kenteken niet

Veel Nederlanders gingen je voor, nu is het ook tijd voor jou om over de grens je auto aan te schaffen. De moeite en tijd die je erin stopt zie je aan het eind terug in een mooie kosten besparing.

Nieuwe auto kopen in België of een tweedehands auto kopen in België, waar het mee begint is de verkoop van jouw oude wagen. Voor de verkoop van je oude wagen ben je bij wijkopenautos.nl aan het goede adres.

Gratis een gegarandeerde prijs online

Altijd een vestiging
dichtbij

Verkoop al binnen
24 uur

1. Waarom je auto kopen in België?

Auto kopen in België

De meeste mensen blijven binnen de grenzen van Nederland als het om een nieuwe auto kopen gaat. Maar er zijn ook een hoop mensen die de grens over gaan en een auto kopen in België. De prijzen voor auto’s zijn bij onze zuiderburen vaak net een stuk lager en koop je een tweedehands wagen? Dan betaal je alleen rest-bpm.

Tweedehands auto kopen in België is goedkoper

Een auto kopen in België kan een goed idee zijn, als je je goed inleest. Over het algemeen zijn de auto’s in dit land een stuk goedkoper. Het verschil tussen de autoprijzen wordt goed merkbaar als je kijkt naar de auto’s uit luxere klasse. Bij de kleinere stadswagens is het verschil niet heel groot maar wel duidelijk daar; zo verschillen de prijzen van stadsauto’s rond de €2.000,- tot wel 8.000,- en voor luxe auto’s kan het wel €15.000,- verschillen. Maar dan moet je goed zoeken en een goede kennis hebben van de Belgische markt. Weet wat je koopt en weet wanneer iets te goed is om waar te zijn. Want in België zijn niet alle auto’s goedkoper. Prijzen voor een auto kopen in Belgie zijn niet zo laag als de prijzen voor een auto kopen in Duitsland.

Ook de bpm die in Nederland moet worden betaald speelt mee in de hoge prijzen die wij betalen voor auto’s. Bijna alle nieuwe auto’s worden in Nederland belast met bpm (Belasting van Personenauto’s en Motorrijtuigen). De reden van deze bpm is omdat Nederland de milieubelastende auto’s wil weren. De hoogte van het bpm bedrag hangt af van de CO2-uitstoot. De heffing wordt berekend over de nieuwwaarde van de auto en de uitstoot. Dat betekent dat je met een lage uitstoot minder hoeft te betalen en elektrische auto’s betalen soms helemaal niets! Wel betalen de inwoners van België BIV (belasting op inverkeerstelling. Alleen deze BIV straft de Belgen een stuk minder af dan dat onze bpm doet.

Nieuwe of tweedehands auto kopen in België en importeren naar Nederland? Dan betaal je alleen de rest-bpm!

Hoeveel bpm jij moet betalen voor jouw geïmporteerde auto uit België kun je online op veel sites berekenen. Op de website van de belastingdienst kun je handmatig berekenen wat jij kwijt bent voor jouw import auto.

Een luxer uitgeruste tweedehands auto kopen in België

Auto’s worden bij onze zuiderburen voor minder geld verkocht en vaak beter uitgerust. Voor minder geld heb jij in België een auto met alle luxe extra’s waar je je hier misschien wel scheel voor betaald.

Meer luxe, lagere prijs (bij goed onderzoek) en niet te vergeten: een groter aanbod. België mag dan wel kleiner zijn dan Nederland, het aanbod is wel beter. De markt in België en Vlaanderen is kleiner maar bijvoorbeeld Vlaanderen bezit 80 procent benzineauto. En dat zie je ook op de tweedehands automarkt. Wij Nederlanders willen ook geen tweedehands diesel meer kopen want we worden genadeloos afgestraft als we deze auto importeren. In Vlaanderen is het aanbod dus reuze interessant voor ons Nederlanders.

2. Waar begin je met je auto kopen in België?

Jij besluit: je gaat een auto kopen in België als Nederlander. Waar begin je dan? Een goede start is om je goed in te lezen. Een auto kopen over de grens is een hoop werk extra en het is niet iets dat je vaak doet. Wees dus altijd op je hoede. Klinkt een aanbod te mooi om waar te zijn? Niet doen. Heb je een raar gevoel bij de verkoper? Dan ook niet doen. Een voordeel van een auto kopen bij onze zuiderburen is dat zij vaak dezelfde taal spreken. Dit maakt de verkoop rond krijgen een stuk gemakkelijker.

België en Nederland delen de kilometerstanden uit. Een auto kopen in België is dus minder riskant.

Gratis online taxatie

Auto in België kopen begint online

Als Nederlander weet je natuurlijk wel waar je terecht moet als je een tweedehands auto wil kopen in Nederland. Er zijn verschillende sites waar tweedehands auto's worden aangeboden in ons eigen land maar deze zijn ook te vinden in het buitenland. Een auto kopen in België begint met het zoeken naar een geschikte website. Gelukkig spreken ze in België dezelde taal en zal het geen probleem zijn om online een goede site te vinden.

Wat moet je niet vergeten bij een tweedehands auto kopen in België

Het kost wat tijd en moeite. Maar als je eenmaal onderzoek hebt gedaan en weet welke auto je wilt en waar je deze kunt krijgen, dan is het tijd om aan de slag te gaan en kan jij een auto kopen in België. Om te zorgen dat je niet helemaal voor niets naar België rijdt is het handig zoveel mogelijk zekerheid te hebben over de auto die je op het oog hebt. Vraag daarom altijd om de volgende papieren na het eerste contact:

  • Belgische kentekenbewijs Deel 2 en Deel 2 (CIM)
  • Onderhoudsboekje
  • Belgische keuringsbewijs

Met deze papieren kun je zekerder zijn dat het om een betrouwbare auto gaat. Geeft de verkoper aan dat hij deze papieren niet heeft dan is het niet verstandig om door te gaan tot koop. Grote kans dat je een auto koopt waarmee gesjoemeld is. Daarnaast zijn alle papieren ook belangrijk om te hebben voor het aanmelden van de auto in Nederland.

Voelt alles goed en kloppen de papieren? Dan kun je op weg om je tweedehands auto in België te kopen. Wees zeker dat je in Nederland niet voor verrassingen komt te staan en zorg dat je alle documenten hebt. Niemand wil te horen krijgen dat je wat mist en je geen Nederlands kenteken kan krijgen. De volgende papieren zijn noodzakelijk voor inschrijving:

  • Aankoopfactuur
  • Gelijkvormigheidsattest
  • Keuringsbewijs
  • De Car-Pass
  • Aanvraag tot inschrijving-formulier

Alle autopapieren én een goed gevoel? Dan kun jij je auto kopen in België, hopelijk zonder problemen.

Via het chassisnummer van de auto kun je de gegevens controleren van de geschiedenis van de auto. Op de website van de RDW kun je dit doen.

3. Auto vervoeren naar Nederland

Gefeliciteerd! Je auto kopen in België is geslaagd. Minder geld uitgegeven voor een ontzettend gave bak. Als we onze zuiderburen kennen is het vast een luxe uitgeruste auto.

Jouw auto terug naar Nederland krijgen kun je doen door transport te regelen of zelf een oplegger te huren. Maar voor een particulier is zelf in de auto stappen en terugrijden een stuk goedkoper vaak. Gelukkig is België dichtbij en is het geen straf om in jouw nieuwe auto te mogen rijden.

Er moeten nog een aantal dingen gebeuren in Nederland voordat jij jouw auto echt in gebruik kunt nemen. Eenmaal in Nederland is het belangrijk dat je naar een RDW keuringsstation gaat. Bij de RDW laat je jouw auto keuren. Dit neemt een paar dagen in beslag en daarna kan je hem ophalen. Je betaald €110,- voor de tenaamstelling en het RDW leges. Voor het kenteken betaal je ongeveer €40,-.

Vergeet niks bij de RDW

Een auto kopen in België komt zonder kenteken. In Nederland mag je de weg niet op zonder kenteken op de auto. Dit levert een fikse boete op. Je kan een eendagskenteken aanvragen bij de RDW. Deze zijn gratis en kunnen online geregeld worden.

Je wilt niet onverzekerd de weg op. Je riskeert wederom een boete en je moet er niet aan denken een ongeluk te maken en niet verzekerd te zijn. Je kan een ‘eendagskenteken’ laten verzekeren. Zoek dit online goed uit, er zijn verzekeraars die dit doen en de kosten zijn vaak rond de €50,-.

Nog een dingetje: zonder APK rondrijden betekent onverzekerd rondrijden. Een gekeurde auto scheelt jou een hoop werk. Ook geeft een auto met geldige keuring meer zekerheid over de staat van de auto.

Belasting aangifte regelen

Nadat het voertuig is aangemeld is het belangrijk dat je de rest-bpm betaald. Als je een auto in Nederland koopt dan regelt de importeur de bpm-aangifte. Het bedrag zit al verrekend in de prijs en zelf hoef je dus niks meer te betalen. Nadat je jouw auto hebt gekeurd bij de RDW krijg je een document: Formulier t.b.v. bpm-aangifte. Meer informatie over dit document kun je lezen op de website van de belastingdienst.

Auto kopen in België, verzekeren in Nederland

Je hebt alle administratieve handelingen en keuringen doorstaan, langs de RDW geweest, rest-bpm geregeld en het kenteken is eindelijk binnen. Dan is er nog één stap voordat jij in je nieuwe bak kan stappen. Als laatst is het belangrijk dat je jouw auto goed verzekerd. Kies een verzekering die bij jouw auto past en hou rekening met de nieuwprijs van de auto. Voor de verzekering in Nederland neem je de nieuwprijs die geldig is in Nederland anders kan het zo zijn dat je na ongeluk niet het volledige bedrag vergoed krijgt.

4. Eerst verkopen dan kopen

Het klinkt natuurlijk als een mooie manier om wat geld te besparen maar dat werkt alleen als jij je goed inleest en zorgt dat je nergens in trapt. Als je dat hebt gedaan dan is het tijd om te doen waar vele Nederlanders jou voor gingen: een tweedehands auto in België kopen. Maar niet te snel, zorg dat je dubbele kosten voorkomt en verkoop eerst jouw oude auto. Je hebt jouw auto bij wijkopenautos.nl al binnen 24 uur verkocht. Dat betekent dat je snel een leuk bedrag op je rekening hebt dat je kan gebruiken voor jouw nieuwe auto. Maak snel via onze online kenteken check een afspraak bij wijkopenautos.nl voor een gratis en vrijblijvende taxatie. En we begrijpen dat jij niet zit te wachten op nog meer administratie. Daarom doet wijkopenautos.nl de afmelding en vrijwaring voor u. Het bewijs sturen we naar u op.

Hoe onze klanten onze service beoordelen