APK - Alles wat je moet weten

De APK is de jaarlijkse keuring die een auto ondergaat. Je wilt de APK zonder problemen doorkomen, zodat je deel kunt nemen aan het Nederlandse verkeer.

Gratis online taxatie van je auto
Kenteken
Vul je kenteken in

Ik weet mijn kenteken niet

Door de keuring op de juiste manier voor te bereiden vergroot je de kans om de APK zonder hoge kosten en problemen door te komen. Wanneer je weet op welke onderdelen er wordt gecontroleerd en wat je zelf allemaal kunt doen houd je kosten zo laag mogelijk.

wijkopenautos.nl geeft een overzicht met informatie en tips over alles wat met de algemene keuring te maken heeft. Wij geven informatie over de betekenis, de voorbereiding, de controlepunten en meer.

Gratis een gegarandeerde prijs online

Altijd een vestiging
dichtbij

Verkoop al binnen
24 uur

1. Wat is de APK en waarom vindt deze plaats

De APK

Het is handig om te weten op welke punten er wordt gecontroleerd. Dit kan een hoop kosten besparen. Het is goedkoper om een lamp zelf te vervangen dan dit over te laten aan de garage. Onderstaand sommen we de onderdelen op waar een garage naar kijkt.

 • Functioneren van de remmen
 • De banden: bandenspanning, profieldiepte en scheurtjes of uitdroging
 • De wielophanging: dit is de constructie waarmee de wielen aan het voertuig zitten
 • Verlichting (inclusief richtingaanwijzers)
 • Schokdempers
 • Ruiten: Niet alle ruitschade wordt geaccepteerd tijdens de APK
 • De vloeistoffen: ruiten- en koelvloeistof en het oliepeil
 • De uitstoot van uitlaatgassen en de uitlaat zelf
 • De autogordels moeten werken en zonder schade zijn
 • Het stuur: Het is belangrijk dat er geen speling zit in het stuur
 • Registratie: De papieren van de auto moeten kloppen
 • Vergrendeling: Het is van belang dat alle sloten, scharnieren en deuren goed werken.

Naast dat er wordt gecontroleerd op de bovenstaande punten wordt er ook een registratie gedaan van bepaalde gegevens. Deze worden gecommuniceerd aan de RDW. Het gaat om de kilometerstand, het identificatienummer, gebruikte brandstof en het voertuigbewijs.

2. Wat kan ik zelf voorbereiden voor de APK?

Om kosten te besparen is het verstandig om zoveel mogelijk zelf voor te bereiden. In vrijwel alle gevallen is het duurder om dit aan de garage over te laten. Bovendien kies je zelf welke onderdelen je koopt wanneer je diverse zaken zelf regelt.

 • Controleer alle verlichting samen met iemand. Vergeet de remlichten en knipperlichten niet.
 • Controleer of de bandenspanning in orde is. Bij een benzinepomp pomp je de banden op voor een prikje. Zelf nieuwe banden uitzoeken is ook voordeliger dan dit aan de garage overlaten. Bovendien kies je dan zelf voor de banden. De profieldiepte van de banden moet wettelijk 1,6 mm diep zijn over het gehele loopvlak.
 • Controleer het oliepeil en alle andere vloeistoffen. Vul deze aan indien nodig.
 • Maak de auto van binnen en buiten goed schoon. Dit komt professioneler over bij de garage.
 • Controleer of de spiegels in orde zijn. Vervang de spiegels bij breuken of erge krassen.
Gratis online taxatie

3. APK niet doorgekomen?

Bij grote en teveel defecten aan je auto kan het zijn dat hij de APK niet door komt. Wat doe je dan? Je kan kiezen om de reparatiekosten te accepteren. Maar dit is alleen handig als deze kosten niet hoger zijn dan de waarde van jouw auto. Bij veel kosten en een goedkope oude auto kan het zijn dat het niet logisch is om deze te betalen. Het is dan veel makkelijker om jouw auto te verkopen. Maar wie geeft er nu nog iets voor een auto die niet door de APK heen is én reparatiekosten nodig heeft? Bijna niemand. Behalve wijkopenautos.nl. Wij kopen gelukkig elke auto. Maar eerst moet jij er natuurlijk achter komen of het het niet waard is om jouw auto te laten repareren.

Verstandig is om de dagwaarde van jouw auto te achterhalen. Dit kan ook bij wijkopenautos.nl. Vul online uw gegevens in in onze kenteken check en ontvang een indicatie van de dagwaarde, dit is een schatting. Want bij deze indicatie is geen rekening gehouden met jouw schade en defecten. Maak een afspraak en kom langs in een van onze vestigingen bij jou in de buurt voor een professionele taxatie door een van onze RDW erkende taxateurs. Na een half uur weet je wat jouw auto waard is en weet je of het zin heeft om de reparatiekosten te betalen.
Kom je erachter dat de reparatiekosten hoger zijn dan de dagwaarde van jouw auto? Dan ben je op het juiste adres, Je kan, als je dat wilt, jouw auto direct achter laten voor de taxatiewaarde. Zo ben jij er meteen van af!

Gratis online taxatie