Auto exporteren of verkopen aan wijkopenautos.nl?

Geëxporteerde auto’s zijn in het buitenland goedkoper. Bovendien kun je de rest BPM terugvragen. Auto export lijkt daarom de goedkoopste oplossing. Is dat zo?

In de praktijk blijkt dat er flink wordt onderhandeld over de prijs en er veel papierwerk voor nodig is. Je auto exporteren levert dus al snel veel gedoe op. Heb je daar wel zin in?

Zit jij niet te wachten op al het papierwerk, het vele onderhandelen en alles wat er verder bij komt kijken om je auto te exporteren? Verkoop je auto dan aan wijkopenautos.nl. Bij ons krijg je een vast en vrijblijvend bod op je auto. Bovendien regelen wij al het papierwerk voor je.

Online
evaluatie
Verkoopafspraak
maken
Gratis online taxatie van je auto
Kenteken
Vul je kenteken in

Ik weet mijn kenteken niet

Online taxatie van jouw auto

Vrijblijvende taxatie door een expert

Verkoop alleen als jij dat wilt

1. Je auto exporteren bij een RDW erkend exportbedrijf

Auto exporteren

Overal op internet vind je tegenwoordig advertenties of websites die jouw auto maar al te graag zo snel mogelijk willen kopen. Het liefst vandaag nog. Allemaal voor de export! Auto export naar Oost Europa is de laatste jaren erg populair geworden onder autohandelaren. Vanwege de lagere kwaliteitsstandaard voor tweedehands auto's, het goedkopere onderhoud én omdat export autohandelaren hier in Nederland BPM kunnen terugvragen voor auto's die na 1 januari 2006 zijn gebouwd. Voor een bulkprijs worden er 10 of 20 auto's tegelijk gekocht, om ze in het land van bestemming van onderhoud te voorzien en aan particulieren weer te verkopen.

Waarom je auto exporteren?

Met name Nederlandse auto's zijn populair, omdat Nederlandse chauffeurs erom bekend staan zuinig met hun bolide om te gaan. Nederlandse auto's houden hun waarde beter dan in andere landen, en als een auto in Nederland schade of een ongeluk heeft gehad, wordt deze al gauw 'economisch total loss' verklaard, terwijl dezelfde auto eenvoudig in een Oost Europees land kan worden opgeknapt.

Auto export bedrijven

Wat voor type auto je ook hebt, wijkopenautos.nl koopt hem altijd. Na een zorgvuldige en nauwkeurige taxatie door RDW erkende taxateurs stellen wij de prijs van jouw auto precies vast, gebaseerd op marktconforme prijzen. We hebben al meer dan 1.000.000 auto's in totaal gekocht in Europa, met iedere auto die we kopen worden we zorgvuldiger en nauwkeuriger. Zie hieronder of jouw auto voor export wordt gevraagd, of dat je hem liever in Nederland wilt verkopen.

Verkopen aan wijkopenautos.nl

 • Voertuig met WOK melding: gemakkelijk
 • Auto met grijs kenteken: gemakkelijk
 • Ex Leasewagens: gemakkelijk
 • Elektrische auto's: gemakkelijk
 • Taxi's: gemakkelijk
 • Auto ouder dan 12 jaar: gemakkelijk
 • Mercedes Benz/BMW Oldtimers: gemakkelijk

Verkoopbaarheid in Nederland

 • Voertuig met WOK melding: minder gemakkelijk
 • Auto met grijs kenteken: minder gemakkelijk
 • Ex Leasewagens: gemakkelijk
 • Elektrische auto's: gemakkelijk
 • Taxi's: gemakkelijk
 • Auto ouder dan 12 jaar: minder gemakkelijk
 • Mercedes Benz/BMW Oldtimers: minder gemakkelijk

Auto export gevraagd

 • Voertuig met WOK melding: gemakkelijk
 • Auto met grijs kenteken: gemakkelijk
 • Ex Leasewagens: minder gemakkelijk
 • Elektrische auto's: minder gemakkelijk
 • Taxi's: minder gemakkelijk
 • Auto ouder dan 12 jaar: gemakkelijk
 • Mercedes Benz/BMW Oldtimers: minder gemakkelijk

Een auto exporteren werd lange tijd gezien als een moeilijk bureaucratisch proces. Waarom zou je immers een auto verkopen in het buitenland als je hem in Nederland gewoon kwijt kunt. Vanaf 2006 is het namelijk mogelijk om de BPM terug te vragen bij auto export. De BPM is één van de redenen waarom Nederlandse auto's gemiddeld duurder zijn. Wanneer je een auto uitvoert bij de RDW, krijg je de 'rest BPM' dan ook terug van de belastingdienst. Iedere maand wordt dit bedrag minder, en na 5 jaar is het ook geen vetpot meer, maar het komt wel extra bovenop de auto die geëxporteerd wordt.

Gratis online taxatie

Wat is mijn export auto waard?

In Nederland zijn we wellicht een beetje verwend geworden als het op auto's aankomt. Een auto met hier en daar een paar beschadigingen verliezen veel meer in waarde dan in het buitenland. Je zou daarom bijna kunnen zeggen dat de waarde van een auto nog meer fragiel is dan de auto zelf. Factoren die de auto waarde in Nederland sterk beïnvloeden zijn niet van toepassing op export auto's.

Export auto opkopers bulk

Auto opkopers voor export kijken niet nauwkeurig naar jouw auto. Voor velen maakt het niet uit wat voor auto ze kunnen exporteren, aangezien ze in veelvoud worden geëxporteerd. Voor een bepaald bedrag worden auto's per 10 of 20 tegelijkertijd gekocht. Voor zowel koper en verkoper een lucratieve deal. Bij dit soort export auto praktijken worden dan ook vaak de (soms) letterlijk "gebruikte auto's" verkocht. Auto's die in Nederland moeilijk verkocht worden, omdat er al teveel mee is gebeurd. Terwijl in het buitenland kan er daarentegen eenvoudig en goedkoop aan worden gesleuteld. En het feit dat de auto in een ander land nog geen historie heeft, maakt het ook makkelijker voor voertuig exporteurs om te sjoemelen met bijvoorbeeld de kilometerstand of het onderhoudsboekje.

Type auto exporteren

Wat voor type auto's worden er zoal geëxporteerd? In de praktijk kunnen dit allerlei export auto's zijn. Bedrijfsauto's bijvoorbeeld die in Nederland door verschillende chauffeurs intensief zijn gebruikt, kunnen in Nederland niet of voor een veel te lage prijs verkocht worden. Hetzelfde geld voor auto's waar al het één en ander mee gebeurd is, denk aan voertuigen betrokken bij een ongeval, occasions van meer dan 10 jaar oud, grote auto's met een relatief kleine motor. Auto's waar in de export meer mee te verdienen valt, doordat ze hun geschiedenis in het buitenland verliezen.

WOK Status RDW

Probeer in Nederland een auto te verkopen die een RDW WOK status heeft gehad. Een voertuig krijgt van de RDW een WOK status (Wacht op Keuring) zodra deze betrokken is geweest bij een ongeval. Verzekeringsmaatschappijen of de politie geven deze status, waarna de auto niet meer de weg op mag voordat hij door een RDW erkende monteur is goedgekeurd. Dan verdwijnt de RDW WOK status, maar blijft de WOK melding in het systeem. Het gevolg hiervan is dat het bij de verkoop nooit zeker is wat er precies met de auto is gebeurd. De waarde van de auto verdwijnt daarmee als sneeuw voor de zon. Auto's met een WOK melding zijn daarom niet rijp voor de sloop, maar rijp voor de auto export.

2. Auto exporteren bij de RDW

Export auto voor verkoop aan het buitenland kan particulier, maar hou rekening met een hoop regelwerk, administratie of onvoorziene kosten bij de verhuizing. Export auto uitbesteden is een optie, maar niet per sé voordeliger. Daarom helpen we graag met particuliere export auto buitenland naar België, Duitsland en Frankrijk.

De particuliere export auto markt

Het belangrijkste zijn de buitenlandse kopers. Die vind je via particuliere auto verkoop sites voor het buitenland. Richt je je op de buitenlandse markt? Zoek dan op fora naar liefhebbers voor specifieke merken, zoals Volkswagen fanclubs of Toyota fanclubs. Heb je een koper gevonden, ontmoet en tot een akkoord gekomen moet de export auto nog aan voorwaarden voldoen. De auto mag maximaal 14 dagen na uitvoer nog in Nederland rondrijden op witte kenteken platen, met geldige APK en export auto voertuig verzekering. Bovendien vraagt de RDW kosten voor het uitschrijven, eenmalig €9,54.

Kentekencard voor de export

In 2014 is de RDW overgestapt naar het kentekenbewijs op creditcardformaat, de kentekencard. Sindsdien geeft de RDW geen papieren kentekenbewijzen meer uit. Een chip in de kaart bevat gegevens van de auto én kentekenhouder. Deze vervangt RDW Kentekenbewijzen deel I en deel II. Auto's die na 1 januari 2014 worden overgeschreven krijgen vanaf dan een kentekencard.

Op een rijtje. Wat moet ik doen?

 • Ga naar RDW erkend export auto bedrijf
 • Betaal 'Dienst Export' kosten á €9,54
 • Lever kentekenplaten in

Ontvang van de RDW het volgende:

 • Vrijwaringsbewijs. Gebruik dit om de verzekering te annuleren.
 • Tenaamstellingsbewijs
 • of Kentekencard met afgeknipt hoekje zodat deze ongeldig, maar wel bruikbaar export auto's is
 • Kentekenbewijs deel II voor uitvoer

Adminstratieve deel voor Nederland is klaar. Met kentekenbewijs deel 2 mag je 14 dagen in Nederland rijden op witte uitvoer kentekenplaten of buitenland kenteken.

Auto exporteren BPM terugvragen

Sinds 2006 kan men in Nederland BPM terugvragen bij de export auto. BPM terugvragen kan alleen bij auto's die na oktober 2006 zijn gebouwd. Hoeveel BPM je terugkrijgt wordt berekend op basis van de auto leeftijd. Het BPM restbedrag wordt geleidelijk minder. Een rekenvoorbeeld hieronder:

Rekenvoorbeeld
We hebben een BMW 520i, op kenteken gezet in mei 2013. De bruto BPM op de auto bedraagt €5040,-. Op het moment van schrijven is de restwaarde van de BPM €2466,-. Dat betekent dat je 3 jaar na aanschaf van de auto nog steeds ongeveer 50% van de betaalde BPM terug kan vragen!

3. Auto export naar Duitsland

auto verkopen export Duitsland

Opnieuw geldt hier hetzelfde proces met de uitvoer bij de RDW. In Duitsland gelden echter weer andere procedures voor de auto export. Daarom leggen we alles stap voor stap uit. Nadat de auto in Nederland als geëxporteerd staat geregistreerd kun je met de witte kenteken platen naar je bestemming rijden.

De export auto laten keuren

De makkelijkste manier om je auto te exporteren naar Duitsland is om met de witte kenteken platen naar je plaats van bestemming te rijden. Allereerst moet de auto gekeurd worden bij een TÜV of DEKRA erkend bedrijf. Als je de COC verklaring van de fabrikant al hebt, scheelt dit een hele hoop aan kosten, aangezien de auto dan geen volledige keuring (Vollabnahme) moet ondergaan. In plaats daarvan heb je genoeg aan een 'Hauptuntersuchung en de 'Abgasuntersuchung', de keuring vergelijkbaar met de APK die iedere twee jaar plaats moet vinden. Daarnaast wordt de COC verklaring ook gebruikt voor het bepalen van de wegenbelasting (Kraftfahrzeugsteuer), deze wordt in Duitsland namelijk gebaseerd op de uitstoot van de auto.

De export auto laten verzekeren

Onverzekerd rondrijden is niet alleen strafbaar, het kan ook nog eens zware financiële gevolgen hebben. Zorg er daarom voor dat de auto altijd verzekerd is, het beste is nog om een overlap te hebben tussen de verzekering. Zo kun je bijvoorbeeld bij het exporteren een speciale uitvoer verzekering afsluiten die ongeveer twee weken geldig is. In die tijd kun je rustig je auto in Duitsland verzekeren, keuren en aanmelden. Belangrijk om niet te vergeten bij deze verzekering zijn de witte uitvoer kentekenplaten. De verzekering is namelijk niet geldig zonder deze platen. Ook moet de verzekering op naam van de bestuurder staan, maar dat is vanzelfsprekend.

Op een rijtje. Wat moet ik doen?

Nadat de auto gekeurd is ga je naar de Zulassungsstelle (ook wel Straßenverkehrsamt) voor de aanmelding van de auto. Je hebt hierbij de volgende documenten nodig:

 • CoC verklaring
 • Rekening/koopovereenkomst
 • Meldebescheinigung (bewijs van inschrijving in de Duitse gemeente)
 • TÜV rapport met keuringsbewijzen
 • Verzekeringsnummer
 • Rijbewijs
 • Paspoort

Zodra dit gebeurd is krijg je je kentekenplaat uitgereikt. Soms krijg je er maar één en moet je de andere zelf bij laten maken. Ook krijg je de keuringssticker voor je kentekenplaat van de TÜV. Deze wordt op de achterkant geplakt zodat je kunt laten zien dat de auto gekeurd is bij de TÜV.

Let op:
Heeft de auto nog een geldige RDW APK voor minimaal een half jaar? In dat geval hoeft de auto niet volledig opnieuw gekeurd worden in Duitsland, behalve voor afwijkende controlepunten

wijkopenautos.nl óf een auto exporteur?

In tegenstelling tot auto exporteurs die niet de échte waarde van jouw export auto zien doet wijkopenautos.nl dat wel. Iedere wagen die wij kopen wordt uitvoerig getaxeerd en professioneel op waarde geschat door RDW erkende taxateurs. Op basis van de taxatie maken we een bod op de auto, waarvoor je de auto direct kunt verkopen. We hebben een immens netwerk van RDW erkende autohandelaren die de auto graag van je overnemen. Jij verkoopt je auto, wij doen de rest.

Hoe onze klanten onze service beoordelen

Een mooi redelijk bod gekregen, snelle afhandeling en 't geld binnen de genoemde termijn op je rekening.
Casper O. | Almere | Ford C-Max, 2006 21.12.2017
Een top service en een top prijs voor de auto.
I.A.M. W. | Almere | Subaru Legacy, 2006 22.08.2017