Hybride auto verkopen - ideaal bij wijkopenautos.nl

Hybride verliest populariteit. Dat kun je zien aan auto’s die nieuw op de markt komen, maar ook aan de verkochte occasions.

De markt is aan het veranderen. Het is de overstap naar volledig elektrisch en het wegvallen van het fiscale voordeel dat zoveel hybride occasions tweedehands worden aangeboden.

Wat er verandert met de waarde van jouw auto bereken je in onze taxatietool. Voor een precieze taxatie kom je langs in een van de vestigingen. Binnen een half uur heb jij de waarde en als je wil kan je jouw hybride ook gelijk verkopen aan wijkopenautos.nl.

Gratis online taxatie van je auto
Kenteken
Vul je kenteken in

Ik weet mijn kenteken niet

Gratis online taxatie van jouw auto

Ontvang de definitieve verkoopprijs rechtstreeks vanuit huis

Verkoop alleen als jij
dat wilt en het geld wordt direct overgemaakt op je rekening

1. De hybride auto was ooit fiscaal voordelig

Hybride auto verkopen

In Nederland gaat het goed met de autoverkoop van volledig elektrische auto’s. De verkoop is verdubbeld tot bijna 10.000. Daarentegen is de verkoop van half elektrische hybrides zwaar gekelderd.

Uit cijfers van de Europese auto-brancheorganisatie ACEA blijkt dat de verkoop in 2017 met 93% is gedaald in vergelijking met het jaar daarvoor. Er zijn in 2017 maar 1.158 hybride auto’s verkocht en het jaar daarvoor lag het aantal nog op 19 duizend.

Deze ontzettend grote daling heeft alles te maken met het wegvallen van de eerder ingevoerde fiscale voordelen voor hybrides. Per 1 januari 2017 is er geen fiscaal voordeel meer bij de aanschaf van deze auto en dat betekent dat er nu gewoon 22% bijtelling moet worden betaald.

De hybride auto is minder schoon dan gedacht

Een van de belangrijkste redenen om dit fiscale voordeel op een hybride auto te schrappen, komt omdat hij niet zo milieuvriendelijk is als dat er gedacht werd. Hybride auto’s kunnen volledig elektrisch rijden. Dat klinkt natuurlijk super zuinig. Maar dit kan alleen als de auto wordt opgeladen. Helaas gebeurd dat in de praktijk een stuk minder vaak dan gedacht en daardoor werden de plug-in hybrides een soort gesubsidieerde auto op benzine.

Daarnaast is de hybride ook een stuk duurder in aanschaf in vergelijking met soortgelijke benzine of diesel auto’s. Dus met het wegvallen van het fiscale voordeel is het een stuk minder aantrekkelijk om toch voor een hybride te kiezen.

Deze hybrides blijven fiscaal interessant
Het fiscale voordeel dat men kreeg bij de aanschaf van een hybride is natuurlijk afgeschaft. Maar er zijn nog plug-in hybrides die wél fiscaal interessant blijven als ze na 31 december 2017 gekocht zijn. Vanaf 2020 verliezen de plug-in hybrides hun fiscale voordeel als zij geen batterij hebben van minstens 0,5 kWh per 100 kg. Tenzij de hybride een CO2-uitstoot heeft van niet meer dan 50 g/km.

De stap is er, een semi-elektrische auto. De tussenstap naar een totaal elektrisch auto tijdperk. Wil jij graag elektrisch rijden, maar vind je de kosten van een totaal elektrische auto te hoog? Dan kun je ook kijken voor een hybride. Let dan goed op de batterijcapaciteit en de uitstoot voor het meeste voordeel.

Gratis online taxatie

2. Verschillende types hybride

Als we het over hybride auto’s hebben dan hebben we het over een auto die zowel over een elektrische motor beschikt als over een normale verbrandingsmotor. De hybrides zijn in twee categorieën op te delen, namelijk een hybride elektrische auto (HEV- Hybrid Electric Vehicle) en de plug-in hybride elektrische auto (PHEV - Plug-in Hybrid Electric Vehicle.

De HEV bezit een kleine accu die automatisch wordt opgeladen door de motor en de energie die vrijkomt bij het remmen. Ook de HEV is op te delen in verschillende types:

  • Micro hybride - Eigenlijk werkt dit soort hybride een stuk anders en is het gewoon een auto die alleen op benzine of diesel rijdt maar hij bezit over een start/stop-systeem. Als de auto tot stilstand komt, voor een stoplicht bijvoorbeeld, dan wordt de motor automatisch uitgeschakeld. Zodra het gaspedaal weer wordt ingetrapt begint de motor weer te lopen. De auto wordt dan gestart met de startmotor die werkt op de accu, en deze krijgt dan weer extra energie uit de kracht van het remmen. Dit alles levert slechts een kleine vermindering van CO2-uitstoot en brandstofverbruik.
  • Mild hybrids - De Mild hybrid heeft eenzelfde start-stopsysteem en als extra een elektromotor die de brandstofmotor ondersteunt bij het optrekken. Ook kan deze de aandrijving overnemen tijdens het rijden mits er niet veel vermogen gevraagd wordt.
  • Full hybrids - Deze kan zowel volledig elektrisch als volledig op de verbrandingsmotor rijden maar ook door een combinatie van deze twee. Hier hoef je zelf niks voor te doen, de auto heeft een intelligent software systeem wat zelf bepaald welke krachtbron het best is in welke situatie.

De PHEV of Plug-in hybride maakt gebruik van een plug-in systeem, dat wil zeggen dat deze gebruik maakt van oplaadbare batterijen of een andere energieopslag. Deze vormen van energieopslag zijn, in tegenstelling tot de HEV, volledig op te laden door de auto aan een externe bron aan te sluiten. Dit kan zelfs aan een traditioneel stopcontact! Ook heeft de PHEV doorgaans een grotere actieradius en accu dan de HEV.

3. Hoe een hybride auto verkopen?

Heb jij een hybride die de juiste batterij capaciteit heeft en de uitstoot is niet meer dan 50 g/km? Dan heb je om te beginnen al geluk. Jouw auto verkopen moet een stuk makkelijker zijn omdat jouw auto na 2020 ook nog fiscaal voordeel heeft.

Wel is het zo dat de tweedehandsverkoop van Plug-in hybrides het meest stijgt van alle brandstoftypen. In 2016 was er een stijging van maar liefst 207%. Maar dat betekent niet dat jouw hybride occasion moeilijk te verkopen is. Met de toenemende vraag vanuit de bevolking naar elektrische of hybride auto’s zal je waarschijnlijk nog een leuke prijs voor jouw occasion hybride krijgen. Ook zijn hybrides tegenwoordig erg populair als export auto dat komt omdat er in sommige landen een subsidie wordt gegeven voor dit type wagen.

De techniek voor elektrische wagens gaat wel ontzettend snel, dit is voor veel mensen een reden om nog even te wachten met de aankoop van een nieuwe auto of elektrische occasion. Het voordeel van een hybride auto verkopen tussen alle elektrische wagens? Doordat je ook op benzine of diesel kan rijden heeft een hybride geen last van de vaak korte actieradius waar een volledig elektrische auto wel last van kan hebben. En in het buitenland is het energienetwerk nog niet zo goed ontwikkeld als in Nederland. Met een hybride weet je tenminste zeker dat je niet stil komt te staan!

Waar jouw hybride auto verkopen?

Is jouw hybride na 2020 niet fiscaal interessant meer? Heeft hij niet de juiste batterij capaciteit of een te hoge uitstoot. Dat is natuurlijk heel vervelend. U gaat meer betalen en op de occasionmarkt zult u er minder voor kunnen krijgen. Dat maakt voor wijkopenautos.nl niet uit. Bij ons heb je hem even snel verkocht als elke andere hybride. Binnen 24 uur!
Kom snel naar onze vestiging en binnen een half uur doen onze experts een uitgebreide taxatie. De waarde van jouw hybride is tevens het bod dat wij doen. Niet adverteren, geen papierwerk en een eerlijke prijs. Zo gemakkelijk is jouw hybride auto verkopen bij wijkopenautos.nl.

Hoe onze klanten onze service beoordelen

Goed geholpen, aardig personeel, koffie staat klaar en je geld staat snel op je rekening. Geen moeilijk gedoe mijn ervaring is erg posief!
Vanessa S. | Amsterdam | Volkswagen Polo, 2000 17.03.2018
prima geholpen, transparante uitleg van de waarde en de betaling volgens afspraak keurig op de rekening
ELLEN v. | Eindhoven | Citroen C4 Grand Picasso, 2008 09.11.2017
Prettige en snelle afhandeling. Doen wat ze wat beloven en een goede prijs voor onze auto gekregen!
Esther v. | Arnhem | Kia Carens, 2006 13.07.2017