Auto schorsen? Waarom je toch beter kunt verkopen

Je gebruikt je auto een langere tijd niet en dus wil jij jouw auto schorsen. Bij het schorsen van jouw auto voorkom je onnodige kosten.

Gratis online taxatie van je auto
Kenteken
Vul je kenteken in

Ik weet mijn kenteken niet

Een groot nadeel van auto schorsen is dat de auto toch ouder wordt en dus waarde verliest. Ondanks dat er geen keuring hoeft plaats te vinden bestaat er de kans dat de huidige APK verloopt. En zodra de auto schorsing is opgeheven moet de auto voorzien zijn van een geldig APK keuringsbewijs.

Je hebt geen last van de bovengenoemde zaken wanneer jij je auto verkoopt. Bovendien levert dit je direct een geldbedrag op dat je voor andere dingen kunt gebruiken. Doe gratis onze online waardebepaling en ontdek wat wijkopenautos.nl direct voor jouw auto wil geven.

Gratis een gegarandeerde prijs online

Altijd een vestiging
dichtbij

Verkoop al binnen
24 uur

1. Waarom zou je jouw auto schorsen?

schorsen auto

Bij het niet gebruiken van een voertuig kun je het kenteken van de auto schorsen. Dat kan voor komen als je meerdere auto’s hebt en een daarvan nauwelijks gebruikt.

Ook is een auto schorsen populair bij oldtimers en verzamelaars. Veel oldtimers mogen dankzij de 'kwarttarief' regeling in de wintermaanden december, januari én februari ook niet de weg op.

Een optie om aan vaste lasten te ontkomen is jouw auto te laten schorsen. Bij het schorsen auto bespaar je op motorrijtuigenbelasting en ook op de verzekering. En dat kan interessant zijn als jij jouw auto over een tijd weer wilt gebruiken.

Natuurlijk zitten er een aantal voordelen aan je auto schorsen, maar er komen ook een aantal nadelen bij kijken.

Weeg voor jezelf goed af wat voor jou belangrijk is bij het schorsen van je auto. Hou er ook rekening mee dat je auto schorsen niet altijd de beste oplossing is als je jouw occasion niet gebruikt.

Voordelen auto schorsen

 • Geld besparen op wegenbelasting, APK en autoverzekering
 • Auto is nog in jouw bezit

Nadelen auto schorsen

 • Auto wordt minder waard
 • APK kan verlopen
 • Kosten voor auto schorsen
 • Kosten voor eventuele stallings kosten

Ben jij er zeker van dat jij jouw auto wilt behouden en wilt laten schorsen? Want naast je auto schorsen zijn er nog meer manieren om geld te besparen als jij jouw auto niet gebruikt.

2. Kosten voor je auto schorsen

Aan je auto schorsen zijn kosten verbonden. Er is een verschil tussen personenauto’s jonger dan 15 jaar en ouder dan 15 jaar. Je betaalt voor youngtimer of oldtimer schorsen een lager bedrag.

Kosten auto schorsen

 • Auto schorsen - jonger dan 15 jaar: €73,10
 • Auto schorsen - ouder dan 15 jaar: €24,10

Heb jij interesse in jouw auto schorsen voor langere periode? Hou er dan rekening mee dat een schorsing maximaal 1 jaar duurt.

Dat betekent dat na een jaar jouw plichten tot het voertuig allemaal terug zijn. Wil jij dit nog niet? Dan moet je het kenteken van de auto opnieuw schorsen.

Mocht jij jouw schorsing opheffen vóór de einddatum en binnen hetzelfde jaar weer opnieuw jouw auto laten schorsen dan betaal je een hoger bedrag (dit geldt niet voor auto’s ouder dan 15 jaar). Het bedrag hiervoor is €120,10 en is het hoge tarief.

Gratis online taxatie

RDW - Auto schorsen

Het RDW kenteken schorsen kun je online doen of door naar de RDW te gaan. Om online je auto te schorsen moet je voldoen aan een aantal voorwaarden.

De auto die je wilt schorsen moet op jouw naam staan en om de schorsing compleet te maken moet je inloggen met jouw DigiD en heb je de gegevens nodig op het Tenaamstellingsbewijs, Overschrijvingsbewijs of de kentekencard.

Doe jij het schorsen auto liever niet online? Dan kun je ook terecht bij een kentekenloket of een RDW-balie. Voor het RDW kenteken schorsen heb je de volgende documenten nodig:

 • Tenaamstellingsbewijs
 • Overschrijvingsbewijs
 • Geldig legitimatiebewijs

Of

 • Kentekencard
 • Tenaamstellingscode
 • Geldig legitimatiebewijs

Bij het auto schorsen bij de RDW betaal je de kosten en jouw auto is direct geschorst. Van de RDW ontvang je een schorsing verslag inclusief einddatum van de schorsing. Zorg dat je dit verslag niet verliest!

Auto schorsen verlengen en auto schorsen opheffen

Als jij jouw auto wilt schorsen voor een extra jaar kan dat maximaal 6 weken voordat de einddatum van jouw schorsing verloopt.

Vergeet jij jouw schorsing te verlengen dan ben jij weer verplicht tot het betalen van voertuigbelasting, doen van de APK, en het voertuig moet weer verzekerd zijn. Doe je dit te laat dan kun je beboet worden.

De RDW stuurt eerst een waarschuwingsbrief om je op de hoogte te stellen hiervan. De kosten voor het verlengen van een schorsing zijn €24,10 (laag tarief).

Na een jaar vervalt de schorsing van jouw auto automatisch. Als jij eerder de weg op wilt met jouw wagen kun je de schorsing opheffen.

Het auto schorsen opheffen kost geen extra geld. Zowel het auto schorsen verlengen als opheffen is eenvoudig online en via een kentekenloket of RDW-balie te doen.

3. Hét alternatief voor schorsen

Of jij jouw auto nu wil schorsen omdat u een jaar het land uit bent en de vaste lasten wil ontlopen of dat je hem helemaal niet meer gebruikt. Uw auto schorsen is een mogelijkheid maar is het een oplossing?

Gezien de jaarlijkse afschrijving zal jouw auto alsnog waarde verliezen. Kies daarom in plaats van schorsen voor het verkopen van je auto.

Bij wijkopenautos.nl kun je jouw auto verkopen in elke staat. Of het nu om een geschorste auto gaat of om een die nog mag rijden.

Start nu jouw gratis online waardebepaling en ontvang vrijblijvend een definitieve verkoopprijs vour jouw auto. Verkoop 'm direct!

4. Veelgestelde vragen

Q: Mag je met een geschorste auto de weg op?

A: Nee, met een geschorste auto mag je niet de weg op. Allereerst rijdt je onverzekerd rond en hiermee riskeer je een boete van €400-.

Ook kun je een boete krijgen voor het rijden met een geschorste auto én er kan een naheffing bijkomen van de belastingdienst.

Daarnaast wil je ook geen schade rijden met een geschorste auto. Maak jij schade dan wordt de schade bij jou verhaald en deze kosten kunnen erg hoog worden.

Q: Waar kan ik mijn geschorste auto parkeren?

A: Een geschorste auto mag je niet parkeren op een openbare plek. De auto moet geplaatst worden in een stalling of op eigen terrein.

Toch met een geschorste auto de weg op? Dan riskeer je een boete. Is er geen andere mogelijkheid voor jou? Dan zul je moeten zorgen dat jouw auto toch verzekerd is. Neem in ieder geval een WA-verzekering.

Q: Moet je een geschorste auto verzekeren?

A: Het is niet verplicht om een geschorste auto te verzekeren. Bij het schorsen van je auto mag je de WA-verzekering opzeggen omdat het voertuig de openbare weg niet meer op mag, maar dat betekent niet dat er niets mee kan gebeuren.

Iets of iemand anders kan nog altijd een ongeluk of schade veroorzaken, of de auto kan gestolen worden. Daarom is het altijd aangeraden om in ieder geval een (beperkte) cascoverzekering af te sluiten.

Q: Behoudt een geschorste auto zijn waarde?

A: Veel mensen denken dat wanneer een auto niet gebruikt wordt, hij zijn waarde behoudt. Helaas is dit niet het geval.

Een geschorste auto wordt nog steeds ouder en leeftijd is een belangrijke factor in de auto waarde. Daarnaast is een auto gemaakt om te rijden en in zekere zin voorkom je slijtage door de draaiende onderdelen in beweging te houden.

Q: Is een auto schorsen goedkoper dan een jaar niet gebruiken?

A: Voor een geschorste auto betaal je geen wegenbelasting, heb je geen APK nodig en ben je ook niet verplicht tot het betalen van onderhoudskosten. Ook ben je niet verplicht tot het betalen van een verzekering als de auto op eigen terrein of in een stalling staat.

Een auto die stilstaat, kost nog steeds geld. Want na de schorsing moet hij weer gekeurd worden en een onderhoudsbeurt krijgen, zodat je weer zeker en veilig op weg kunt.

Q: Kun je een geschorste auto verkopen?

A: Een auto die je schorst mag je niet gebruiken, maar wel verkopen. Veel verzamelaars of oldtimer handelaren willen hun auto schorsen, omdat hij toch niet gebruikt wordt. Toch kan hij nog steeds verkocht worden.

Zodra de auto bij de RDW wordt overgeschreven, wordt ook de auto schorsing opgeheven. De kosten hiervoor zijn geheel gratis, aangezien de kosten voor auto schorsen al betaald zijn.