Auto repareren of verkopen

Reparatiekosten kunnen zo hoog zijn dat reparatie niet aan te raden is. Soms is het beter om je auto te verkopen dan te laten repareren.

Gratis online taxatie van je auto
Kenteken
Vul je kenteken in

Ik weet mijn kenteken niet

Er rijden zo’n 8.373.244 auto’s rond in Nederland en een ongeluk zit in een klein hoekje. Ook is het niet raar als er iets defect gaat. Repareren is niet altijd verplicht maar wel vaak verstandig.

Bij wijkopenautos.nl bereken jij de dagwaarde van jouw auto en kun je kijken of het het waard is om je auto te repareren. Als dit niet het geval is kun je hem altijd aan ons verkopen. Je bent binnen 24 uur van je beschadigde of kapotte auto af.

Gratis een gegarandeerde prijs online

Altijd een vestiging
dichtbij

Verkoop al binnen
24 uur

1. Reparatiekosten van jouw auto

Reparatiekosten auto

De kosten van het vervangen van een bepaald onderdeel van jouw auto verschilt per automerk. Dat komt doordat sommige onderdelen van een bepaalde auto duurder zijn of het aantal werkuren aan een auto verschilt. Bij sommige auto’s is het vervangen van een onderdeel relatief simpel en bij andere auto’s komt er meer werk bij kijken.

wijkopenautos.nl geeft je een indicatie van wat veel voorkomende reparaties kosten. Om de precieze prijs te weten is het verstandig om een offerte op te vragen bij jouw garage.

Distributieriem vervangen

 • €300 - €400

Waterpomp vervangen

 • €250 - €300

Uitlaat vervangen

 • €250 per segment

Remblokken vervangen

 • €175 - €250

Remschijven vervangen

 • €300 - €400

Airco bij laten vullen

 • €75

Motorschade repareren

 • €1000 - €1500

Uurloon automonteur

 • €40 - €70 per uur

Reparaties voorkomen
Voorkomen is beter dan genezen. Daarom is auto onderhoud heel belangrijk. Door goed onderhoud kunnen defecten worden voorkomen en zal je auto minder waarde verliezen. Het tijdig vervangen van een versleten onderdeel kan ervoor zorgen dat je niet nog meer geld kwijt bent.

Er zijn twee verschillende onderhoudsbeurten. De kleine- en de grote onderhoudsbeurt. Bij de kleine, die gemiddeld €120,- kost, controleren ze de banden, accu, vloeistoffen, filters, uitlaat, riemen, ruitenwissers, verlichting, remmen en schokbrekers. Bij de grote beurt, gemiddeld €375,- worden ook de koppelingsdruk, bougies, deurscharnieren en waarschuwingslichten getest en worden de filters, versnellingsbakolie en ruitenwissers vervangen. Jouw auto wordt volledig nagekeken.
Met het juiste onderhoud worden extra reparaties bespaard. Doordat slijtage eerder wordt opgemerkt is verdere schade te voorkomen. Wordt bijvoorbeeld de versleten distributieriem niet tijdig vervangen dan kan dit zorgen voor motorschade. Reparatie kosten hiervoor kunnen makkelijk oplopen tot meer dan €1000,-. En daar zit niemand op te wachten.

Reparatie kosten laag houden
Het is onverstandig om zelf aan je auto te gaan sleutelen als je hier niets vanaf weet. Dan is het verstandiger om hulp in te schakelen van een professional om meer schade te voorkomen. Ben je wel een beetje handig of ken je iemand met wat verstand van auto’s? Dan kun je natuurlijk een aantal controles en reparaties zelf uitvoeren. Hier wat tips om te zorgen dat jouw reparatie kosten zo laag mogelijk blijven:

 • Zelf kleine controles uitvoeren: Olie en vloeistoffen kun je vaak zelf nakijken, net zoals het profiel in je banden en de bandenspanning. Deze kun je bij tankstations nakijken.
 • Gebruik tweedehands onderdelen: Onderdelen vervangen kan veel geld kosten, kijk eens op de sloop of er een auto is met dit onderdeel (maar dan werkend). Hiermee kun je een hoop geld besparen.
 • Prijsafspraak maken: Zorg ervoor dat je van te voren een prijsafspraak maakt en dat je wordt gebeld zodra het lijkt of het duurder gaat kosten. Zo heb je zicht op de kosten en kun je altijd verwijzen naar de prijsafspraak die gemaakt is.
Gratis online taxatie

Zoals aangegeven wordt er soms gebruik gemaakt van gebruikte onderdelen om iets te repareren. Dit kan geld besparen maar let wel op: voor sommige onderdelen geldt een uitzondering. Zo is het voor de waterpomp en reparatie aan de distributie aandrijving niet aan te raden. Wel zien we dat oude onderdelen vaak worden gebruikt bij schade auto’s zoals de motorkap en deuren.

Kies de juiste auto
Koop je een nieuwe auto dan zit je nooit te wachten op hoge reparatiekosten. Sommige auto’s zijn goedkoper in onderhoud en reparatiekosten. Zo zijn Fiat, Peugeot en Skoda bijvoorbeeld minder duur in reparatiekosten dan Mercedes en Audi.

Koop je een tweedehands auto dan kan dit ook meer kosten met zich mee brengen. Een oude auto kan meer slijtage hebben en je hebt vaak ook geen garantie. CarGarantie Benelux deed onderzoek naar de reparatiekosten van schade aan tweedehandsauto’s. Uit dit onderzoek is gebleken dat de kosten van 502 naar 512 zijn gegaan in 2018. De reden hiervan is de steeds complexere techniek waar gebruikt van wordt gemaakt.

Je auto verzekeren tegen reparaties
Je auto verzekeren is verplicht. Maar je mag zelf kiezen wat jij belangrijk vindt. De goedkoopste verzekering is de WA-verzekering. Deze is minimaal verplicht en is vaak voldoende bij auto’s ouder dan 8 jaar. Voor auto’s die iets jonger zijn (4 tot 8 jaar) is een WA + beperkt casco aan te raden. En bij dure of nieuwe auto’s is er verstandig om een All risk verzekering af te sluiten. In onderstaande tabel zie je voor welke schades je bent verzekerd met welke verzekering.

WA

 • Schade aan anderen

WA + beperkt casco

 • Schade aan anderen
 • Diefstal/inbraak
 • Brand/storm
 • Ruitschade

WA + volledig casco (all risk)

 • Schade aan anderen
 • Diefstal/inbraak
 • Brand/storm
 • Ruitschade
 • Schade aan eigen auto

2. Auto repareren of verkopen

Of het gunstiger is om jouw auto te laten repareren of verkopen ligt aan de dagwaarde van jouw auto. Rij je bijvoorbeeld in een oude auto, is de dagwaarde van jouw auto laag en is de motor kapot? Dan heeft het vaak weinig zin om deze te repareren. Het vervangen van een motor kan tussen de 1000 en 1500 kosten. Zo is het een duur grapje. Zeker omdat er bij oude auto’s een grotere kans is dat er meer kapot gaat.

Auto total loss verklaard
In sommige gevallen wordt een auto total loss verklaard. Er zijn twee verschillende soorten: economisch total loss of technisch total loss. Bij technisch total loss is de auto technisch gezien niet meer te repareren. Dit kan voorkomen wanneer het chassis of de carrosserie zo is vervormd dat vervanging of reparatie niet mogelijk is. Financieel gezien wordt je niet beter van deze schade. Je hebt alleen recht op de dagwaarde van voor het ongeluk. Mits je een aanvullende casco verzekering hebt, dan krijg je wel de nieuwwaarde terug.
Een auto wordt economisch total loss verklaard als het financieel niet verstandig is om de auto te herstellen. Het repareren van de auto is mogelijk, alleen de kosten zijn hoger dan de dagwaarde van de auto min de restwaarde.
Was de dagwaarde van jouw auto voor het ongeluk €20.000,- (dag-vervangingswaarde) en de waarde na het ongeluk €7.500,- (restwaarde)? En de kosten voor het repareren zijn meer dan €12.500? Dan is het financieel niet verstandig om de auto te laten repareren.

Autoschade laten uitbetalen
Schade die je niet zelf hebt veroorzaakt maar een ander, hoef je natuurlijk niet zelf te betalen. Deze kosten zullen door de verzekeringsmaatschappij van de tegenpartij worden vergoed. Je bent echter niet verplicht om dit geld te gebruiken om je auto te repareren. Met lichte blikschade kun je immers nog wel blijven rijden. Soms wordt er alleen wel een lager bedrag uitgekeerd als je jouw auto niet laat repareren.

3. Kapotte auto verkopen

Is jouw auto kapot en weet je niet of je hem moet laten repareren of verkopen? Dan is het verstandig om te weten wat de dagwaarde is. De dagwaarde bereken je eenvoudig met de online taxatietool op onze website. Wegen de reparatiekosten niet op tegen de dagwaarde van de auto dan kun je altijd kiezen om jouw auto te verkopen. Maar niet overal kun jij je kapotte auto zo gemakkelijk kwijt als bij wijkopenautos.nl. Maak een afspraak bij een van onze vestigingen en laat je auto uitgebreid taxeren. Onze taxateurs doen een bod op jouw kapotte auto en kopen hem binnen 24 van je over. Je hoeft je geen zorgen meer te maken om papieren want ook dit wordt door wijkopenautos.nl geregeld.

Hoe onze klanten onze service beoordelen

Perfecte service, snel, goede prijs, dicht bij. Wat wil je nog meer.
frank v. | Tilburg | Audi A6 2010 04.01.2018
Goede prijs en goede service.
S. K. | 's-Hertogenbosch | Hyundai Getz 2003 28.08.2017

Gratis online taxatie